30.000 lei amendă și suspendarea permisului pentru șoferii ce folosesc aceste aplicații din telefon

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 28.05.2024 - 09:13
30.000 lei amendă și suspendarea permisului pentru șoferii ce folosesc aceste aplicații din telefon Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

30.000 lei amendă și suspendarea permisului pentru șoferii ce folosesc aceste aplicații din telefon. În Spania sunt introduse dispoziții mai stricte privind utilizarea dispozitivelor mobile și, în special, a aplicațiilor care avertizează șoferii cu privire la radare.

SHARE

Spaniolii vor avea încă un motiv în plus să nu folosească telefoanele mobile în timp ce conduc, întrucât noile modificări promovate la Codul Rutier vor prevedea amenzi și mai mari.

În Spania sunt 1.000.000 de români și foarte mulți compatrioți își fac vacanța în această țară. Și ei sunt vizați de aceste reglementări.

Amenda, care va fi de până la 6.000 de euro, nu va fi aplicată pentru utilizarea telefonului mobil pentru a vorbi, trimite mesaje sau naviga, ci pentru rularea aplicațiilor care avertizează șoferii de prezența aparatelor de măsurare a vitezei. Adică, a radarelor. Una din acestea este aplicația waze.

Acestea pot fi aplicații de "nișă", dar și aplicații de navigație prin satelit care încorporează funcții similare.

30.000 lei amendă și suspendarea permisului pentru șoferii ce folosesc aceste aplicații din telefon

Până în prezent, aceste aplicații nu s-au aflat pe lista aplicațiilor interzise în nicio țară europeană, ceea ce le transformă într-o armă importantă în mâinile celor care caută o modalitate de a conduce peste limita de viteză fără a fi pedepsiți într-un fel sau altul.

Aceste aplicații țin o evidență a punctelor fixe de control al vitezei, dar, cu ajutorul utilizatorilor, afișează și "punctele de control" care sunt instituite din când în când pentru a controla șoferii.

În acest fel, puteți evita atât un radar de viteză, cât și controalele pentru consumul de alcool sau droguri.

Citește și: Cum a ajuns compania maghiară MOL să vândă motorină și benzină mai ieftin la Arad decât în Ungaria?

Interzicerea utilizării acestor aplicații urmează să fie inclusă în Codul rutier spaniol în dispozițiile referitoare la utilizarea aparatelor radar, cu amenzi deosebit de severe.

În unele cazuri de circumstanțe agravante se ridică și permisul auto.

În Grecia există dispoziții similare, care prevăd o amendă de până la 2.000 de euro, precum și retragerea permisului de conducere pentru 30 de zile și a datelor de înmatriculare a vehiculului pentru 60 de zile.

În orice caz, este foarte probabil ca exemplul Spaniei să fie urmat și de alte țări europene în eforturile lor de a reduce numărul de accidente rutiere grave, a căror cauză principală este viteza și consumul de alcool.

Citește și: Ungurii fac cozi să alimenteze cu benzină și motorină din România. Ce s-a întâmplat din 15 ianuarie?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te