Pe 4 aprilie a început campania electorală pentru alegerile prezidențiale din luna mai. Pe 4 mai va avea loc primul tur al alegerilor prezidențiale.
Din prima zi a campaniei au fost lipite afișe electorale, însă puțin români știu ce consecințe atrage deteriorarea acestora.
Citește și: Ce amendă a primit un bărbat prins de radar circulând cu 170 km/h. Ce spun polițiștii?
2.500 de lei amendă, dacă distrugi afișe electorale. În care caz nu plătești, dacă le îndepărtezi
Conform Legii 370/2004, distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a platformelor-program afișate sau a oricăror altor afișe ori anunțuri de propagandă electorală tipărite este contravenție, ce poate fi sancționată cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei.
Polițiștii, inclusiv cei locali, dar și jandarmii se ocupă de constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor.
Sunt însă situații în care cetățenii pot îndepărta afișe electorale fără a primi amendă.
Citește și: Un bărbat a fost amendat cu 30.000 lei și a rămas fără mașină din cauza unor sacoșe cu haine
De exemplu, un afiș poate fi îndepărtat de către o persoană fără riscul amendării doar dacă acesta a fost lipit pe gardul sau clădirea ce-i aparțin și nu și-a dat acordul scris pentru asta, scrie avocatnet.ro.
Citește și: Șofer român, amendat cu 5.000 € în Germania. Ce a făcut atât de grav? Nu era la prima abatere
Materialele destinate publicității electorale trebuie lipite doar pe panouri electorale, amplasate de primari în locuri publice frecventate de cetățeni. În alte locuri pot fi lipite afișe, doar cu acordul proprietarului spațiului respectiv.
„Se interzice afișajul în scop electoral prin aplicarea pe pereții sau pilonii de susținere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare și informare rutieră, precum și pe sistemele electronice de reglementare a circulației”, se mai arată în lege.