TURISM Românii nu mai pleacă în străinătate, deși prețurile la bilete au scăzut

DE Bianca Iosef | Actualizat: 01.07.2020 - 11:02
Delta Dunării crește în preferințele românilor

Majoritatea românilor care vor pleca totuși în vacanță anul acesta va rămâne în țară sau va merge cel mult până în Grecia, au explicat pentru Newsweek România specialiști din turism.

SHARE

Numărul românilor care vor o vacanță este mai scăzut anul acesta față de perioada anterioară. Dar lucrurile au început să se miște și în turism.

„În mod evident, după cele câteva luni de izolare și stare de alertă, în care procentele au fost aproape de zero, pentru că era foarte greu să te gândești la vacanță, pentru că nu știai ce se întâmplă, nu doar în România, ci în toate colțurile lumii, românii au început în ultina perioadă, mai întâi timid, apoi din ce în ce mai hotărât, să se gândească la vacanța de vară”, a declarat Ciprian Enea, de la agenția de tursim Gulliver Tours, pentru Newsweek România.

Acesta a precizat că oamenii s-au orientat în proporție de 80 poate 85% către vacanțe în România și s-ar putea să fie o vară a vacanțelor în țara noastră pentru turiștii români.

„Mulți români sunt deciși în continuare să nu meargă în acest an în vacanță, să nu se expună, dar din ce în ce mai mulți se vor gândi la vacanță în perioada următoare, fie că vor face acest lucru în luna august, fie că vorbim o de o vacanță pentru lunile septembrie și octombrie”, a precizat Ciprian Enea.

Delta Dunării este în acest an o destinație din ce în ce mai căutată, pe lângă litoral și zonele montane.

„Sunt foarte multe zone izolate, sunt foarte multe structuri de cazare cu un număr mic de camere […] și Delta reprezintă altermativa la acel turism relaxat, cu interacțiune puțină, așa cum suntem îndemnați în această perioadă de către autorități să mergem în vacanță”, a precizat consultantul în turism.

De asemenea, destinațiile clasice, zona litoralului, dar și stațiunile montane nu duc lipsă de turiști.

Specialistul susține că tendința peste tot la nivelul Uniunii Europene este să mergem aproape, fie în propria țară, fie la vecini.

În hotel, blocat 24 de ore

Românii care aleg să își petreacă vacanța în afara granițelor se opresc în Bulgaria sau Grecia, în timp ce Turcia rămâne un subiect controversat.

„Grecia a introdus acel formular obligatoriu pentru turiști. Este posibil să ne confruntăm, la un moment dat, prin sondaj, cu un test de coronavirus. Dacă avem acest ghinion, vom petrece, cel mai probabil, 24 de ore în hotel, spun ei, până vin rezultatele acestor teste. Așadar, vom sta în izolare la hotel”, a menționat Ciprian Enea.

Acesta consideră că românii nu se grăbesc să aleagă alte țări pentru a-și petrece vacanța din cauza mai multor incertitudini legate de modul în care se procedează în cazul în care cineva din hotel este depistat cu coronavirus, cine suportă cheltuielile și cum se vor întoarce în țară cei care aveau rezervate bilete de avion sau cu autocarul.

Ciprian Enea a vorbit și despre categoriile de turiști care se disting în această perioadă.

„Pe de-o parte, sunt cei care poartă masca, păstrează distanța, au grijă de igienă în mod special, pe de altă parte, sunt acei turiști care se prind și dansează în horă în mod spontan, își doresc să se distreze pe plajă până la 5 dimineața, fară să țină cont de norme.”

Prețurile pentru sejururi au crescut, iar specialistul afirmă că e justificat.

„Atunci când un hotel nu este ocupat la capacitate maximă, are costuri mult mai mari, sunt costuri de personal mult mai mari, costuri de aprovizionare mult mai mari, sunt perioade în care materile prime încep să dispară din depozite foarte repede, companiile de aprovizionare și transport nu reușesc să facă față cererii, apoi e serviciul de mentenanță asigurat de firmele specializate care oferă servicii de mentenață hotelurilor pe partea de servicii sanitare”, a precizat Ciprian Enea.

Turiștii nu mai vor să riște

Răzvan Pascu, consultant în marketing turistic, spune că românii au început să se gândească la vacanțe din primele momente de relaxare, din data de 15 mai, însă rezervările au fost foarte puține, foarte timide.

Acesta a menționat că majoritatea turiștilor au plecat în vacanță după 15 iunie, dar rezervările au fost în număr mult mai mic față de anul trecut.

„Cei mai mulți preferă să rămână în România, mai ales că există această incertitudine. Dar preferă să-și prelungească vacanțele, adică să nu mai fie vacanțe scurte și mai dese și să fie una sau doua, dar mai lungi. În loc de 3 nopți de cazare se rezervă 6, asta se observă după o primă lună”, a explicat Răzvan Pascu.

Turismul în afara țării nu pare să fie foarte căutat în această perioadă, confirmă specialistul.

„Turismul extern se mai face doar în destinații care cât de cât par mai sigure, cum sunt Grecia şi Bulgaria, dar sunt rezervări care deja erau făcute, adică nu sunt extrem de multe rezervări noi.

Oamenii care aveau deja rezervările făcute și nu le-au anulat vor să meargă în continuare, dar la nivel de rezervări noi nu sunt foarte multe, din cauza nesiguranței”, a spus consultantul în marketing turistic pentru Newsweek România.

Acesta crede că în acest an vacanțele în străinătate nu o să mai fie vacanțe cumpărate cu o lună-două înainte, ci cu 2- 3 zile.

Și Răzvan Pascu a menționat că Delta Dunării devine o zonă din ce în ce mai vizitată.

„Delta a luat amploare în ultimii trei ani, a crescut destul de mult în rezervările românilor și a crescut destul de mult până anul trecut și în rezervările străinilor.”

Răzvan Pascu arată că tendința în acest an este ca oamenii să aleagă ce știu că e sigur, nu mai merg la risc, nu vor să testeze.

„Dar sunt și români care descoperă alte zone, dincolo de litoral și de celebra Valea Prahovei. Dacă merg pe litoral, nu se mai înghesuie cu toții la Mamaia. Sunt hoteluri în sudul litoralului care sunt și ele pline, în Venus, Mangalia, 23 August.”

Consultantul în turism a vorbit de un paradox care se întâmplă în această perioadă.

„În general, când pleacă în concediu, turiștii vor ca măcar ei să fie relaxați, vor ca ei să nu fie obligați să respecte anumite măsuri, dar își doresc ca angajații să respecte măsurile. Își doresc ca alții să le respecte, dar ei să nu fie obligați.”

Pe de altă parte, Răzvan Pascu îl contrazice pe Ciprian Enea și afirmă că prețurile la sejururi nu au crescut în acest an.

„Agențiile au prețurile prestabilite prin contract cu 6 -8 luni înainte, n-au cum să le crească, nici cum să le scadă. Hotelurile nu au motive să le crească, dacă nu sunt cereri, cum să mai crești și prețul? Nu se poate, legea economiei spune că nu se poate”, a fost explicația lui Răzvan Pascu.

Acesta a atras atenția asupra unor situații diferite.

„Am văzut excepții și astea sunt și vor exista mereu, inclusiv în social media sunt promovate hoteluri care vin cu prețuri exagerat de mari, 1000 de euro sau 900 pe noapte, și excepțiile vor exista în permanență și cred că trebuie tratate strict ca excepții.

Oamenii nu vor călătorii în România doar pentru că le spune Pascu să călătorească în România. Trebuie să vii cu niște servicii mai bune, oferte mai bune și cine nu înțelege asta cred că va fi eliminat ușor din piață.

Acesta este un mesaj inclusiv pentru turiști, singurul lucru pe care îl poți face ca turist și care chiar să conteze este ca atunci când vezi prețuri mari, servicii proaste să eviți locul acela și să le spui și altora să îl evite”, a transmis specialistul în turism.

 

Fără festivaluri nu mai sunt zboruri

Claudia Tocilă, reprezentant al Vola.ro, a declarat pentru Newsweek România că în această perioadă vânzarea biletelor a scăzut în proporție de 95% față de aceeași perioadă a anului trecut, dar că acest lucru a fost „la nivel de industrie aero”, dar mai spune că „după 15 iunie, odată cu redeschiderea țărilor s-au înregistrat creșteri substanțiale de la o săptămână la alta”.

Aceasta a declarat că biletele de avion sunt căutate către toate țările deschise. Prin destinații deschise se referă la „cele care nu solicită izolare nici când ajungi la destinație, nici când te întorci în România”.

Claudia Tocilă a spus că redeschiderea Italiei a fost cea mai așteptată, dar că destinația cea mai căutată ar fi Londra, care nu este deschisă.

„E doar în topul căutărilor, nu în topul plecărilor. ”

Marea Britanie nu a anunțat când își va redeschide granițele.

„Zborurile interne s-au reluat de pe 15 iunie, sunt la un nivel mult mai scăzut față de anul trecut”, motivul pe care îl invocă Claudia Tocilă fiind lipsa evenimentelor, a festivalurilor.

Reprezentantul Vola.ro a declarat că „majoritatea țărilor urmează să ceară un certificat de sănătate la care să se atașeze un test covid negativ. […] Pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe sunt menționate condițiile pentru fiecare țară.”

De asemenea, Claudia Tocilă afirmă că s-au schimbat condițiile de zbor, în sensul că s-a renunțat la scaunul din mijloc și că fiecare companie aeriană aplică propriile măsuri de prevenție.

Iar prețurile biletelor au scăzut.

„Dacă anul trecut, în aceeași perioadă, media era de 181 de euro, acum este 163 de euro.”

Prețurile pentru un bilet de avion dus-întors au atins valoarea de 20 de euro pentru Viena, potrivit Claudiei Tocilă.

„Dacă în timpul perioadei de carantină am văzut 100% bilete dus, după 15 iunie au început să reapară biletele dus-întors, ceea ce indică faptul că oamenii au planuri de vacanță, nu doar de întors la muncă. Perioada biletelor dus-întors este mai mare, adică ajunge undeva între 5 și 10 zile, ceea ce îndică faptul că se vor duce în vacanțe mai lungi și mai puțin în acele călătorii de weekend”, a declarat Claudia Tocilă.          

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te