VIDEO 2.000 €/lună plătește Nicoleta Luciu să nu își piardă părul. Cum tratezi alopecia la femei

DE Alex Darvari | Actualizat: 22.06.2022 - 17:03
VIDEO 2.000 €/lună plătește Nicoleta Luciu să nu își piardă părul. Cum tratezi alopecia la femei / FB

Recent s-a aflat că Nicoleta Luciu suferă de o afecțiune destul de serioasă, și anume alopecie, pentru tratarea căreia cheltuie sume importante în fiecare lună.

SHARE

Și totuși, nimeni nu ar fi bănuit că vedeta se confruntă cu o astfel de problemă, mai ales că are o imagine consacrată.

Oricum, Nicoleta Luciu este mulțumită de rezultatele obținute după opt luni de când merge la o clinică de specialitate.

La vârsta de 41 de ani, Nicoleta Luciu poate spune că este o femeie realizată din toate punctele de vedere. Are o căsnicie minunată şi patru copii pe care-i iubeşte până la cer şi înapoi. De ceva vreme, ea s-a retras din viaţa publică şi duce un trai tihnit la Miercurea-Ciuc. Cu toate astea, fericirea vedetei este umbrită de o problemă de sănătate destul de seriosă.

Nicoleta Luciu suferă de alopecie


Nicoleta Luciu se confruntă cu o boală destul de rar întâlnită în cazul femeilor, alopecia, afecţiune care are consecinţe serioase mai cu seamă în plan emoţional. Pentru că nu este plăcut pentru nicio femeie să-şi piardă părul şi să nu poată face mare lucru să împiedice asta decât, cel mult, să se tundă periuţă.

Citește și: Ucigașul interlopului Caiac, eliberat după 11 ani de închisoare. Mavrichie: L-am omorât de frică

Pentru a-şi putea păstra podoaba capilară, Nicoleta face tratamente ale căror preţuri variază între 1000 şi 2000 de euro la o clinică din București. Vedeta locuieşte, însă, la Miercurea-Ciuc, astfel că este nevoită să facă naveta pentru administrarea tratamentului.

„Există mai multe tipuri de alopecie, care cel mai des apar datorită deficitului nutrițional. Se fac niște analize de sânge, pentru a depista dacă pacientul respectiv este subnutrit, dacă ține o dietă sau dacă are un deficit de vitamine și proteine. Bolile tiroidiene sunt o altă categorie de afecțiuni, care pot duce la căderea părului.

Citește și: Vrăjitorii din Ploiești cu „harul" înșelăciunii, liberi iar. Au vrăjit 18.000 € doar de la o femeie

Mai sunt anumite afecțiuni care pot duce la agravarea sau declanșarea căderii părului, și anume dermatita seboreică, afecțiuni endocrinologice. Căderea părului mai poate fi dată și de cancere, de chimioterapie, de anumite medicamente. Poate să fi alopecie în plăci sau mai putem vorbi și de alopecie dată de sifilis”, a explicat dr. Pavelina Andrei, pentru wowbiz.ro

Ce este alopecia la femei

ăderea părului, numită medical alopecie, poate afecta până la un sfert dintre femei pe parcursul vieții. Fiziologic se pierd între 50 și 100 de fire pe zi, în cadrul unui ritm natural de regenerare, în care firele de păr trec din faza de creștere – numită anagen – în faza de separare și cădere fiziologică – numită telogen.
În mod natural, constant, 85-90% dintre firele de păr se află în faza de creștere - anagen, ce poate dura în cazul firelor de păr terminal de pe scalp între 2 și 8 ani.
Urmează o scurtă fază de tranziție, apoi firele de păr vor intra în faza telogen, în care vor sta între 2 și 4 luni, la sfârșitul căreia se vor desprinde de la nivelul scalpului. Atunci când acest echilibru este perturbat apare rărirea și, uneori, subțierea firelor de păr.

Căderea importantă a părului apare atunci când se pierd constant peste 150 de fire pe zi, fapt ce poate fi observat la spălarea sau coafarea acestuia.

Alopeciile nu sunt doar o problemă de ordin medical, ci pun adesea probleme de ordin psihologic și social, în special în cazul femeilor.

Cele mai frecvente tipuri de cădere a părului sunt reprezentate de effluvium anagen, effluvium telogen și alopecia androgenetică.
Effluviumul anagen este determinat de medicație precum chimioterapia, ce determină căderea firelor de păr în faza de anagen, cu subțiere și rărire importantă a acestora.

Cele mai frecvent întâlnite 2 situații de pierdere a părului la femei sunt effluviumul telogen și alopecia androgenetică.

Stresul fizic sau emoțional, dietele drastice cu deficite de oligoelemente, vitamine sau proteine, sarcina, alăptarea, unele medicamente sau chiar anumite afecțiuni medicale precum cele ale glandei tiroide sunt adesea declanșatoarele unui effluvium telogen, corectarea acestora jucând un rol extrem de important în tratamentul căderii părului.
Alopecia androgenetică a femeii apare frecvent diferit față de cea a bărbaților, debutând aproape întotdeauna la nivelul vertexului, cu afectarea mai scăzută în zona temporal și cea frontală.

Firele de păr se răresc progresiv și devin adesea mai subțiri, lăsând de multe ori, în cazurile avansate, scalpul vizibil.

Cauzele alopeciei androgenetice sunt reprezentate de moștenirea genetică și factori hormonali, precum excesul de hormoni androgeni (Sindromul Ovarelor Polichistice, tumori ovariene sau chiar anumite tratamente hormonale), sau deficitul de estrogen survenit la instalarea menopauzei.
Statistic, peste 35% dintre femei se vor confrunta cu alopecie androgenetică la menopauză.
Alte cauze ale căderii părului la femei sunt alopeciile autoimune precum alopecia areată, cele inflamatorii întâlnite în cadrul lupusului, al lichenului plan, alopeciile infecțioase (foliculita decalvantă) sau cele non-inflamatorii precum alopecia frontală fibrozantă.

Pentru un diagnostic corect este necesară o consultație de specialitate la medicul dermatolog, adesea completată de o serie de analize de sânge (uzuale, vitamine și minerale, hormonale) și o examinare tricoscopică – o metodă de investigare imagistică, non invazivă.

În rare cazuri acestea vor fi completate de o biopsie a scalpului, adesea atunci când pacientul se confruntă cu o formă de alopecie cicatricială.

Tratamentul alopeciei la femei este complex, adaptat formei clinice, și constă atât în aplicarea unor topice locale, corectarea factorilor declașatori acolo unde este posibil, cât și în tratamente de ultimă generație precum mezoterapia sau PRP, arată skin-med.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te