Luna Sturion, care va fi plină pe 19 august la ora 2:25 p.m. EDT, se numește și lună albastră din cauza unei ciudățenii astronomice,
Există două tipuri de luni albastre: o lună albastră lunară (a doua lună plină dintr-o lună) și o lună albastră sezonieră (a treia din cele patru luni pline din același sezon astronomic).
Superluna albastră se vede și din România. La ce oră apare și de ce i se spune astfel?
Este cea mai mare și mai strălucitoare lună plină din 2024 de până acum va răsări astăzi (19 august), dar numele ei neobișnuit trebuie explicat. Deși luna plină din august este de obicei numită „Luna Sturionului”, luna aceasta este și o „superlună albastră”., scrie Live Science.
Există două tipuri de luni albastre: o lună albastră lunară (a doua lună plină dintr-o lună) și o lună albastră sezonieră (a treia din cele patru luni pline din același sezon astronomic).
De la solstițiul de vară din 20 iunie, au existat luni pline pe 22 iunie și 21 iulie. Luna Sturionului pe 19 august și următoarea lună plină, Luna Recoltei, pe 18 septembrie, va avea loc înainte de echinocțiul din 22 septembrie.
Citește și: Lumea se pregătește pentru un fenomen astrologic spectaculos. Când va putea fi el văzut
Cel mai bine văzută ridicându-se deasupra orizontului estic la răsăritul lunii luni, Luna Sturion va apărea, de asemenea, strălucitoare marți. Binoclulurile pentru observarea stelelor și telescoapele din curte nu sunt necesare pentru a vă bucura de luna plină, dar pot ajuta la dezvăluirea detaliilor de pe suprafața lunară care nu sunt vizibile cu ochiul liber.
Luna plină din august este numită după peștii sturioni care se găsesc în Marile Lacuri în această perioadă a anului, potrivit timeanddate.com .
Citește și: HOROSCOP 20 AUGUST Superluna aduce provocări Leilor. Berbecii vor să se elibereze de constrângeri
Poporul Anishinaabeg numește luna august Minoomini Giizis, care înseamnă „Luna de cereale (orez sălbatic)”, conform Centrului pentru Studii Native Americane .
Luna plină din această lună este, de asemenea, o superlună - o consecință a faptului că orbita lunară a lunii în jurul Pământului nu este un cerc perfect. În fiecare lună, luna atinge cel mai apropiat punct de Pământ, cunoscut sub numele de perigeu. Când perigeul coincide cu luna plină, este o superlună.