Un român este printre cei mai inteligenți 10 tineri ai planetei. Cum schimbă viața nevăzătorilor

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.10.2022 - 19:51
Cornel Amariei vrea să schimbe în bine viața persoanelor cu dizabilități de vedere- Foto: Life.ro

Unul dintre cei mai inteligenți 10 de tineri ai planetei este român! La 3 ani citea, la 7 ani a făcut primul website, iar la 13 ani a inventat primul robot.

SHARE

În urmă cu patru ani, Cornel Amariei a fost nominalizat printre cei 10 de finaliști ai competiției internaționale „Ten Outstanding Young Persons 2018”.

Revista „Forbes USA” spune despre el că este unul dintre cei mai influenţi 300 de tineri din Europa, iar cei de la Real Leaders l-au invitat într-un alt club select: 100 de tineri vizionari care ar putea contura un viitor mai bun pentru omenire, scrie Life.ro.

La 2 ani se juca jocuri simple pe calculator, la 3 ani citea, la 7 ani a făcut primul website, la 13 ani a inventat primul robot, iar în clasa a noua lucra deja ca web designer și câștiga primii bani.

Cântă la 5 instrumente muzicale și are aproximativ 40-50 de invenții în curs de brevetare.

Un astfel e sistem permite oamenilor nevăzători să recunoască datele spațiale ale mediului înconjurător – obstacolele, formele lor, distanța către ele și vectorul de mișcare (cum se mișcă, în ce direcție, cu ce viteză).

A studiat la Jacobs University Bremen in Germania. A început facultatea la vârsta de 18 ani, a terminat-o la 21 de ani și a absolvit facultățile de Computer Science și de Electrical Engineering.

Cea mai importantă dintre invențiile sale, ochelarii .lumen, sunt un dispozitiv menit să ajute nevăzătorii să se deplaseze.

Sistemul .lumen se află în stadiul de cercetare şi dezvoltare, fiind testaţi cu peste 200 de nevăzători, implicaţi în diferite forme de testare, de la tehnologii fundamentale, la produs.

„O să publicăm un timeline de lansare a produsului în lunile ce urmează, focusul acum este pe scalarea companiei. Avem un target de preţ de 5.000 de euro, dar nu dorim ca nevăzătorii să plătească pentru acest sistem. Pe tot globul există sisteme de rambursare sau subvenţionare ale tehnologiilor asistive”, explică tânărul.

Pentru a dezvolta acest proiect, antreprenorul Cornel Amariei, în vârstă de 27 de ani, a atras o finanţare de 9 milioane euro de la Uniunea Europeană, scrie „Business Magazin”.

Acceleratorul Consiliului European pentru Inovaţie (EIC) este unul dintre cele mai competitive programe de finanţare la nivel european, unde rata de succes e de 8,1%, punând astfel România pe harta investiţiilor Europene.

Citește și: Rusia a retras submarinele dotate cu rachete Kalibr din Marea Neagră. Nu mai aveau muniție

„Este un moment istoric pentru România să câştigăm cele mai selecte fonduri de inovaţie din Europa. Ne pune pe o hartă cu care ar trebui să ne mândrim. Majoritatea sumei se va împărţii între research and development (R&D) – să avansăm cercetarea fundamentală, dezvoltarea produsului şi finalizarea procesului de a face produsul manufacturabil; şi Business Development – să fondăm o echipa solidă de business developers ce să crească partner network-ul companiei”, a spus într-un interviu pentru Mediafax Cornel Amariei, CEO al start-up-ului .lumen - Glasses for the Blind.

Citește și: EXCLUSIV Armata asigură buget de 1.330.000 € pentru ca Steaua București să joace în Liga a II-a

Ambiţia de a dezvolta produsul care să ajute persoanele nevăzătoare a pornit şi de la faptul că antreprenorul român s-a născut într-o familie în care ambii părinţi, dar şi sora acestuia, sunt persoane cu dizabilităţi.

„Crescând într-o astfel de familie mi-am dat seama cât de importantă este tehnologia asistivă, şi cât de puţină este disponibilă. Când vine vorba de nevăzători, avem 40.000 în lume acum şi acest număr creşte către 100.000 până în 2050. Şi există câteva soluţii pentru o parte din provocările pe care ei le au zi de zi, dar când vine vorba de mobilitatea nevăzătorilor, avem doar două soluţii şi au mii de ani: câinele ghid şi bastonul pentru nevăzători”, spune el.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te