Ce le-a transmis Regele Charles al III-lea românilor. Discurs emoționant la Palatul Cotroceni

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.06.2023 - 19:40
Regele Charles al III-lea la discuții cu președintele Klaus Iohannis Foto: Administrația Prezidențială

Regele Charles al III-lea, venit în vizită privată în România, a fost primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis. Monarhul Marii Britanii a adresat câteva cuvinte românilor în limba română.

SHARE

Regele Charles al III-lea a venit vineri în vizită privată în România. A fost primit la Cotroceni de președintele Klaus Iohannis. 

După întâlnirea cu șeful statului român, monarhul Marii Britanii le-a adresat românilor câteva cuvinte în limba română. Discursul său i-a emoționat și bucurat pe cei care l-au ascultat.

Regele Charles al III-lea, în România: ”Țară de glorii, țară de dor”

Regele Charles al III-lea a mărturisit la Palatul Cotroceni, că "întotdeauna" s-a simţit "acasă" în România, pe care a numit-o, în limba română, "ţară de glorii, ţară de dor", citând din poezia lui Mihai Eminescu "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie".

"Am ajuns să iubesc România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele şi biodiversitatea", a afirmat monarhul britanic şi a continuat în limba română: "ţară de glorii, ţară de dor".

El a evocat pădurile şi peisajele rurale neatinse ale României şi modelele sustenabile de agricultură. De asemenea, a vorbit cu căldură de prietenii săi români şi despre modul în care au fost primiţi aici refugiaţii ucraineni.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a mulţumit, vineri, Regelui Charles al III-lea, la Palatul Cotroceni, pentru "implicarea autentică în protejarea şi celebrarea unor valori care ţin de însăşi identitatea naţională".

Monarhul britanic participă, în acest context, la o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi ai corpului diplomatic din România.

Citește și: VIDEO/ FOTO Charles al III-lea, prima vizită în România ca Rege. ”Iubesc România. Țară de glorii”

"Vă transmit, în numele tuturor românilor, aprecierea şi recunoştinţa noastră pentru implicarea autentică în protejarea şi celebrarea unor valori care ţin de însăşi identitatea naţională - natura, peisajul rural din ţara noastră, dar şi moştenirea culturală bogată", a transmis şeful statului român.

El a remarcat că vizita monarhului britanic este prima sa călătorie în afara Regatului Unit de la încoronare, semn că legăturile sale cu aceste locuri rămân "la fel de strânse".

"Bine aţi revenit în România, ţara pentru care aţi dezvoltat o afecţiune aparte!", a spus Iohannis.

Primirea de la Cotroceni este singurul eveniment oficial din programul Regelui Charles al III-lea în România, acesta aflându-se în vizită privată în ţara noastră.

"Se împlinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România. Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie.

Citeşte şi: Prima călătorie în străinătate de la încoronare. Regele Charles vine în România. „E în sângele meu”

După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat. Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor şi vizitele private, de obicei, includ acest tip de demersuri şi mă aştept să existe aşa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private", a declarat, luni, pentru Agerpres, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble.

Pe 6 mai, Charles al III-lea a fost încoronat rege al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas, alături de regina consoartă Camilla, în cadrul unei ceremonii la Westminster Abbey, după ce la 10 septembrie anul trecut a fost proclamat rege de către Consiliul de Ascensiune. 

Urmărește-ne pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te