Tragicul accident care i-a schimbat viața pentru totdeauna uneia dintre cele mai cunoscute artiste

DE Bianca Iosef | Actualizat: 21.01.2023 - 15:55
Frida Kahlo - Foto: Smithsonian Magazine

Deși își dorea să devină medic, Frida Kahlo a ajuns să fie una dintre cele mai cunoscute artiste în întreaga lume. Tablourile ei au marcat secolul 20 prin modul în care pictorița reușea să-și transpună durerea pe pânză.

SHARE

Când Frida Kahlo avea 18 ani, părea pe punctul de a-și începe viața. Fiica unui tată artist german și a unei mame mexicane, Kahlo și-a dorit să fie medic încă de când era mică. În acest sens, ea urma Școala Națională Pregătitoare din Mexico City, aflată la aproximativ o oră cu mașina de orașul ei natal, Coyoacan. Deși era în mod clar o artistă talentată, ea nu se gândea să urmeze o carieră în acest domeniu.

Pe 17 septembrie 1925, totul s-a schimbat pentru tânara mrxicancă. După o zi de cursuri, Kahlo și prietenul ei Alejandro Gomez Arias s-au urcat într-un autobuz care se îndrepta spre Coyoacan. La câteva minute după ce s-au așezat pe o bancă de lemn, autobuzul s-a izbit de un troleibuz electric care circula cu viteză. „Tramvaiul a izbit autobuzul de colțul străzii”, a spus Kahlo autoarei Raquel Tibol în Frida Kahlo: O viață deschisă . „A fost un accident ciudat, nu violent, ci plictisitor și lent și a rănit pe toată lumea, pe mine mult mai grav.”

Citește și: VIDEO Fenomen bizar pe cerul Turciei: Un nor masiv cu formă de OZN, surprins de locuitorii din Bursa

După accident, Kahlo a simțit că nimic de ce știa ea nu mai era real. Dar pe măsură ce corpul ei s-a vindecat – un proces care a durat multe luni – concepțiile ei despre viață și artă s-au transformat radical. În timp ce era obligată să rămână în pat, având foarte puțini vizitatori, ea a început să picteze din ce în ce mai mult. „Singurătatea a determinat-o să înceapă să se exprime într-un mod în care nu o făcea înainte”, spune interpretul Vanessa Severo, creatorul piesei Frida… Un autoportret . „Își spunea povestea pictând-o.”

Citește și: Fost membru al trupelor de comando US Navy SEAL, ucis în Ucraina. Era decorat în Irak și Afganistan

Pe măsură ce cariera lui Kahlo a progresat, temele legate de durere și recuperare au apărut în centrul muncii ei. „Ea a trecut prin durere și nu a ascuns-o”, spune Severo. „Ea a exprimat-o.”

Acea onestitate fără compromis a devenit una dintre calitățile ei artistice.

Când autobuzul în care era Frida Kahlo a lovit troleibuzul, ea a suferit răni interne grave, când o tijă lungă de metal i-a sfâșiat secțiunea mediană. La locul accidentului, un martor a încercat să scoată tija de metal din corpul lui Kahlo. „Când a tras”, și-a amintit Arias, „Frida a țipat atât de tare încât nimeni nu a auzit sirena ambulanței”.

Rănile lui Kahlo au fost atât de grave încât a trebuit să fie închisă într-un ghips complet. Anii lipsiți de griji ai copilăriei ei, când îi plăcea să exploreze misterele vieții, s-au încheiat brusc. „După accident, totul s-a schimbat”, spune istoricul de artă Celia Stahr, autoarea cărții Frida în America. „Ea îl descrie ca un fulger.” Într-o scrisoare, Kahlo i-a scris lui Arias că acum trăiește pe „o planetă dureroasă, transparentă ca gheața ”.

Ceea ce a făcut-o  pe Kahlo să continue în zilele interminabile în pat a fost pictura ei. Părinții ei i-au pus un șevalet în poală ca să poată picta în timpul recuperării și i-au montat o oglindă în baldachinul patului ei pentru a o ajuta să-și picteze propria față.

Pe măsură ce Kahlo și-a revenit, a început să se aventureze din nou afară, dar viața nu mai era ceape care o cunoștea înaint. Fiind atât de prinsă în bucuriile creației artistice, Kahlo și-a lăsat deoparte visul de a deveni medic și s-a dedicat artei.

Pe măsură ce Kahlo a câștigat încredere și încredere în sine ca pictor, a început să facă aluzie la o serie de traume pe care le îndurase. În Autobuzul (1929), o tânără care seamănă cu Kahlo stă pe scaunul de lemn al unui autobuz public – o scenă care evocă ultimele momente dinaintea accidentului fatidic al lui Kahlo.

Mai târziu, Kahlo și-a descris durerea fizică și psihologică în termeni mai puternici. În Spitalul Henry Ford (1932), Kahlo se înfățișează pe ea însăși pe un pat de spital, sângerând după un avort spontan, lacrimile alunecându-i pe față. Și în The Two Fridas (1939) – pictată după ce Kahlo a divorțat de muralistul Diego Rivera – o versiune a lui Kahlo cu inima ruptă se ține de mână cu o altă versiune vindecată a ei însăși. 

„Am suferit două accidente grave în viața mea, unul în care un tramvai m-a doborât”, a spus Kahlo. Celălalt accident a fost Diego.

Reprezentarea suferinței făcută de Kahlo a fost revoluționară în directitatea ei. La începutul secolului al XX-lea, „nu aveai femei artiste care să-și pună propriile traume personale în arta lor”, spune Stahr. „Este foarte personal, dar este și politic, din cauza modului în care sunt privite femeile, a modului în care sunt marginalizate.”

„În loc să ascundă ceea ce este dureros și greu, ea a împărtășit în mod deschis”, spune Severo, ea însăși o artistă care trăiește cu dizabilități. „Ea m-a învățat că pot să mă ridic și să fiu exact cine sunt”, potrivit  History.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te