Angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaților cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea și consultarea sindicatului, a reprezentanților salariaților sau a salariaților, arată Hotnews.
Reducerea timpului de muncă poate fi de cel mult 5 zile lucrătoare consecutive, angajatorul având obligația de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună.
(în varianta de proiect era vorba de 10 zile)
Reducerea timpului de muncă se aplică și în cazul programului de muncă în ture sau în cel inegal.
Pe durata reducerii timpului de muncă, salariații afectați de măsură beneficiază de a indemnizație de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.
(Anterior, într-una dintre variantele de proiect, se făcea referire la salariul din Legea asigurărilor sociale, dar se pare că a fost eliminată prevederea)
Indemnizația este suportată de angajator, iar apoi se va deconta de către stat din bugetul pentru șomaj.
Pentru telemuncă, angajatorul poate primi 2.500 lei (pentru fiecare salariat) în scopul achiziționării de bunuri și servicii IT necesare desfășurării activității.
Suma se acordă până la 31 decembrie 2020 din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în ordinea depunerii solicitărilor, în limita fondurilor.
Modalitatea de acordare și categoriile de bunuri vor fi stabilite în 10 zile prin ordin al Ministrului Muncii.