A fost prins mafiotul italian care amenințase un polițist român: Eşti mereu în gândurile mele

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 08.01.2023 - 18:16
Federico Putorti are, la 32 de ani, un cazier plin: răfuieli, falsuri, ameninţare, distrugere, port ilegal de arme Foto: Facebook

Un mafiot italian, dintr-o familie cu legături cu celebra grupare 'Ndràngheta a fost arestat în Italia fiind dat în urmărire în urma unui dosar de trafic de droguri din România. Italianul îi trimisese o amenințare directă polițistului român care s-a ocupat de caz.

SHARE

Originar dintr-o familie bănuită de legături cu celebra grupare mafiotă 'Ndràngheta din Calabria, Federico Putorti are, la 32 de ani, un cazier plin: răfuieli, falsuri, ameninţare, distrugere, port ilegal de arme etc. Atunci când a fost dat în urmărire, italianul i-a pus gând rău acum şi poliţistului orădean care l-a cercetat. Pretinde că a fost părtaş la o „înscenare” pusă la cale de furnizorul său de „iarbă”, despre care a aflat că era informator al anchetatorilor. 

Citește și: Dubiosul investigator sub acoperire, cheia dosarului celor 22 de vameși de la Albița, va fi extrădat

"Şi tu, Rareş Buştean, tu eşti mereu în gândurile mele, vei fi primul... Promis de Calabria!". Acesta este avertismentul pe care un italian urmărit internaţional i l-a transmis unui ofiţer al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea care îl anchetase pentru trafic de stupefiante.

Textul a fost postat pe contul de socializare al fugarului. Se numește Federico Putorti şi e căutat din primăvară pentru că s-a făcut nevăzut în timpul unui proces deschis la Tribunalul Bihor după ce a vândut cocaină, amfetamină şi o jumătate de kilogram de cannabis unor colaboratori sub acoperire, coordonaţi chiar de "destinatarul" mesajului, inspectorul principal de Poliție Rareş Buştean care lucreaza la BCCO Oradea de aproape zece ani. 

Citește și: Interlopul Frumușelu, care și-a bătut partenerul cu ranga, a fugit cu o borseta cu 18.000 de lei

Cum a ajuns polițistul "în gândurile" italianului Federico Putorti? Bărbatul e judecat pentru trafic de stupefiante într-o cauză explozivă, instrumentată discret de procurorii DIICOT, căci scoate la iveală vulnerabilităţi ale sistemului ce pot pune în pericol nu doar anchetele, ci şi pe investigatorii şi colaboratorii sub acoperire, conform Bihoreanul. 

Citește și: De ce s-a sinucis campionul mondial la sabie Florin Zalomir. Se căsătorise cu o femeie pilot

Petreceri cu multe droguri

Documentele publice din dosar dezvăluie că Putorti a fost trimis în faţa instanţei în urma unor date primite chiar de "destinatarul" mesajului. La vremea respectivă ofiţer la Serviciul Antidrog, Buştean aflase de la informatorii săi că italianul, rezident în România din 2018, organizează petreceri la vila sa din Sântandrei, unde atât el, cât şi invitaţii consumau cannabis, ecstasy şi cocaină.

Giovanni Putorti cu fiul

Din verificări a reieşit că Putorti era un personaj periculos. Tatăl lui, Giovanni (foto) e bănuit de legături cu celebra grupare mafiotă 'Ndràngheta din Calabria şi a fost închis 16 ani într-un dosar de omor, iar Putorti jr. avea şi el multiple antecedente penale, pentru fapte grave comise pe teritoriul altor state. În Italia a fost implicat în răfuieli sângeroase, falsuri, ameninţare, distrugere, port ilegal de arme sau obiecte folosite la atacuri şi a fost prins conducând drogat, iar în Germania a fost dat chiar în urmărire europeană, după ce a închiriat un bolid şi nu l-a mai returnat.

Prins cu focuri de armă

Presa italiană a informat că Federico Putorti a fost prins, în decembrie 2022, chiar în oraşul său natal, Reggio Calabria, din regiunea Calabria, situată în sudul Italiei, în urma unor informaţii transmise poliţiştilor italieni de către colegii lor din organizaţia Interpol, care identificaseră un număr de telefon mobil folosit de fugar şi descoperiseră că acesta era în Italia.

Investigaţiile ulterioare ale carabinierilor italieni au confirmat informaţiile, indicând că Putorti se afla în oraşul său natal, motiv pentru care, pe 12 decembrie, s-a decis capturarea lui.

Federico Putortì a fost reperat în acea zi în centrul istoric al Reggio Calabria, iar când i-a văzut pe agenți, a încercat să fugă, dar a fost blocat. Bărbatul avea acte de identitate false, pe numele unui cetăţean român, relatează bresciatoday.it.

Povestea nu s-a terminat, însă aici, căci înainte să fie transferat la închisoare, Putorti s-a plâns de dureri la braţ, şi a fost dus la spital. Acolo, imediat ce poliţiştii i-au scos cătuşele pentru a permite medicilor să-l examineze, bărbatul a reuşit să evadeze.

Citește și: Și la universitățile Yale, Stanford și UCLA se intră pe șpagă. Cât e „bursa” mitei pentru beizadele

Pentru a-l prinde, din nou, mai multe echipaje de poliţie au organizat filtre pe şosele şi au percheziţionat locuinţele apropiaţilor italianului, concentrându-se asupra cartierului în care locuiesc rudele acestuia.

Acesta a fost găsit după 24 de ore, chiar în timp ce încerca să ajungă la o rudă. Dar nu s-a lăsat prins uşor, fiind urmărit şi oprit în final cu focuri de armă de agenţii echipei mobile, care l-au încătuşat şi l-au depus în Arestul Poliţiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te