1.000.000 de români vor avea parte de 28 grade în ianuarie. Care este cauza valului de căldură?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 26.01.2024 - 12:56
1 milion de români se vor bucura de temperaturi ca de luna mai - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
spania

1.000.000 de români vor avea parte de 28 grade în ianuarie. În timp ce România a înghețat sub influența unui val de aer polar, alți conaționali vor avea parte de o vreme ca de luna mai, într-una dintre țările mari ale Europei.

SHARE

1.000.000 de români vor avea parte de 28 grade în ianuarie. În timp ce în România, oamenii dârdăie de zile bune de frig, din cauza gerului adus de un val de aer polar, unii conaționali se pot bucura de temperaturi ridicate, ce vor ajunge la nivelul lunii mai într-o țară din Europa.

1.000.000 de români vor avea parte de 28 grade în ianuarie. Care este cauza valului de căldură?

Românii au înghețat în ultima perioadă din cauza vortexului polar care a adus temperaturi foarte scăzute, nemaiîntâlnite de câteva ierni. Gerul de afară s-a regăsit, la mulți locuitori ai orașelor, mai ales din București, și în locuințe, din cauza numeroaselor avarii la rețeaua de alimentare cu apă caldă și căldură.

Dar există și români fericiți. Este vorba de cei peste 1.000.000 care trăiesc în Spania și care au parte deja de temperaturi primăvăratice, mercurul din termometre urmând să crească, în unele zone, chiar și până la 28 de grade Celsius.

Astfel, în această săptămână sunt așteptate să atingă valori record pentru luna ianuarie în unele părți ale Spaniei, conform tiempo.com.

Și asta, după ce la finalul săptămânii trecute, multe regiuni au cunoscut un episod de ninsori și geruri abundente.

Citește și: VREMEA Ce temperaturi vor fi în săptămâna 22-28 ianuarie? Gerul va rămâne în toate regiunile

Temperaturile vor fi în creștere generalizată, atât în ceea ce privește temperaturile maxime, cât și cele minime, 

Cele mai ridicate temperaturi vor fi atinse chiar joi, în estul extrem și în jumătatea sudică a Peninsulei Iberice, astfel că și românii din Portugalia vor beneficia de această încălzire abruptă.

Peninsula Iberică este lovită de un val de căldură, în ianuarie - Foto: tiempo.com

Temperaturile maxime vor atinge sau depăși 25ºC în zone din Extremadura, Andaluzia, Castilia-La Mancha, regiunea Murcia și Comunitatea Valenciană. T

De asemenea, maximele pot ajunge la 27-28 ºC în zonele pre-litorale din sudul provinciei Valencia și în interiorul Alicante și Murcia, mai transmite sursa citată.

În prezent, recordul național de căldură este deținut de Alicante, cu 29,8 grade Celsius, înregistrat pe 29 ianuarie 2021.

Meteorologii nu se așteaptă ca acest record să fie depășit de actualul val de căldură, dar vor fi temperaturi record pentru anumite orașe.

Citește și: VREMEA Când se încălzește vremea în România? Unii visează deja la primăvară dar mai au de așteptat

E cazul Valenciei și al Murciei, unde în 2021 au fost măsurate temperaturi de aproximativ 26 de grade și unde se așteaptă maxime apropiate de această valoare și în zilele următoare, potrivit meteoradar.ro.

Ar trebui să fie foarte cald în toată jumătatea de sud-vest a Spaniei până la sfârșitul săptămânii. Chiar și în cele mai mari orașe spaniole, Barcelona și Madrid, sunt așteptate maxime de peste 20 de grade.

Responsabil pentru acest val de căldură neobișnuit este un anticiclon puternic situat în sudul Europei, care a determinat pătrunderea unor mase de aer tropical dinspre nordul Africii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te