Test de cultură generală. Ziua în care românii au cucerit Ungaria. Ce s-a întâmplat de fapt atunci?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 28.09.2023 - 08:32
Test de cultură generală Foto: Newsweek
Armata română a intrat în Ungaria Foto: Historia

Testul de cultură generală de azi este inspirat tot din istorie. Poate nu mulți își mai aduc aminte însă armata română a cucerit Ungaria. Ce s-a întâmplat de fapt atunci.

SHARE

Testele de cultură generală îi ajută pe mulți să își amintească informații importante din diverse domenii iar pe alții să învețe lucruri noi. 

Acum vorbim despre războiul româno-ungar. Armata noastră a intrat în Budapesta. 

Test de cultură generală. Ziua în care românii au cucerit Ungaria. Ce s-a întâmplat de fapt atunci?

Deci testul de cultură generală de azi este așa:

Care este ziua în care românii au cucerit Ungaria?

a) 1 decembrie 1918,

b) 31 octombrie 1918

c) 4 august 1919

d) 25 octombrie 1944.

Răspunsul corect este c)- 4 august 1919

Citește și: Test de cultură generală. De ce a murit împărăteasa Maria Tereza a Austriei? Cât de mult iubea caii

Cum au cucerit românii Budapesta

Acum cu 100 de ani, la 4 august 1919, armata română intra în centrul Budapestei. Acesta a fost finalul operaţiunilor militare care au adus României Transilvania.

Ofensiva soldaţilor români a fost cauzată de instaurarea în Ungaria a regimului bolşevic a lui Bela Kun. Era în fapt un avanpost al Moscovei, care urmărea extinderea comunismului în regiune. Agenţi ai Cominternului încercau să ia puterea în Germania, Ungaria, Polonia şi în România.

Citește și: Test de cultură generală. Ce înseamnă ”Vrabia mălai visează”. Tu știi răspunsul corect?

Operaţiunile armatei române în Ungaria au fost aprobate de consiliul militar al Antantei şi au dus la disoluţia Republicii Sovietice a Sfaturilor care a condus Ungaria vreme de 133 de zile, scrie digi 24.

Încheierea operațiunilor militare ale Primului Război Mondial, în noiembrie 1918, a găsit România într-o situație delicată. În acel an, Basarabia, Bucovina și Transilvania s-au unit cu Regatul României, însă acest lucru a atras ostilitatea

 Rusiei Sovietice, care a declarat la un moment dat război României, însă, din cauza conflictelor interne cu Armata Albă, rămasă fidelă Familiei Imperiale Ruse, bolșevicii nu au putut organiza operațiuni militate de mare amploare contra

 României, ci au fost nevoiți să se mulțumească cu mici sabotaje și cu revolte ale unor săteni instigați de agenții bolșevici.

Citește și: Test de cultură generală. Cine a fost iubita lui Ion Creangă după ce soția a fugit cu un calugăr

În schimb, în Ungaria, comuniștii au reușit să proclame Republica Sovietică Ungară, a cărei figură centrală era Bela Kun.

 În primăvara anului 1919, Bela Kun a decis să atace Cehoslovacia și România, cu scopul de a reocupa Transilvania și Slovacia și de a instaura un regim comunist în aceste teritorii.

Armata cehoslovacă a suferit o serie de înfrângeri, însă, Armata Regală Română, alături de care au luptat contingente de voluntari ardeleni, români și sași, a respins ofensiva maghiară, apoi a trecut la contraofensivă.

Citește și: Test de cultură generală. Cine era iubita lui Brâncuși, mai tânără cu 37 de ani? Adorată de români

În martie 1919, românii au trecut Tisa și au continuat înaintarea până când, în 4 august 1919, au ocupat Budapesta. Bela Kun a fugit în Austria, apoi în Rusia.

Armata română a restabilit ordinea în Budapesta, apoi, în 14 noiembrie 1919, a început retragerea din Ungaria. Două zile mai târziu, în Budapesta a intrat amiralul Miklos Horthy, care a instaurat un regim conservator, ce a degenerat apoi într-unul reacționar, și, în cele din urmă, într-un regim fascist.

Citește și: Test de cultură generală. Ce personalitate se află pe bancnota de 100 de lei. Puțini știu răspunsul

Retragerea armatei române din Ungaria a avut loc în mai multe etape și s-a încheiat la începutul lui 1920. Ocupația românească a Budapestei a fost marcată și de unele gesturi colorate.

Unul dintre soldații români a atârnat o opincă deasupra Parlamentului Ungariei, în semn de răzbunare simbolică pentru ocuparea Bucureștiului în 1916 de către trupele Puterilor Centrale, dar și ca un semn al victoriei românești în lupta pentru eliberarea Transilvaniei, conform RFI.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te