7 ani de la moartea stranie a lui Gyuri Pascu. De ce a plecat din Divertis. Cine l-a supărat

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.09.2023 - 01:07
7 ani de la moartea stranie a lui Gyuri Pascu. De ce a plecat din Divertis. Cine l-a supărat - Foto: Ziarul Metropolis / imagine cu caracter ilustrativ

Ioan Gyuri Pascu stârnea de fiecare dată hohote de râs când apărea pe scenă sau pe ecranele televizoarelor. A fost un artist iubit de români, însă din anul 2007, lucrurile au luat o întorsătură neașteptată pentru viața lui. Pleacă din Divertis, iar apoi moare de tânăr, bolnav.

SHARE

Ioan Gyuri Pascu a fost un muzician și actor iubit de milioane de români. Artistul a avut o carieră strălucită și a activat ani de zile în trupa Divertis. Toată lumea credea că lucrurile merg bine între membrii formației, însă nu a fost tocmai așa. În 2007, artistul s-a retras.

Gyuri Pascu s-a retras din Divertis după ani de zile de activitate

Gyuri Pascu, născut pe 31 august 1961, la Agnita, a fost muzician și actor, membru al grupului de umor Divertis. 

A început să studieze pianul la vârsta de nouă ani și a cântat prima dată în corul școlii, cu voce de soprană, amuzându-și prietenii cu imitarea unor cântăreți de muzică pop cunoscuți. În timpul clasei a cincea a început să joace handbal la o echipă de amatori, renunțând la lecțiile la pian și încercându-și norocul în actorie. A învățat singur să cânte la chitară.

La vârsta de paisprezece ani, vocea lui Pascu s-a schimbat. Era încă la soprană în cor, dar își folosea vocea de cap. Ca licean, Pascu a fost nevoit să intre în Uniunea Tineretului Comunist (UTC), tinerii fiind obligați de regimul comunist român să se alăture uniunii.

Citește și: Florin Zamfirescu dezvăluie de ce a murit Adrian Pintea, colegul său de cameră. În ce capcană căzuse

A debutat ca actor amator în 1977, într-o piesă școlară care a avut loc la Casa de Cultură Agnita. Pascu a asistat în acea perioadă și la concertele Cenaclului Flacăra, inspirat din folkul american și folk rock, tolerat sub regimul comunist. S-a familiarizat cu muzica din Occident, ascultând piesele artistei Olivia Newton-John și ale formației Queen, participând activ la brigada culturală a UTC, unde a scris și interpretat primele cântece de folk-rock, potrivit wikipedia.

Ioan Gyuri Pascu a cocheat cu grupul „Divertis” încă din anii '80 și părea că lucrurile merg ceas. Îi plăcea ceea ce face și se înțelegea cu colegii lui. Prima reprezentaţie cu Divertis a avut loc în 1987, la staţiunea Izvoru Mureşului din judeţul Harghita. 

„După spectacol m-am întâlnit cu băieţii de la Divertis. Le-a plăcut de mine, mi-au propus să intru în grup şi, în 1987, în februarie, am avut primul spectacol cu ei.”, spunea artistul. 

Imediat după Revoluția din 1989, trupa Divertis devenea un fenomen național, iar odată cu ei, cariera lui Pascu „exploda” și ea.

În 1993, artistul scotea pe piață piesa „Țara arde și babele se piaptănă” care era numită cea mai bună melodie a anului cu pricina, potrivit unui sondaj realizat de Evenimentul Zilei, în acea perioadă.

A experimentat multe genuri muzicale și, în România, se poate spune că Ioan Gyuri Pascu a fost primul artist care a abordat stilul reggae, cu mult înaintea lui Pacha Man sau a trupei El Negro.

„Mașina cu jazzolină” este, poate, cel mai cunoscut și iubit album al său, din toate timpurile. Acest album se dorea a fi o critică subtilă asupra vremurilor pe care românii le trăiau, imediat după Revoluție. În același timp, Pascu miza și pe satira scenică pe care o realiza alături de Divertis.

El a părăsit Divertis în anul 2007, întrucât nu ar fi fost întocmai de acord cu glumele cu tentă politică făcute de Toni Grecu, liderul acestui grup.

„Nu sunt un foarte mare amator al umorului”

După ce a plecat din grup, Ioan Gyuri Pascu a explicat la acea vreme că nu mai putea face faţă ritmului susţinut de trupă. A continuat să dubleze voci pentru serialul satiric „Animat Planet”.

Într-un interviu din 2007, reflectând asupra impactului pe care l-a avut serialul, a menţionat unul dintre motivele pentru care a părăsit „Divertis”:

„Nu sunt un foarte mare amator al umorului politic. Îmi place umorul aşa, din piatră-seacă, pur şi simplu, îmi plac glumele făcute, să fie glume, să fie umor frumos. Dacă se mai nimereşte să fie politică este din cauza că asta trebuie să facem noi în serial”.

În 2012, Gyuri a menţionat că ruptura era definitivă, neagreând umorul politic impus de Toni Grecu. După plecarea sa de la „Divertis”, confictul dintre Grecu şi ceilalţi actori din grup a dus la despărţirea formaţiei în două. Mai târziu, artistul a revenit la „Land of Jokes,” seria de comedie produsă de o jumătate a distribuţiei de la Divertis, pentru Pro TV.

Întoarcerea sa a amplificat conflictul cu Toni Grecu, care producea o satiră politică pentru acelaşi post TV. În iunie 2013, Pascu şi restul echipei Land of Jokes a anunţat despărţirea definitivă de Divertis, ajungând la finalul contractului cu Pro TV, potrivit Click.ro.

Citește și: Văduvă la 43 ani, Marina Voica se recăsătorește cu un bărbat celebru cu 20 de ani mai tânăr

Actorul şi cântăreţul Ioan Gyuri Pascu a murit în urma unui infarct. Artistul, în vârstă de 55 de ani, mai avusese probleme mari de sănătate, în decembrie 2010 suferind un atac cerebral vascular.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te