Vă propunem un test de cultură generală legat de un mare sculptor român. Este vorba despre Constantin Brâncuși, românul care a uimit o lume întreagă cu sculpturile sale impresionante.
Câteva dintre operele sale reprezentative sunt expuse în România.
Test de cultură generală: ”Unde se află expuse Coloana Infinitului și Poarta Sărutului?”
Astfel, avem următorul test:
Unde se află expuse Coloana Infinitului, Masa tăcerii și Poarta Sărutului, opere ale lui Constantin Brâncuși:
a)Târgu Mureș
b) Târgu Neamț
c) Târgu Jiu
d) București
Suntem siguri că știți răspunsul?
Coloana Infinitului, Masa tăcerii și Poarta Sărutului sunt expuse în parcul central din Târgu Jiu.
Scuplturile lui Brâncuși de la Târgu Jiu
Masa tăcerii, lucrată în calcar, reprezintă masa dinaintea confruntării cu bătălia la care urmează să participe combatanții. Timpul este dispus în clepsidrele-scaune care-l măsoară. Totul decurge în tăcere (cod LMI GJ-III-m-A-09465.03).
Citește și: Test de cultură generală: ”Cât a durat Războiul de 100 de ani?” Ai răspunsul rapid?
Aleea scaunelor, compusă din două bănci de piatră (cod LMI GJ-III-m-A-09465.04) și 30 scaune din piatră (cod LMI GJ-III-m-A-09465.05), pătrate (în formă de clepsidră) dispuse de o parte și de alta a aleii în grupuri de câte trei, fac legătura între grupul Mesei tăcerii și Poarta sărutului, situată spre est, la intrarea în parc. Realizată între 1937-1938.[3]
Poarta sărutului, construită din travertin, este poarta prin care se face trecerea spre o altă viață. Motivul sărutului, prezent pe stâlpii porții, ar putea fi interpretat și ca ochii care privesc spre interior (cod LMI GJ-III-m-A-09465.02).
Citește și: Test de cultură generală. Care este cel mai lung lanț muntos din lume? Cât de simplu este răspunsul
Coloana fără sfârșit, sau a „sacrificiului infinit”, considerată de către Sydnei Geist punctul de vârf al artei moderne, reprezintă un adevărat „testament spiritual” al artistului, un adevărat axis mundi, menit parcă să sprijine în veșnicie bolta cerului. Înaltă de 29,33 m, este constituită din 16 module ( romboidale din fontă (cod LMI GJ-III-m-A-09465.01).
Ansamblul a fost inaugurat la data de 27 octombrie 1938, conform wikipedia.
Cine este Constantin Brâncuși
Constantin Brâncuși (n. , Hobița, Peștișani, Gorj, România – d. , Paris, Franța) a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales membru postum al Academiei Române.
Francezii și americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunțându-l după regulile de pronunțare ale limbii franceze.
Citește și: Problemă de matematică: ”666:6+6x6-66=?” Ai ”curaj” să o rezolvi? Cei mai buni răspund într-un minut
Constantin Brâncuși a expus pentru prima dată la Société Nationale des Beaux-Arts și la Salon d'Automne din Paris în 1906. Creează în 1907 prima versiune a Sărutului, temă pe care o va relua sub diferite forme până în 1940, culminând cu Poarta Sărutului parte a Ansamblului Monumental din Târgu-Jiu.
În 1907 închiriază un atelier în Rue de Montparnasse și intră în contact cu avangarda artistică pariziană, împrietenindu-se cu Guillaume Apollinaire, Fernand Léger, Amedeo Modigliani, Marcel Duchamp. A început lucrul la Rugăciune, o comandă pentru un monument funerar ce va fi expusă în „Cimitirul Dumbrava” de la Buzău.
Citește și: Test de inteligență pentru cei cu un IQ peste medie. ”Ce număr se află în spațiul de intersecție?”
În 1909 revine pentru scurt timp în România și participă la „Expoziția oficială de pictură, sculptură și arhitectură”. Juriul Expoziției, prezidat de Spiru Haret acordă premiul II ex aequo lui Brâncuși, Paciurea, Steriadi, Petrașcu, Theodorescu-Sion. Colecționarul de artă Anastase Simu îi cumpără sculptura Somnul iar bustul în ghips al pictorului Nicolae Dărăscu este achiziționat de Ministerul Instrucțiunii Publice.
Până în 1914, participă cu regularitate la expoziții colective din Paris și București, inaugurând ciclurile Păsări Măiestre, Muza adormită, Domnișoara Pogany.