VIDEO Lino Ventura, remarcat la 34 ani pentru că avea față de bătăuș. A jucat până în ultima clipă

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 26.10.2022 - 18:48

Lino Ventura, unul dintre cei mai iubiţi actori din anii 1950-1980, a ajuns actor din întâmplare. S-a lăsat de școală la 8 ani, s-a apucat de sport și a devenit campion la lupte greco-romane și a trecut de la o slujbă la alta până să ajungă în platouri.

SHARE

Născut la Parma, în nordul Italiei, pe 14 iulie 1919, Angiolino Joseph Pascal Ventura (Lino Ventura), tatăl său era Giovanni Ventura, iar mama sa, Luisa Borrini, s-a mutat împreună cu familia în Franţa, la Paris.

Abandonând şcoala la vârsta de opt ani, Lino a trecut de la o slujbă la alta, neputând să se decidă ce ar putea să facă pentru a-şi câştiga existenţa. S-a căsătorit în 1942 la vârsta de 23 de ani, cu Odette Lecomte, care i-a rămas alături până la moarte, şi au avut împreună patru copii. 

Citește și: FOTO Povestea primului avion de luptă românesc. A zburat cu 319 km/h medie în 1930. Un final tragic

Campion la lupte, Lino Ventura s-a lăsat de sport din cauza unei accidentări. Gangster, în primul rol, alături de Jean Gabin

Şi-a găsit în cele din urmă un drum în sportul de performanţă şi a practicat ca luptător stilul clasic (greco-roman). A devenit campion european în 1950. Cu toate acestea, a trebuit să renunţe la viaţa sportivă, după ce a suferit o accidentare gravă în ring.

Căutând tipuri de gangsteri pentru următorul său film, regizorul Jacques Becker i-a oferit neexperimentatului Lino Ventura, în vârstă de 34 de ani, prima sa slujbă de actor, în thrillerul poliţist "Touchez Pas au Grisbi" (1954), prilej pentru a fi cunoscut de Jean Gabin.

Gabin a fost impresionat de Ventura şi l-a încurajat şi susţinut să facă actorie. Lino a continuat să apară alături de Gabin în câteva dintre următoarele filme, cum ar fi "Razzia" (1955), "Crime and Punishment" (1956), "Le rouge est mis" (1957), "Inspector Maigret" (1958).

Citește și: VIDEO Prima mașină făcută în România nu a fost Dacia, nici ARO, ci Malaxa 1C. Fabrica, luată de ruși

A jucat până în momentul morții

Cu prezenţă sa dură, masivă, Lino a devenit un star în anii 1960 jucând în ambele părţi ale barierei. Expert atât în comedia uşoară, cât şi în drama cu nuanţe întunecate, el a apărut în zeci de filme considerate acum clasice ale cinematografiei francez, relatează Agerpres.

Înfăţişarea sa lipsită de fast, cu aspect stâncos, a dat formă diferitelor tipuri de criminali, ca în "Le Deuxieme Souffle" (1966) "Happy New Year" (1973), precum şi a unor inspectori perseverenţi, băieţi buni din "The French Detective" (1975), "Illustrious Corpses" (1976) şi "The Grilling" (1981).

Lino se arăta ca şi cum ar fi purtat pe umerii săi toată greutatea lumii, imagine pe care publicul o simpatiza, chiar şi atunci când interpreta personajul unui ticălos. De-a lungul a trei decenii, Lino Ventura a construit o galerie impresionantă de protagonişti ai "gulerelor albastre".

În seria personajelor sale, printre multe, multe altele, se numără soţul amărât şi răzbunător din "Un témoin dans la ville" (1959); şeful poliţiei corupt Tiger Brown în "Three Penny Opera" (1963); un luptător al Rezistenţei franceze din cel de-Al Doilea Război Mondial în "Army of Shadows" (1969); şeful mafiei Vito Genovese în "The Valachi Papers" (1972) de Charles Bronson.

Spre sfârşitul carierei, Ventura a jucat rolul lui Jean Valjean în producţia franceză "Les Misérables" (1982), pentru care a primit o nominalizare la premiul Cesar.

A jucat practic până la momentul morţii sale, în urma unui atac de cord, în 22 octombrie 1987, la vârsta de 68 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te