Anul acesta, persoanele LGBT (lesbian-gay-bisexual-trans) marsaluiesc la Gay Pride pentru a cere statului roman protectie in fata legii pentru toate cuplurile formate din persoane de acelasi sex, prin legiferarea parteneriatului civil.
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Adrian Coman si Clai Hamilton. FOTO: Facebook Si noi suntem familie
Oamenii adunandu-se la parada gay. FOTO: Olivia Vereha Facebook
“E un an plin de provocari pentru comunitate. Marsul este un coming out colectiv, in conditiile in care putini dintre noi sunt vizibili”, a declarat Florin Buhuceanu, presedintele Accept, asociatia care organizeaza parada de 14 ani.
La Gay Pride, vor participa si reprezentanti ai mai multi reprezentante diplomatice, intre care ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummel, si ambasadorul Germaniei, Cord Meier-Klodt, precum si sustinatori din companiile Google, IBM si Accenture. Vor tine discursuri si Dragos Bucurenci si Andreea Balan.
Parada incepe la 17.30.
CITEȘTE ȘI : Judecătorul Danileț: România nu poate refuza să recunoască căsătoria gay-ilor încheiată în UE
Extremistii de la Noua Dreapta, mars pentru sustinerea “familiei traditionale “
In aceeasi zi cu parada gay are loc, in fiecare an, si marsul organizat de Noua Dreapta, organizatie de extrema dreapta. Cei aproximativ 100 de participanti au scandat “ Azi homosexuali, mâine poligami", "Mama, tata, soră, frate, nu Sodoma şi Gomora “.
Marsul Noua Dreapta, surprins de un internaut. Foto: Facebook
Ei au cerut organizarea cat mai rapida a referendumului sustinut de Coalitia pentru Familie, care militeaza pentru schimbarea definitiei familiei din Constitutie. Astfel, CpF vrea ca familia sa fie definita prin casatoria dintre un barbat si o femeie, fapt deja stipulat in Codul Civil.
Desi militeaza pentru acelasi lucru, CpF nu s-a asociat cu marsul Noii Drepte.
CITEȘTE ȘI: Șeful CNCD: România va trebui să adopte o formă de parteneriat civil
CJUE: Romania trebuie sa acorde drept de rezidenta si sotilor de acelasi sex
Marti, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ca persoanele de același sex căsătorite se bucură de aceleași drepturi ca și persoanele căsătorite de sexe diferite, în țările membre ale Uniunii Europene, în ceea ce privește libera circulație.
CITEȘTE ȘI: Romanița Iordache, expertă în drepturile omului, explică cum va fi afectată România de decizia CJUE
Decizia instanței europene a fost luată în cazul românului Adrian Coman, căsătorit în Belgia cu americanul Clai Hamilton, a căror căsătorie nu a fost recunoscută de statul român, care a refuzat să îi acorde drept de ședere americanului. Atunci, cuplul a decis să dea în judecată statul român.
Avocata Iustina Ionescu, alaturi de Adrian Coman si tatal sau, Liviu. FOTO: Inquam Photos-Octav Ganea
“Deși statele membre au libertatea de a autoriza sau nu căsătoriile între persoanele de același sex, ele nu pot îngrădi dreptul la reședință al unui cetățean european, prin a-i refuza același drept ca soțul sau, un cetățean al unei țări care nu este membră UE”, a arătat CJUE.
CITESTE SI: UPDATE Curtea de Justiție a UE recunoaște dreptul de reședință pentru soțul gay al unui român