Unde a dispărut Lizuca din „Dumbrava minunată”? Filmul în care a jucat la 5 ani a fost unicul ei rol

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 12.07.2024 - 08:15
Unde a dispărut Lizuca din „Dumbrava minunată” - Foto: colaj Newsweek

Unde a dispărut Lizuca din „Dumbrava minunată”? În 1980 apărea acest film care a devenit o amintire prețioasă pentru milioane de copii români. Dar fetița care a interpretat rolul principal a dispărut din atenția tuturor, în ciuda succesului peliculei.

SHARE

Unde a dispărut Lizuca din „Dumbrava minunată”? Filmul în care a jucat la 5 ani și care a încântat milioane de copii din România a fost unicul ei rol, după care, micuța actriță s-a „evaporat” din atenția publicului, nimeni neștiind care i-a mai fost soarta. Asta, până când, peste 30 de ani mai târziu, chiar ea a făcut lumină asupra destinului său.

Unde a dispărut Lizuca din „Dumbrava minunată”? Filmul în care a jucat la 5 ani a fost unicul ei rol

„Dumbrava minunată”, care a apărut în cinematografie în septembrie 1980 a fost unul dintre filmele de referință pentru multe generații de copii. 

El s-a născut din dorința actriței Draga Olteanu-Matei de a ecraniza povestea din cartea cu același nume, scrisă de Mihail Sadoveanu.

Astfel, în primăvara anului 1979, marea artistă plecat la Văratec şi i-a împărtăşit intenţiile Valeriei Sadoveanu, cea de-a doua soţie a scriitorului, apoi a început să lucreze la scenariu, ea fiind scenarista peliculei, lucru mai puțin cunoscut de mrele public.

Dar cine s-o intepreteze pe micuța Lizuca, eroina poveștii lui Sadoveanu, care trece prin tot felul de aventuri de basm alături de însoțitorul ei fidel, câinele Patrocle?

Citește și: Actrița Carmen Ionescu: povestea de iubire invidiată de mulți, de 45 de ani, și marea dramă a vieții

Alegerea fetiței care a jucat rolul principal i-a aparținut regizorului Gheorghe Naghi. Diana Muscă  - nu-i așa că numele nu vă spunea nimic? - locuia la Piatra Neamţ, avea 5 ani și a fost selecţionată la probe dintre sute de copii pentru a o interpreta pe Lizuca.

Din vara anului 1979, când au început filmările în judeţul Neamţ, Diana a devenit chiar Lizuca. Aşa o strigau toţi, era nedespărţită de Patrocle şi era convinsă că „Sora Soarelui” există cu adevărat.

Diana Muscă, în rolul Lizucăi, la vârsta de doar 5 ani - Foto: arhiva

Dumbrava cea minunată a fost construită chiar pe platoul cel mare de la Studiourile Buftea, respectându-se întocmai detaliile din visul Lizucăi povestit în carte de Sadoveanu: stânci cu chip de om, o cascadă cu apă adevărată, un pârâiaş cu pod de argint, plopi, sălcii, brazi, cu flori de tot felul şi de dimensiuni diferite, pe un covor moale de muşchi.

A plecat în Austria, la 19 ani, devenind jurist

Iată cum descria revista Cinema filmările la producție, în iarna anului 1979:

„O scorbură uriaşă luminată feeric şi, alături de ea, pe una din stânci, un tron pe care stă Zâna închipuirii (Cezara Dafinescu), în rochie albă de voal, cu cosiţe blonde… În faţa ei, Sora-Soarelui (Aimée Iacobescu) înconjurată de cavalerii ei.

În spate, într-un copac, Statu-Palmă cu Iepurele Şchiop, alături piticii cu Domniţa Bălaie, lângă podeţul de argint Crăiasa Furnicilor (Carmen Strujac) cu furnicile, Crăiasa albinelor (Eugenia Maci) cu albinele, Zâna Toamnei (Adela Mărculescu) şi, răspândiţi peste tot, fluturi, buburuze, libelule, ghiocei, flori de colţ, iepuri, broaşte, greieri, viorele…

De fapt sunt copii pe care Lizuca, îmbrăcată în aceeaşi ponosită rochiţă gri şi basc de lână – așa e rolul! – i-a invidiat de cum i-a văzut intrând pe platou, pentru costumele lor”, scria revista, citată de dosaresecrete.ro.

Dar, după marele succes de public al filmului, care a obținut și o iportantă recunoaștere internațională, fiind premiat la numeroase festivaluri, Diana Muscă, adică Lizuca, a dispărut, pur și simplu, din cinematografie și din atenția spectatorilor. De fapt, acela avea să fie singurul ei contact cu lumea filmului.

Chestionată în urmă cu mai mulți ani, actrița Rodica Popescu-Bitănescu a interpretat unul dintre rolurile negative din film, servitoarea Coca - s-a mărginit să se refere doar la caracterul excepțional fetiței.

Citește și: Aimée Iacobescu, frumoasa actriță cu o singură iubire. De la ce a venit prenumele său?

Ea a adăugat că niciun coleg care a jucat alături de ea în film nu mai are vreo veste despre interpreta Lizucăi.

„Aveam o scenă în care trebuia să-i sucesc părul, să fiu foarte rea cu ea. Mișcarea pe care am făcut-o eu a fost una foarte dură, dar ea a stat nemișcată și n-a spus nimic. I-am spus după aceea: „Iartă-mă, Diana, dar așa trebuia să fac, ca să fie cât mai real”, iar ea mi-a răspuns: „Da, știu, așa trebuie să fie la filmări”“, a spus actrița.

Lizuca, alături de bunicii ei din film, interpretați de actorii Ernest Maftei și Elena Drăgoi - Foto: arhiva

Abia în anul 2012, când Diana Muscă avea deja vârsta de 37 de ani, a apărut la o emisiune de televiziune unde a făcut lumină supra destinului său.

Ea a povestit că locuiește în Austria, unde a plecat în 1994, când avea 19 ani, este jurist, s-a căsătorit cu un austriac și are doi copii. 

Este căsătorită cu un austriac și are doi copii

„Nu am simţit niciodată dorinţa de a face actorie. Am plecat în 1994. M-am căsătorit din dragoste. Mi-am urmat soțul, ne bucurăm de copiii noștri. Sunt mulțumită cu decizia pe care am luat-o și nu am regrete. A fost o experiență unică pentru mine filmul în care am jucat”, a spus ea într-o emisiune de la Kanal D. 

Ea și-a amintit cu drag și de câinele Patrocle. „Câinele a stat la noi câteva luni înainte de filmări. Era foarte recunoscător şi s-a obişnuit la noi foarte repede”, a mai adăugat interpreta Lizucăi.

De altfel, legătura dintre fetiță și cățel s-a realizat cu multe luni înainte de începerea filmărilor, după cum povestea, tot în articolul din revista Cinema din 1979, regizorul filmului, Gheorghe Naghi.

„Cu multe luni înainte de a trage primul tur de manivelă, am luat un câine obişnuit al unui cunoscut şi i l-am dat Dianei. Ea l-a îngrijit, l-a hrănit, s-a jucat cu el şi astfel au devenit buni prieteni.

Când am început să filmăm, comportarea lui era atât de firească, prezenţa sa lângă fetiţă atât de naturală, încât câinele s-a transformat cu adevărat în cunoscutul personaj din „Dumbrava minunată””, a dezvăluit acesta, la vremea respectivă.

Citește și: Recunoașteți personajul? Frumoasa actriță ce renunță la carieră la 40 de ani. Alege calea credinței

Filmul a avut premiera pe 29 septembrie 1980 și a fost vizionat de 2.732.925 de spectatori în cinematografe, după cum arată o statistică din 2014, alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.

Dar, indiferent de drumul pe care l-a ales în viață, Diana Muscă va rămâne pentru totdeauna, pe peliculă și în inimile spectatorilor, Lizuca din „Dumbrava minunată”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te