TikTok, pentru Newsweek România: „Nu suntem sub influența guvernului chinez”. SUA nu sunt de acord

DE Stelian Negrea | Actualizat: 15.11.2023 - 20:41
Tiktok, pentru Newsweek România: „Nu suntem sub influența guvernului chinez” - Foto: Freepik
Tiktok, pentru Newsweek România: „Nu suntem sub influența guvernului chinez” - Foto: Freepik

TikTok România susține că nu se află sub influența guvernului chinez, căruia nu-i pun la dispoziție datele utilizatorilor din România ai acestei platforme de socializare. Totul într-un drept la replică pentru un articol de opinie pe baza acuzațiilor de spionaj ce i-au fost aduse.

SHARE

Oficialii rețelei de socializare TikTok România au fost deranjați de un articol de opinie publicat de Newsweek România, care acuza platforma de socializare că este supusă guvernului chinez. 

Vezi aici articolul de opinie 

Citește și: Cum controlează China comunistă mințile a 7 milioane de români printr-o rețea de socializare

Aceștia au trimis un drept la replică, în care neagă cu tărie că ar transmite date ale utilizatorilor români către guvernul chinez și că s-ar afla sub influența guvernului comunist chinez. 

Vezi mai jos dreptul la replică al TikTok.

 

Guvernele SUA, dar și alte guverne occidentale, au ridicat serioase suspiciuni legate de conexiunile dintre această platformă de socializare și guvernul chinez, pe baza cărora TikTok a și fost interzis sau propus pentru a fi interzis în unele state vestice.

“Niciun guvern nu controlează conținutul TikTok”

TikTok România respinge, printr-un drept la replică adresat Newsweek România, orice fel de imixtiune a guvernului chinez în conținutul platformei de socializare: 

“TikTok nici nu este disponibil în China și este complet greșit să afirmăm că platforma se află sub influența guvernului Chinez. 

TikTok nu a trimis niciodată și nici nu a primit solicitarea de a trimite date ale utilizatorilor români către guvernul chinez - și nici nu ar face acest lucru vreodată.

Niciun guvern nu controlează conținutul pe care îl găsiți pe TikTok.”.

TikTok este deținut de compania chineză de internet ByteDance care își are cartierul general în Beijing, districtul de nord-vest Haidian.   

Citește și: TikTok ar fi colectat în secret date despre milioane de utilizatori (Wall Street Journal)

Conform Associated Press, Legea națională a informațiilor din 2017 a Chinei prevede că „orice organizație” trebuie să asiste sau să coopereze cu activitatea de informații de stat, în timp ce o lege separată din 2014 privind combaterea spionajului spune că „organizațiile relevante... nu pot refuza” să colecteze dovezi pentru o investigație.
 
Pentru că ByteDance, care deține TikTok, este o companie chineză, trebuie să respecte aceste reguli dacă autoritățile chineze i-ar cere să predea datele. 
 

De altfel, un studiu al RadarLock arată că nu există o graniță între companiile private chinezești și interesele guvernului chinez.

Șeful TikTok, acuzat de legiuitorii americani în privința legăturilor cu China

Răspunsul TikTok România nu diferă cu nimic față de răspunsurile date recent de șeful TikTok, Shou Chew, când a fost audiat mai bine de cinci ore în fața congresmenilor americani, care acuzau compania că spionează americanii în numele guvernului chinez .

“Nu promovăm sau retragem conținut la cererea guvernului chinez. 

Angajamentul nostru față de acest comitet (n.r. în fața căruia a fost audiat) și toți utilizatorii noștri este că vom menține TikTok liber de orice manipulare din partea oricărui guvern”, le-a spus, în urmă cu 8 luni, șeful TikTok legiuitorilor americani, citat de publicația americană New York Times. 

Comitetul, format din zece republicani și zece democrați, a adus acuzații serioase platformei TikTok, de la manipularea utilizatorilor acesteia în favoarea guvernului chinez și terminând cu răspândirea propagandei de stat chineze.

La toate acestea s-au adăugat, evident, și avertismentele serviciilor de intelligence americane, care au acuzat compania chineză că transferă datele utilizatorilor în China comunistă. 

„Stocăm datele în Europa și SUA”

Răspunsul șefului TikTok în fața acuzațiilor congresmenilor americani în privința transferului de date către guvernul chinez a fost că datele sunt stocate în America: 

“Concluzia este aceasta: datele americane sunt stocate pe pământ american de o companie americană supravegheată de personal american”.

Acest răspuns a fost redat copy/paste de către TikTok România în dreptul la replica pentru Newsweek România. 

“TikTok va stabili noi standarde în securitatea europeană a datelor prin Proiectul Clover.

Această inițiativă, lider în industrie, va asigura că datele utilizatorilor europeni sunt stocate în Europa. Pentru a realiza acest lucru, TikTok investește 1,2 miliarde de euro anual în trei centre de date: două în Irlanda și unul în Norvegia. 

Primul nostru centru de date din Irlanda este online și am început deja migrarea datelor. Celelalte două centre de date se află în construcție și vor fi online anul viitor.

Stocăm noi date ale utilizatorilor europeni într-o zonă sigură, numită Enclava Europeană, găzduită în SUA. Angajații din China nu au acces la datele restricționate stocate în enclava europeană de date. Datele restricționate includ date personale precum adresa de e-mail, numărul de telefon, adresa IP.”

TikTok are 7,4 milioane de utilizatori în România și 160 de milioane în SUA. Numărul total de utilizatori la nivel global este de 1,5 miliarde, fiind rețeaua de socializare cu cea mai rapidă extindere. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te