32 de pacienţi din SUA, Nigeria, Japonia s-au operat la un spital din România. De ce au venit aici?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 23.12.2023 - 18:45
32 de pacienţi din SUA, Nigeria sau Japonia s-au operat un spital din România. De ce au venit aici? Foto: facebook/ Spitalul de Neurochirurgie Iasi

32 de pacienţi din SUA, Nigeria sau Japonia s-au operat la un spital din România. De ce au venit aici chiar dacă unitățile din străinătate sunt mult mai bine dotate.

SHARE

32 de pacienţi din SUA, Nigeria sau Japonia s-au operat la un spital din România. De ce au venit aici chiar dacă unitățile din străinătate sunt mult mai bine dotate.

Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a realizat bilanţul anului 2023: aproape 10.000 de pacienţi cu internare continuă şi circa 2.500 pe internare de zi.

Există însă mai multe noutăţi anul acesta, iar cea mai importantă dintre ele ţine de locul de unde vin pacienţii, scrie Ziarul de Iasi.

32 de pacienţi din SUA, Nigeria sau Japonia s-au operat la un spital din România. De ce au venit aici?

Dacă, în medie, la un spital de stat din Iaşi, care tratează cazuri de urgenţă, sunt circa 30% de pacienţi din alte judeţe, în anul trecut, la Neurochirurgie, procentul s-a apropiat de 50%. În mod concret, din cei 10.000 de pacienţi internaţi, circa 5.500 au fost din Iaşi, restul din judeţe din toată ţara.

Majoritatea sunt din Moldova, circa 1.000 din Vaslui, Neamţ şi Botoşani, 500 din Bacău şi 350 din Galaţi.

Însă, conducerea unităţii medicale s-a declarat surprinsă de faptul că 900 de pacienţi provin din restul judeţelor din ţară, fiind cazuri care au venit intenţionat la Iaşi din Bucureşti, Timişoara sau Craiova.

„Este un efect al încrederii pe care o au oamenii în serviciile medicale de la Iaşi, încredere pe care am câştigat-o în timp, contând foarte mult şi reacţiile publice ale foştilor pacienţi”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.

O altă premieră din ultimul an o reprezintă tratarea primelor cazuri „în regim privat”.

Citește și: Lista spitalelor de stat unde te poți programa online. Numărul lor va crește în perioada următoare

Cetăţeni din alte ţări, care fie se aflau în tranzit prin România, fie au vrut special să vină la Iaşi să se opereze, din ţări precum Italia, Japonia, Nigeria şi SUA. De la aceştia, spitalul a încasat în 2023 aproape 800.000 de lei.

„Ce este de remarcat este că pacienţii vin din toată ţara, din toate colţurile, chiar şi din Nord-Estul Europei. Tratăm mulţi pacienţi din Republica Moldova, din Ucraina, am avut şi pacienţi din Grecia sau rezidenţi străini care, din varii motive, au avut nevoie de asistenţă medicală.

Citește și: Mai multe analize medicale gratuite, de la 1 iulie. Cine beneficiază de aceste facilități

Cei 32 de pacienţi care şi-au plătit actul medical au beneficiat de tratament şi intervenţii chirurgicale complexe, inclusiv de radiochirurgie de tip Gamma Knife.

Noi stabilim preţurile care includ şi costurile directe, dar şi cele indirecte, inclusiv tariful orar al echipei medicale, al medicilor şi asistentelor implicaţi”, a precizat dr. Lucian Eva.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te