Sporurile care ajung și la 3.000 de lei în instituții ale statului s-au menținut, potrivit raportărilor din data de 30 septembrie ale veniturilor în instituțiile bugetare.
Cu câteva zile înainte, guvernul își asumase răspunderea pentru un pachet de legi care include noi taxe și impozite, reducerea personalului bugetar, dar și unele creșteri în ceea ce privește voucherele și tichetele de vacanță.
Una dintre prevederi era legată de plafonarea sporului pentru condiții vătămătoare de muncă la 15% din salariu dar nu mai mult de 1.500 lei brut pe lună.
Citește și: Cum a făcut Ciolacu ca 99% din bugetari să păstreze sporurile de sute de lei pentru praf și „antenă”
Se pare că tăierea sporurilor anunțată de guvern va afecta un număr infim de bugetari din cei peste 1.000.000 care iau sporuri pentru condiții grele de muncă. Tocmai pentru că majoritatea bugetarilor iau un spor mai mic de 1.500 lei brut.
1 milion de bugetari au sporuri. Angajații de la Parlament au sporuri care pot ajunge la 3000 de lei
Newsweek România a scris că tăierea sporurilor anunțată de guvern va afecta un număr infim de bugetari din cei peste 1.000.000 care iau sporuri pentru condiții grele de muncă (deși muncesc din fața computerului). Tocmai pentru că majoritatea bugetarilor iau un spor mai mic de 1.500 lei brut.
Instituțiile de stat sunt obligate să depună o evidență a veniturilor până pe data de 30 septembrie. Newsweek România a consultat mai multe fișe de salarii și a văzut că sporurile s-au conservat perfect.
Citește și: DOCUMENT Miza protestelor de la Ministerul de Finanțe. Tăierea unor sporuri ce ajung și la 2.000 lei
La Camera Deputaților se dă un spor care ajunge și la 3.000 lei pe lună pentru secretarul instituției. Majoritatea sporurilor sunt între 1.000 și 1.500 de lei pe lună. Liftierul și coferatul primesc 600 lei pe lună spor pentru condiții periculoase/.
La Secretariatul General al Guvernului, veniturile raportate la 30 septembrie 2023 arată sporuri pentru condiții vătămătoare luate de directori ce ajung până la 2.400 de lei pe lună.