3 ani de Colectiv: Medicii consideră că nu au fost schimbări majore

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 30.10.2018 - 10:53
România a învățat prea puțin din drama Colectiv. Foto Inquam Photos/Ovidiu Micsik

La 3 ani de la tragedia din clubul Colectiv, spitalele de stat din România continuă să găzduiască infecții nosocomiale, care duc deseori la decese evitabile. Totuși, situația este ascunsă de multe ori sub preș, potrivit medicilor citați de Hotnews.

SHARE

În spitalele românești „nu se simt schimbări majore, deși după Colectiv a mai fost un scandal care a îndreptat atenția opiniei publice asupra infecțiilor nosocomiale, și anume scandalul Hexi Pharma", a declarat un renumit medic din București, potrivit Hotnews.ro

Astfel, au fost raportate oficial, în 2017, 19.607 infecții, dintre care 1.304 septicemii. Numărul celor raportate în 2017 aproape că s-a dublat comparativ cu 2014 (10.630 de infecții).

Medici și pacienți consultați de HotNews.ro spun că, înainte de momentul Colectiv, aproape că nu se știa și nu se vorbea în România despre infecțiile spitalicești - o posibilă explicație pentru faptul că numărul raportărilor s-a dublat.
În foarte multe cazuri, infecțiile din spitale continuă să nu fie raportate, o declară medicii și o recunoaște, în declarațiile publice, și Sorina Pintea, ministrul Sănătății. Nivelul raportat al infecţiilor spitaliceşti din România este de 1,4%, în timp ce în Germania este de 8%, potrivit unei declarații a acesteia.
La ultimul termen al dosarului Colectiv, judecătorul a anunţat că va discuta cererile avocaţilor care reprezintă părţile vătămate privind efectuarea unor expertize medicale, inclusiv expertize care să ateste dacă starea victimelor internate în spitalele din România a fost afectată de infecţiile nosocomiale.
Oncologul Bogdan Tănase admite că, după Colectiv, "la nivel de conducere, oamenii sunt mai atenți la aceste subiecte cu infecțiile nosocomiale", dar atrage atenția că "în continuare, rata de raportare a infecțiilor nosocomiale este foarte scăzută, participarea epidemiologilor si infecționistilor la prescrierea tratamentului antibiotic și la izolarea și depistarea germenilor este inoperantă în marea majoritate a spitalelor și multe prevederi legislative nu au fost puse încă în practica."

Citește și 3 ani de Colectiv. România nu mai are bancă de piele

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.