Test de cultură generală. În ce an s-a sărbătorit pentru prima dată Ziua Națională a României. Știi?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 30.11.2023 - 18:33
Test de cultură generală Foto: Newsweek România

Acest test de cultură generală este dedicat Zilei Naționale a României. Puțini știu când a fost celebrată pentru prima dată. Câtă istorie știi?

SHARE

Testul de cultură generală de azi este dedicat Zilei Naționale a României. Puțini știu când a fost celebrată pentru prima dată. Tu știi?

Hai să vedem dacă îți mai aduci aminte de ce ai învățat la Istorie. 

Test de cultură generală. În ce an s-a sărbătorit pentru prima dată Ziua Națională a României. Știi?

Astfel, testul de cultură generală are următoarea întrebare:

În ce an a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Națională a României?

A) 1869

B) 1948

C) 1918

D) 1861

Răspuns corect este D- 1861

Mihail Kogăl­ni­cea­nu îi adresa lui Alexandru Ioan Cuza, în de­cem­brie 1860 următoarea scrisoare: "...Subsemnatul are dar onoarea a propune Înălţimii Voas­tre să binevoiţi a încuviinţa ca în vii­tor numai 24 Ianuarie să se serbe­ze în Principatele Unite, ca Săr­bă­toa­re

 Naţională, ca ziua care fă­cân­du-vă Domnitorul României, v-au încredintat prin însuşi această nobilă misie de a realiza marea dorinţă şi trebuinţă a Naţiunii Noastre".

Citește și: Test de cultură generală. Cât de înalt era de fapt Ștefan cel Mare? Ajutat de Purice să urce în șa

Astfel, între anii 1861-1866, pe 24 ianuarie, era celebrată Ziua Națională. Și acum o sărbătorim dar o numim Ziua Micii Uniri.

Apoi, între 1869-1947 ziua de 10 Mai, iar între 1948-1989, ziua de 23 August.

După Revoluția din 1989, Ziua Națională se sărbătorește pe 1 Decembrie. 

Ce s-a întâmplat pe 23 august

La data de 23 august 1944, România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei.

Armata sovietică fiind deja în Moldova de nord încă din luna martie, regele Mihai îşi dă acordul pentru înlăturarea prin forţă a mareşalului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistiţiului cu Naţiunile Unite. În urma refuzului net al lui Antonescu, Regele Mihai l-a destituit şi l-a arestat, iar România a trecut de partea Aliaţilor.

Din 1948 şi până în 1990 a fost sărbătorită ca Ziua Naţională a României.

Foto Europa FM

Citește și: Test de cultură generală: Ce rude erau Ștefan cel Mare și Vlad Țepes? Dușmani de moarte și aliați

Ce s-a întâmplat pe 10 mai

Desemnat să fie noul Domnitor al Principatelor Române, principele german Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (devenit, mai târziu, Regele Carol I al României) a sosit pentru prima dată în București în ziua de 10 Mai 1866. El a fost întâmpinat la Băneasa de o mare mulțime de public și de primarul Bucureștilor, Dimitrie Brătianu (fratele prim-ministrului, Ion C. Brătianu), care i-a oferit, în mod simbolic, cheia orașului. În aceeași zi, principele a depus jurământul ca Domnitor în fața Adunării reprezentative a Principatelor Române Unite.

La data de 10 Mai 1877, a doua zi după citirea și adoptarea Declarației de Independență de către ambele Adunări, Domnitorul Carol I a sancționat și promulgat Declarația - ea căpătând, conform Constituției, putere de lege prin semnătura regală.

De aceea, ziua de 10 Mai 1877 rămâne în istorie ca Ziua Independenței României, „zi de naștere” a României moderne (ea a fost sărbătorită ca Zi Națională până în 1947, anul instalării totale a regimului comunist).

Citește și: Test de cultură generală: ”Cât a durat Războiul de 100 de ani?” Ai răspunsul rapid?

 La 10 Mai 1877, Domnitorul Carol primit închinarea Corpurilor statului, la aniversarea a 11 ani de la sosirea în România, cu care ocazie i s-a oferit, în mod simbolic, o Românie independentă.

Peste ani, cele două evenimente au fost contopite într-unul singur, căpătând prin cumularea și a încoronării, o triplă semnificație. Trebuie spus că tripla semnificație nu a fost o coincidență, dimpotrivă data a fost special aleasă pentru a coincide cu aniversările precedente, în cazul de față România urmând să fie promulgată regat la data aniversară a nașterii principelui (8/20 aprilie).

Veșnica dispută între liberali și opoziție a devansat această promulgare, ea fiind realizată la data de 14/26 martie, când principele a promulgat legea.

Încoronarea însă a trebuit să aștepte, din motiv de doliu (moartea țarului Alexandru al II-lea survenită la data de 1/13 martie 1881, funeraliile având loc la data de 15/27), principele refuzând să se încoroneze imediat după intrarea în vigoare a legii și, prin urmare, data aleasă a fost aceea de 10 mai s.v. la dorința viitorului rege

Ce s-a întâmplat la 1 Decembrie 1918

După unirea Transilvaniei cu România, și ziua de 1 Decembrie a devenit o zi de sărbătoare națională, fiind sărbătorită mai ales în Transilvania Nefigurând însă printre sărbătorile naționale legalizate oficial, ziua de 1 Decembrie a căzut în uitare.

Citește și: Test de cultură generală: ”Ce sărbătorim de fapt pe 1 Decembrie?” Elevii de gimnaziu știu răspunsul

În anul 1990, după revoluția anticomunistă din anul 1989, parlamentul dominat de FSN a refuzat propunerea venită din partea opoziției, de a adopta ziua de 16 decembrie drept sărbătoare națională a României.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te