Nu există motive de panică, întrucât vor mai trece până atunci încă 10 la puterea 78 de ani până când acest lucru se va întâmpla - cu alte cuvinte, un număr cu 78 de zerouri.
Studiul Universităţii Radboud din Ţările de Jos, publicat în Journal of Cosmology and Astroparticle Physics, reprezintă o revizuire majoră a estimării anterioare de 10 la puterea 1.100 de ani.
Sfârşitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea. Ce spun specialiștii
"Sfârşitul Universului se va petrece mult mai repede decât se prevedea, dar, din fericire, este încă departe", a declarat autorul principal, Heino Falcke.
Trei oameni de ştiinţă de la Universitatea Radboud şi-au propus să calculeze momentul în care cele mai "durabile" corpuri cereşti - stelele denumite "pitice albe" - vor sfârşi prin a se stinge.
Aceşti cercetători şi-au bazat calculele pe fenomenul de evaporare din găurile negre, sau radiaţia Hawking, denumită astfel după celebrul astrofizician britanic Stephen Hawking.
La mijlocul anilor 1970, Stephen Hawking a emis ipoteza că găurile negre eliberează radiaţii care duc la dizolvarea lor lentă, precum aspirina într-un pahar cu apă, conferindu-le o durată de viaţă limitată.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Radboud au extins acest principiu la alte corpuri cereşti din Univers, calculând că "timpul de evaporare" depinde de densitate.
Peste 8 miliarde de ani, Soarele va înghiți Pământul
Ei au putut astfel să calculeze dizolvarea teoretică a celui mai longeviv corp ceresc cunoscut, steaua de tip "pitică albă".
"Punând astfel de întrebări şi examinând cazuri extreme, dorim să înţelegem mai bine teoria şi poate că, într-o bună zi, vom fi capabili să dezlegăm misterul radiaţiei Hawking", a declarat Walter van Suijlekom, coautor al studiului.
Aceste descoperiri nu reprezintă însă un motiv real de îngrijorare pentru omenire. La prima vedere, dacă nu vor părăsi între timp planeta Pământ, oamenii vor dispărea deja cu mult timp înainte să se producă sfârşitul Universului.