Cum a renăscut Șeicaru după ce Păunescu i-a intezis să îi cânte melodiile în 1984. „A fost oribil”

DE Alex Darvari | Actualizat: 10.07.2023 - 09:48
Vasile Șiecaru - Foto: Arhiva

Vasile Șeicaru, unul dintre cei mai mari artiști folk, împlinește 72 de ani. Artistul are concerte, dar și neplăceri după ce fiul lui Adrian Păunescu i-a adus acuzații nefondate. În 1984 a fost jignit de Adrian Păunescu. Acesta i-a interzis să îi mai cânte piesele.

SHARE

Vasile Şeicaru este unul dintre cei mai mari artiști de muzică folk. Spre exemplu, piesa sa „La Adio” a fost ascultată de peste 1,8 milioane de ori pe youtube. O performanță extraordinară pentru acest gen de muzică.

Vasile Șeicaru s-a născut în anul 1951, pe 10 iulie, în satul Oancea din Galați. Artistul împlinește azi 72 de ani.

Trebuia să rămână profesor de sport 

A făcut sport de performanţă, în special, dar avea şi un talent la muzică de necontestat. El a primit o chitară la vârsta de 7 ani. Devine profesor de sport la școala generală Nr. 2 din Galaţi, locul său de baştină.

Citește și: Hăituit de colegi, un mare actor și regizor fuge cu barca din România. Lasă în urmă două mari iubiri

„În vremea aceea nu eram decât un profesor de educație fizică la Şcoala 22 din Galaţi, unde-mi făceam treaba foarte bine şi eram tare iubit de copii şi de colegi. Am rămas prieten cu mulţi dintre ei şi azi. Imediat după lansarea cântecului, un mare val de popularitate s-a prăvălit peste mine, şi asta m-a făcut să-mi îndrept drumul către muzică definitiv, renunţând la catedră, cu asta începând lista renunţărilor mele, că au urmat mai multe!”, a spus într-un interviu.

După audiție, Adrian Păunescu îi spune: "Gândește-te bine: Ai putea mâine dimineață, la 7:30, să fii la autocar și să devii membru al cenaclului Flacăra sau să rămâi "țârcovnic" de educație fizică toată viața, la Galați!". 

Citește și: Coca Andronescu, actrița de care s-a amorezat Cotescu în gara Lehliu. De ce i-a despărțit Ceaușescu

A doua zi a fost la autocar și pentru 2 ani a cântat la Cenaclu. Apoi, au urmat nenumărate șlagăre.

Au decis să plece

În 1984, ca urmare a unor neînțelegeri cu Adrian Păunescu, părăsește Cenaclul Flacăra. Vasiler Șeicaru avea să spună recent motivul pentru care a plecat din Cenaclu: „În 84 Păunescu a scris ceva oribil despre mine. Mă scuipa lumea pe stradă din cauza lui, a scris că am părăsit tineretul revoluționar!”

Vasile Șeicaru nu a vrut să detalieze mai mult acea despărțire. Ștefan Hrușcă, alături de care a cântat mulți ani, își amintește: 

"La un moment dat am hotărât împreună cu Vasile Şeicaru să plecăm din Cenaclu. Am spus că a venit momentul să ne desprindem. Şi alţii făcuseră acest lucru înaintea noastră.

De multe ori, unii pleacă din căsnicii, unde au contracte serioase. Or, noi plecam dintr-o «întreprindere», aşa cum consideram Cenaclul Flacăra. Şi chiar era o întreprindere extraordinar de puternică. În 1984 am urcat pe scenă pentru ultima oară ca membri ai Cenaclului Flacăra. Fusese spectacol pe Stadionul Republicii”, spunea Ștefan Hrușcă pentru jurnalul.ro

„Interziși” de Păunescu

A spus: «Aţi plecat, nu-mi mai cântaţi versurile!». Pentru noi era un fel de capăt de drum pentru că majoritatea cântecelor noastre erau pe versuri de Adrian Păunescu. Sigur că aveam şi cântece pe versuri de George Stanca, Dan Verona, dar lumea pe cele din Cenaclu le voia.

Iar Radu Gheorghe a întrebat: «Ce facem? Oprim sau mergem înainte?». Am spus: «Nu. Mergem înainte». Şi am mers la Dan Verona. În două săptămâni ne-a făcut două discuri: Şeicaru a făcut: «Dragostea destin străvechi, cu cireşe la urechi», «Romanţă între două trenuri» şi alte piese, iar eu am făcut albumul «Copacul cu flori», își amintește Ștefan.

Au renăscut ca pasărea Phoenix

Cei doi au decis să plece singuri în concerte. Timp de patru ani, Hrușcă și Șeicaru vor umple stadioane și concerte.

„A urmat o perioadă cu Vasile Şeicaru. Patru ani am cântat. Ne măsuram pur şi simplu forţele în scenă amândoi. Poate că atunci nu realizam. Erau săli de sport, stadioane, pline de spectatori veniţi să ne asculte. La un moment dat nici nu mai ştiam unde are loc spectacolul.

Aveam atât de multe concerte. La Târgu Jiu am avut la un moment dat spectacol pe stadion. Stadionul era plin, era un singur microfon şi nişte difuzoare de poştă care se agăţau pe gardurile de sârmă de la stadion. Când am început să cântăm ne-am speriat, de felul cum se auzea. Dar publicul era în extaz. Se întâmpla prin 1986”, a mai spus Hrușcă.

Vasile Șeicaru a cântat mult și după revoluție. El spune că are două cântece favorite: „La Adio” și „Antiprimăvara”.

„Acum mă ocup de concertele mele…(mai puţine, ce-i drept, dar asta pentru că nu vreau eu să mă mai pornesc la drum, că am cam obosit…nu că nu ar mai fi solicitări, că astea sunt, şi încă multe).

Mai muncesc la cântece noi, dar nu le-am dat încă drumul pentru că nu cred că e momentul…”oportunist”, vorba lui Sorescu! Locuiesc într-o zonă frumoasă şi mă bucur de cât de mult mi-a dăruit mie viaţa asta! Nici nu cred că merit eu atâta!”, a spuis pentru femeidezo.ro.

Dispută cu fiul lui Păunescu

Andrei Păunescu, fiul lui Adrian Păunescu, l-a acuzat pe Vasile Şeicaru că și-ar fi însușit o piesă a tatălui său, anume „Iancu la Ţebea".

Șeicaru i-a răspuns clar și revoltat: 

„Eu sunt compozitorul piesei, nu vă mai luați după el. Să mă dea în judecată. Eu sunt autorul muzicii. Eu sunt compozitorul piesei, Adrian Păunescu nu este cunoscut drept compozitor de muzică, ci ca scriitor și poet. Eu am declarat această piesă la Uninunea Compozitorilor și toți compozitorii din Romania știu lucrul acesta.

El scrie pe Facebook că mai sunt vreo 10 piese și de-ale lui Hrușcă, Socaciu sau Ducu Bertzi. Sunt mari minciuni și vrea doar scandal. Cred că-și dorește foarte multă publicitate acest om. Păcat, sincer. Eu nu sunt omul care să vrea ceartă, scandal și mizerii de acest gen. El mă acuză de furt... Urât! Dar nu doar pe mine, ci pe mai multi artiști. Avem o vârstă, e frumos așa ceva?!”, a declarat Vasile Șeicaru. 

„Cine e ăsta să mă facă pe mine hoț? Nu vă bateți joc! E o situație penibilă! Mă face ăsta pe mine hoț de cântece? Ăsta e cântecul meu, ca și copilul meu. Vine ăsta cu tăieturi din ziare, se putea scrie orice atunci!

E cântecul meu, cum să fie al lui Păunescu! Ce, Păunescu compunea? El o recită, nu o cântă! Cum se poate așa ceva! În 84 Păunescu a scris ceva oribil despre mine. Mă scuipa lumea pe stradă din cauza lui, a scris că am părăsit tineretul revoluționar!... Trăim alte vremuri acum, am ajuns într-o democrație. Cum să spui că un poet e autor de cântece? Eu am declarat piesa asta la Uniune! Nu-mi place scadalul, eu sunt om liniștit! Eu nu sunt hoț!”, a spus pentru click.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te