11 ani de când un român a fost condamnat la moarte în Malaezia. Piele și os, bătut, fără dinți

DE Adrian Costin | Actualizat: 16.05.2023 - 12:54
Prahoveanul Ionuț Gologan a fost condamnat la moarte pentru trafic de droguri în Malaezia, în 2012 Foto: Observatorul Prahovean

În iunie se fac 11 ani de când prahoveanul Ionuț Alexandru Gologan a fost arestat în Malaezia, pe aeroportul din Kuala Lumpur, fiind prins cu droguri asupra sa. El a fost condamnat la moarte prin spânzurare. Autoritățile române au tot încercat să-l aducă acasă.

SHARE

Se fac 11 ani de când Ionuț Alexandru Gologan, originar din Telega, era prins pe aeroportul din Kuala Lumpur având asupra sa 1,5 kilograme de metamfetamină.

Prahoveanul lucra ca șofer, part-time, pentru o firmă de transport din Germania. Cărăușia de droguri l-a costat scump de prahovean, acesta fiind condamnat, în 2012, la moarte prin spânzurare pentru trafic de droguri.

Ulterior, sentința a fost schimbată în 20 de ani de pușcărie și 10 lovituri de bici. 

11 ani de când un român a fost condamnat la moarte în Malaezia

Autoritățile române  s-au luptat ani de zile pentru aducerea în țară a lui Ionuț Gologan, pentru ca acesta să fie judecat și să execute pedeapsa într-o închisoare românească. 

”Copilul meu nu mai are dinți în gură și e piele și os”

Ionuț a fost crescut doar de tată (mama abandonându-l la naștere) și o bunică, acum în vârstă de 89 de ani. A fost un copil sărac și, spun vecinii, probabil tocmai această sărăcie l-a determinat să își dorească să facă bani repede și ilegal.

Citește și: Vandam și Jean Brăileanu și-au amenințat nașul, tot un interlop, că-l decapitează. Au fost reținuți

El a executat până acum zece ani de temniță grea, nouă ani în care, povestește Dumitru Gologan, ”băiatul meu a rămas fără dinți în gură, a fost bătut și chinuit, a slăbit piele și os de nimeni nu l-ar mai recunoaște”. Zece ani de când bâiatul nu a mai văzut lumina zilei decât printre zăbrelele unei închisori cu condiții extrem de drastice, inumane chiar, conform Observatorul Prahovean. 

Toate pedepsele cu moartea sunt oprite

Conform legilor malaeziene, traficul de droguri este pedepsit în acel stat cu moartea. Așadar, Ionuț Gologan a fost condamnat la moarte prin spânzurare de către Curtea Federală de Justiție din Malaysia, în 2016. Mai multe delegații din România au purtat discuții cu omologi din Malaezia, avocații prahoveanului depunând chiar o cerere de grațiere.

Citește și: Cum mor interlopii români: striviți în mașini, înjunghiați și ciuruiți de gloanțe

Cererea a fost trimisă, la momentul respectiv, chiar sultanului statului Selangor, unde se află capitala Malaeziei, Kuala Lumpur, singurul în măsură să revizuiască legea prin care traficanții de droguri erau condamnați la pedeapsa capitală.

Conform unor informații remise de ministrul Legii din Malaezia, ,, toate pedepsele cu moartea sunt oprite. Nicio execuție nu va mai fi dusă la capăt din moment ce abolim pedeapsa capitală,,.

Legea privind pedeapsa cu moartea  este în curs de revizuire. Autoritățile de acolo au informat oficial că au blocat administrativ execuțiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, conform MAE.

Tatăl tânărului, acum în vârstă de 29 de ani, încă mai speră să își vadă băiatul acasă. La fel și bunica, bătrână și bolnavă, care, cu greu, l-a crescut pe Ionuț. Nu mai știu nimic de soarta băiatului lor, în afara deciziei pe care au luat-o autoritățile din Kuala Lumpur : 20 de ani de detenție și 10 lovituri de bici.

”Nu-i mai recunosc vocea când vorbim la telefon”

”E greu, e foarte greu. E singurul meu copil. Am fost ajutat cu bani, dar ce folos… Sentința e aceeași. Nu există acord diplomatic între cele două țări. Copilul meu a fost folosit. Nici nu știa ce e în bagaj, la momentul la care i s-a găsit metamfetamina.

Era un copil amărât de la țară, folosit de alții drept cărăuș. Ce-o fi fost în mintea lui… Nici nu mai contează. Întreaga viața i-a fost distrusă, arată îngrozitor, nici vocea nu i-o mai recunosc când  mai vorbim la telefon.

Vrea în țară, vrea acasă, dar legile sunt foarte dure acolo pentru trafic de stupefiante. Ne e foarte dor de el, știm că a greșit, dar nu merita o așa soartă” ne-a mărturisit, aproape plângând, tatăl lui Ionuț, Dumitru Gologan, care deja s-a resemnat și nu mai speră să își mai vadă vreodată fiul liber.

Un alt român este deținut în Malaezia

În 2018, un alt român, Daniel Ionuț Țurcan a fost pus și el oficial sub acuzare de către autoritățile din Kuala Lumpur, după ce, asupra lui au găsite două pachete mari de pudră albă. care s-a dovedit a fi cocaină.

Potrivit actului de acuzare semnat de procurorul de Malaezia, Daniel Ionel Țurcan, ajuns acum la vârsta de 51 de ani, a părăsit România în anul 1999. Și-a găsit un loc de muncă în industria textilă din Turcia. În 2004, s-a mutat în Italia, unde a lucrat într-un restaurant.

Cinci ani mai târziu,  a plecat în Spania, unde, potrivit surselor sale, a muncit ca electrician. Călătoria lui nu se oprește aici. Pe 1 decembrie 2013, el ajunge în Sao Paolo, Brazilia.

Viața lui Daniel s-a schimbat acolo. El a povestit autorităților că a întâlnit un bărbat despre care știe că îl cheamă ”Jamal” și cu care s-a împrietenit, au petrecut prin restaurante, baruri și cluburi. ”Jamal ”a pretins că a trăit în Brazilia timp de șapte ani și că poate să-i fie ghid românului. 

Pe 20 decembrie 2013, misteriosul ”Jamal” i-a propus românului să călătorească în Vietnam, în Laos, acolo unde ar locui familia lui, pe care nu a mai vizitat-o de mult timp. Daniel acceptă și pleacă împreună în Laos, conform Libertatea.

Acesta este momentul în care începe coșmarul lui Daniel Ionel Țurcan. El le-a spus autorităților malaeziene că, pe 11 ianuarie 2014 (în noaptea în care acuzatul urma să părăsească Sao Paolo), „Jamal” a venit hotel să-l ia pentru a merge împreună cu taxiul spre aeroport.

S-a oferit să-l ajute la împachetarea valizelor, pentru că erau în criză de timp. Românul spune că a lipsit din cameră pentru câteva clipe, iar când s-a întors, l-a observat pe ”Jamal” cum se chinuia să-i închidă valiza.

El nu-și amintea să fi avut atât de multe lucruri și l-a întrebat ce e înăuntru.” Jamal” i-a spus că sunt șase genți pe care vrea să le ofere cadou femeilor din familia sa. Românul consideră că a fost păcălit de acest ”Jamal”, care era în realitate un traficant de droguri.

Aici se oprește relatarea variantei românului. Autoritățile din Malaezia susțin că acesta ascunde adevărul și că el știa că urmează să transporte droguri.

Pe 13 ianuarie 2014, Daniel Ionel Țurcan a fost arestat de polițiști, pe Aeroportul Kuala Lumpur. I-au percheziționate bagajele, unde au fost găsite două pachete mari ce conțineau o pudră albă, care s-a dovedit a fi cocaină.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te