1,4 lei despăgubire pentru proprietarii care au avut terenuri pe autostrada A7. Li s-a luat terenul

DE Alexandra Lupascu | 05.06.2024 - 08:26
1,4 lei despăgubire pentru proprietarii care au avut terenuri pe autostrada A7. Li s-a luat terenul Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ministrul Transporturilor susţine că 6 sau 7 tronsoane vor fi gata chiar mai devreme, până la finalul acestui an. Lucrările sunt contestate însă de unii proprietari de terenuri, care susţin că au fost expropriaţi de suprafeţe mai mari decât cele pentru care au fost despăgubiţi.

SHARE

După lungi aşteptări şi multe promisiuni, în judeţul Iaşi se lucrează acum la autostrada A7. Pentru asta, s-au făcut exproprieri pe o suprafaţă de 620 de hectare. Cele mai multe dintre ele la Paşcani şi comunele limitrofe.

În lista guvernului figurează peste 1500 de beneficiari ce au fost sau vor fi expropriați doar pe raza județului Iași. Pe locul doi ca sume este chiar comuna Stolniceni Prajescu, aici unde vedem ca deja se lucrează.

Totuși guvernul nu a putut identifica în acte cel puțin numele a 230 de proprietari, iar despăgubirile doar pentru aceștia ar fi în valoare de aproape 8 milioane de lei, conform Observator.

1,4 lei despăgubire pentru proprietarii care au avut terenuri pe autostrada A7. Li s-a luat terenul

Familia Ababei a plantat în urmă cu 6 ani 9 mii de butaşi de lavandă pe un hectar şi jumătate de pământ. Peste noapte, oamenii s-au trezit cu excavatoarele peste culturile lor, fără a le fi dată vreo explicaţie.

"Nu m-a anunţat nimeni, eu nu am nicio înştiinţare, nu ştiu nimic. Sunt trecută ca proprietar neidentificat cu 82 de metri şi acolo sunt 15.000 de m. Atât m-au despropriat de la Primărie prin CNAIR, cu 82 de metri", spune Ababei Ştefania, proprietară teren. 

De luni întregi bat la uşile instituţiilor statului, doar că autorităţile îşi pasează vina între ele. Pentru fiecare metru de pământ pierdut, proprietarii au primit 1,4 lei despăgubiri de la stat.

Citește și: VIDEO Cum arată autostrada Curtea de Argeș-Tigveni cu un tunel de 1.300 m prin munte. Gata în 2026?

Banii nu ar reprezenta nici măcar 10% din investiţiile de 200.000 de lei pe care le-au făcut pentru a putea produce uleiul de lavandă. "În martie am mers zi de zi la primărie şi tot aşa, că ei nu au nicio treabă, că cei de la Bucureşti sunt de vină. Cine e vinovat, să răspundă, să îmi rezolve problema", adaugă Ştefania. 

Reprezentanţii CNAIR spun că despăgubirile pentru exproprieri se fac în urma unor calcule precise. "Evaluările sunt făcute de experţi independenţi, iar despăgubirile care se dau se dau în funcţie de grila notarilor publici, în fiecare zonă în parte.

Citește și: VIDEO Cum arată secțiunea 5 a autostrăzii A1 Sibiu – Pitești? E realizată în proporție de peste 63%

Ca atare, dacă aceasta a fost despăgubirea, înseamnă că, potrivit grilei şi potrivit evaluării experţilor, acesta este preţul corect", a declarat Alin Şerbănescu, de la CNAIR.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te