VIDEO Tom și Jerry împlinesc 84 de ani. Șoricelul inteligent și pisica nu îmbătrânesc niciodată

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 09.02.2024 - 14:26
Tom și Jerry împlinesc 84 de ani. Șoricelul inteligent și pisica nu îmbătrânesc niciodată - Foto: Profimedia Images
Tom și Jerry împlinesc 84 de ani. Șoricelul inteligent și pisica nu îmbătrânesc niciodată - Foto: Profimedia Images

Tom și Jerry împlinesc 84 de ani. Șoricelul inteligent și pisica nu îmbătrânesc niciodată, însă, să-i încânte pe copii și adulți cu cursele și boacănele lor nebune din filmele de desene animate.

SHARE

Primul episod al seriei de desene animate cu Tom și Jerry creată de William Hanna și Joseph Barbera, „Puss Gets the Boot", a fost difuzat pe 10 februarie 1940. Se împlinesc 84 de ani de atunci. Inițial, cele două personaje nu aveau nume. Dar pisica intrigantă și șoarecele îndrăzneț, mai târziu botezați Tom și Jerry, au avut imediat lipici la public. 

Animatorii William Hanna și Joseph Barbera au produs, în total, mai mult de 100 de episoade pentru Metro-Goldwyn-Mayer (MGM).

Șapte din acestea, printre care Yankee Doodle Mouse (1943), The Cat Concerto (1946) și Johann Mouse (1952), au câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun scurt metraj animat. În majoritatea episoadelor, Jerry reușește ingenios și șmecherește să zădărnicească eforturile lui Tom de a-l prinde și trăiește fiecare clipă pentru a-l mai supăra odată.

Ocazional, mai are și Tom câștig de cauză sau cei doi își unesc forțele împotriva unui inamic comun.

Citește și: VIDEO Povestea lui Mickey Mouse, șoricelul magic „născut” într-un tren, pe o hârtie, acum 95 de ani

După ce Hanna și Barbera au părăsit MGM, serialul a fost reluat de mai multe ori, mai ales la mijlocul anilor 1960, sub conducerea celebrului animator Chuck Jones.

Aceste versiuni ulterioare au schimbat anumite elemente ale serialului și au îndulcit violența.

Scurtmetrajele au devenit populare la televizor, iar propria companie a lui Hanna și Barbera a achiziționat drepturile de a crea noi episoade din Tom și Jerry special pentru micul ecran, producând 48 de povești între 1975 și 1977.

Serialul a rămas o piesă de bază a televiziunii timp de decenii, deși elementele rasiste sau alte elemente ofensatoare din primele serii au fost de obicei editate.

Citește și: A murit actorul care dădea viață personajelor din desenele animate. Ion Ruscuț s-a stins

Primul lungmetraj bazat pe serial, „Tom și Jerry: Filmul”, a fost lansat în 1992, iar din 2002 au fost produse 13 filme direct-pe-video, cu un film live-action/animat hibrid lansat în 2021. O adaptare muzicală a seriei, intitulată Tom și Jerry: Purr-Chance to Dream, a debutat în Japonia în 2019, înainte de aniversarea a 80 de ani a lui Tom și Jerry.

Tom și Jerry împlinesc 84 de ani. Șoricelul inteligent și pisica nu îmbătrânesc niciodată

Tom este anti-eroul înfometat, motanul șmecher și ursuz care nu are decât o dorință, să îl mănânce pe Jerry. El încearcă toate șmecheriile posibile pentru a pune mâna pe șoarecele acela, dar nu reușește decât să facă praf casa.

În numeroase episoade, motanul Tom încearcă să-l captureze pe șoricelul Jerry, colocatarul său nedorit, creând haos și dezastru.

Jerry e mic, dar este suficient de inteligent pentru a întoarce lucrurile în favoarea lui când Tom și-o caută cu lumânarea.

Citește și: Vă amintiți de băieții Pic și Poc, desenele animate românești care concurau cu Miaunel și Bălănel ? 



În perechea Tom și Jerry, șoricelul este șeful. În anumite episoade Tom încearcă sa mănânce păsări, pești sau alți șoareci, însă niciodată pe Jerry sau pe Tuffy. Unele dintre motivele care duc la război sunt: sabotarea planurilor lui Tom de către abilul său inamic, consumarea alimentelor de către Jerry pe care Tom ar fi trebuit să le păzească, răzbunarea, un motan rival, o femelă sau doar din plăcerea unuia dintre cei doi inamici.

Tom reușește rar să-l prindă pe Jerry, doar atunci când șoricelul ajută alte victime ale lui Tom.

Destul de interesant, la începutul episoadelor din "era Hanna-Barbera" lângă titlu apar chipurile lui Tom și a lui Jerry zâmbind unul la altul, ceea ce este destul de ciudat având în vedere că cei doi sunt inamici.

Există, de asemenea mai multe cazuri în care aceștia prezintă sentimente de prietenie unul pentru altul ca de exemplu în episodul "Thomas îndrăgostit" sau în episodul "Jerry și leul" când Jerry se preface că este rănit, iar Tom aduce trusa de prim-ajutor pentru a-l ajuta pe Jerry, potrivit wikipedia.org.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te