Testul de cultură generală de azi este inspirat din viața lui Mihai Viteazul domnul Țării Românești, în perioada 1593-1600. El a fost cunoscut nu doar pentru abilitățile sale militare și diplomatice, ci și pentru personalitatea sa complexă, care s-a reflectat în episoadele sale amoroase, dar și în relațiile cu boierimea.
Pentru o perioadă scurtă de timp, Mihai Viteazul a reușit să unească pentru scurt timp cele trei principate: Țara Românească, Transilvania și Moldova.
Test de cultură generală: Cine a fost marea iubire a lui Mihai Viteazul? Era ”Blonda lui Mihai”
Despre viața sa amoroasă se știe că a avut mai multe iubiri de-a lungul vieții. Însă doar o femeia i-a cucerit inima cu adevărat.
Astfel, testul de cultură generală de azi este așa:
Cine a fost marea iubire din viața lui Mihai Viteazul?
a) Doamna Stanca
b) Velica
c) Doamna Chiajna
d) Ana
Cred că știți deja răspunsul: b) Velica.
Citește și: Test de cultură generală: Cum se numea mama lui Ștefan cel Mare? I-a fost închinată o poezie
Cine este de fapt Velica-”Blonda lui Mihai”?
După bătălia de la Călugăreni, din august 1595, Mihai Viteazul a cunoscut-o pe Velica, nepoata celebrei Doamne Chiajna şi soţia nobilului italian Fabio Genga, un apropiat la principelui Transilvaniei, Sigismund Bathory,
Citește și: Test de cultură generală: Cine a avut cea mai scurtă domnie din Istoria românilor. Cât a condus
Domnița Velica, o frumoasă blondă, a fost marea lui pasiune. A cunoscut-o în 1595, când, după victoria de la Călugăreni, a fost invitat la Alba-Iulia, unde Sigismund Báthory l-a primit cu onoruri regale. Domnița Velica era fiica logofătului Ion din Piteşti şi a Doamnei Stana (fiica voievodului Mircea Ciobanul şi a Domnei Chiajna).
Pe linie maternă se înrudea cu Basarabii şi Muşatinii, dar şi cu Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Domnița Velica era stabilită în Transilvania și măritată cu italianul Fabio Genga, favoritul lui Báthory.
În anul 1600, Mihai Viteazul a revenit la Alba-Iulia. De atunci, voievodul s-a afişat cu amanta în public, impunând tuturor să i se închine „ca unei domniţe ce era şi ca unei doamne care ar putea fi“.
Citește și: Test de cultură generală: ”Cine este soția lui Cupidon?” Romanticii trebuie să știe răspunsul
De altfel, încă din 1599, ea folosea titlul acordat doar soţiilor de voievozi: „Gospodja Velica“ (Doamna Velica).
În acelaşi timp, pe sigiliul personal figura şi pajura valahă. Mihai a instalat-o pe Velica la Târgovişte împreună cu soţul acesteia, martor neputincios al aventurilor nevestei sale, scrie playtech.ro.