Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,31 %
Marcel Ciolacu 19,95 %
97,05 %
Elena Lasconi 18,40 %
George Simion 14,06 %
Click aici pentru rezultate complete

1,5 milioane lei, motivul pentru care Teodosie voia să riște viețile a mii de creștini la pelerinaj

DE Alex Darvari | Actualizat: 30.11.2020 - 14:24
Teodosie / Digi24.ro
Teodosie / Digi24.ro

Pelerinajul la mănăstirea Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, care ar fi trebuit să aibă loc în această dimineață, reprezintă un eșec financiar pentru Arhiepiscopia Tomisului și pentru IPS Teodosie.

SHARE

Poliția a insituit un filtru la intrarea în comuna Ion Corvin și a oprit trecerea pelerinilor. Autoritățile au considerat că nu se pot respecta condițiile de igienă și distanțare. Accesul a fost permis IPS Teodosie și preoților.

Newsweek scris despre acest aspect AICI.

Atacurile lui Teodosie la adresa autorităților, care au decis să interzică pelerinajul de Sfîntul Andrei, au mai multe explicații. Cea mai la îndemână ar fi goana după imagine a arhiepiscopului care pozează în rebelul BOR și vrea să încalece valul de nemulțumire al populației legat de restricții. Mai poate exista o componentă electorală, răzvrătirea lui Teodosie având loc cu numai o săptămână înaintea alegerilor pentru Parlament.

Prin anularea pelerinajului, Arhipeiscopia Tomisiului pierde mulți bani.

Anul trecut, Arhiiepiscopia Tomisiului a avut venituri de 10.211.137 lei. În contextul în care vorbim de o Arhiepiscopie nu foarte mare, în componența căreia intră 299 de parohii, 368 lăcaşe de cult, 416 slujitori de cult, 12 mănăstiri şi  4 schituri.  

Pelerinajele sunt un bun prilej de a câștiga bani. Spre exemplu, Pelerinajul la Sfânta Paracheva a adus, într-un singur an, Mitropoliei Iașilor 12 milioane de lei. Anul trecut la racla Sfintei Parascheva au ajuns 77.000 de oameni.  

Pelerinajul la peșterea Sfântului Aposotol Andrei este de mai mici dimensiuni. Acum doi ani au fost 20.000 de persoane.

Sursele de venit la pelerinajul de la mănăstirea Sfântului Apostol Andrei sunt: cutia milei, suvenirurile (icoane, calendare, cruciulițe) cumpărate de pe platoul din afara mănăstirii dar și de la magazinul lăcașului de cult, cărțile și lumânările.

Citește și: Teodosie nu poate justifica 110.000 euro

La o prezență record de 20.000 de persoane am putea avea următoarele încasări:

-        Cutia milei: fiecare persoană X10 lei. Total – 200.000 lei.

-        Fiecare persoană cumpără 10 lumânări la un preț de 0,5-1 leu/bucata: Total – 150.000 lei.

-        Cruciulițe/brățări/iconițe cadou (medie: două de persoane / cadouri pentru acasă), la un preț între 10 și 27 de lei. Total: 8000.000 lei

-        Calendar (unu de familie) la un preț de 6 lei. Total 60.000 lei.

-        Carte/ CD (una de familie) la un preț de 15-20 lei. Total – 200.000 lei.

Total 1.410.000 lei.

Prețurile au fost luate de pe https://colportaj.ro/

Teodosie a declarat că oamenii trebuie să participe la pelerinaj, iar dacă se vor îmbolnăvi de COVID și vor muri se face voia domnului. Detalii AICI.

 O mănăstire cu trei biserici

Primul loc care se viziteaza in manastire este pestera Sfantului Apostol Andrei, o biserica adevarata sapata in stanca, amplasata la baza unui mic munte impadurit. Pe peretii bisericii din pestera sunt multe icoane ce pot fi admirate la lumina candelelor si a lumanarilor. In locul altarului se afla acum o icoana mare a Sfantului Apostol Andrei la care se inchina toti credinciosii care vin aici la pestera.

In actuala biserica din pestera, in pronaos, intr-o nisa, se afla un fel de pat, scobit initial in piatra, despre care traditia spune ca pe el se odihnea apostolul Andrei. Astazi, cei aflati in suferinte vin aici pentru a-si redobandi sanatatea, petrecand cateva zile si nopti pe acest "pat al Sfantului Andrei".

Prin stradania micii obsti de calugari, pastorite pana acum de trei stareti - Sava, Neofit si Ioachim - si sprijinite de doi inalti ierarhi, IPS Lucian si IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ca si cu ajutorul substantial al unor crestini evlaviosi, la Pestera Sfantului Andrei au fost ridicate doua biserici.

A treia biserica este biserica mare a carei constructie a inceput in 1998, s-a terminat in 2002. Pictura a fost inceputa in 2004, scrie crestinortodox.ro.
 

  

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te