Șerban Ionescu, marele actor cu sfârșit cumplit. A fost studentul preferat al lui Amza Pellea

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 21.09.2024 - 19:36
Șerban Ionescu, marele actor cu sfârșit cumplit - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
Șerban Ionescu, marele actor cu sfârșit cumplit - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
Șerban Ionescu, marele actor cu sfârșit cumplit
Șerban Ionescu, marele actor cu sfârșit cumplit
Șerban Ionescu, marele actor cu sfârșit cumplit
Șerban Ionescu, marele actor cu sfârșit cumplit
Șerban Ionescu, marele actor cu sfârșit cumplit
Șerban Ionescu, marele actor cu sfârșit cumplit

Șerban Ionescu, marele actor cu sfârșit cumplit. A rămas în memoria publicului larg drept Ion al Glanetașului, din „Blestemul pământului, blestemul iubirii”. Un bărbat ca bradul, dar care a fost „retezat”, nedrept și dureros, de o boală teribilă.

SHARE

Șerban Ionescu, marele actor cu sfârșit cumplit. Românii se vor gândi mereu la el ca la Ion, țăranul obsedat de pământ ori argatul care iubea aceeași femeie cu personajul intepretat de Adrian Pintea, în „Pădureanca”. Pe 23 septembrie, dacă mai trăia, ar fi împlinit 74 de ani.

Șerban Ionescu, marele actor cu sfârșit cumplit. A fost studentul preferat al lui Amza Pellea

Şerban Ionescu a reprezentat pentru mulți simbolul tuturor calităților, dar și defectelor țăranului român, prin marile sale roluri care l-au apropiat de acesta.

Un bărbat ca bradul, plin de energie, vitalitate, ce părea de neândoit, precum oțelul cel mai rezistent. Dar destinul i-a jucat un renghi dureros și fatal.

S-a născut la 23 septembrie 1950, la Corabia, judeţul Olt și a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă, apoi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa regretatului Amza Pellea, promoţia 1978.

Citește și: Strania iubrie dintre Șerban Ionescu care, pe moarte, voia divorțul și Magda Catone care îl îngrijea

A fost unul dintre cei mai iubiți studenți ai marelui Amza, în casa căruia ajungea adesea, după cum avea să scrie actrița Oana Pellea la moartea lui Șerban Ionescu.

„Pentru mine o să rămână Pelicanu’… studentul cu zâmbet timid, înalt şi ca un argint viu, talentat si iubit de profesorul lui, Amza, ce ne venea în casă, cu respect şi iubire. Mi-a fost şi o să-mi fie drag. Dumnezeu să te odihnească, Şerban Ionescu!“, transmitea Oana Pellea, la prematura dispariție a acestuia, conform ziarulmetropolis.ro.

În rolul lui Ion, împreună cu ceilalți protagoniști din „Blestemul pământului, blestemul iubirii”: Ioana Crăciunescu, Sorina Stănculescu și Valentin Teodosiu - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

După absolvire, Șerban Ionescu a jucat pe scenaTeatrului din Petroșani, apoi, între 1982-1992, pe cea a Teatrului de Comedie, a Teatrului Odeon (1992-2002), apoi pe cea a Naționalului bucureștean.

Pe lângă numeroasele roluri în teatru, Şerban Ionescu a apărut în multe pelicule cinematografice, dar șansa lui cea mare s-a numit regizorul Mircea Mureșan.

În 1979, acesta i-a încredinţat rolul vieţii sale - Ion - în ecranizarea romanului "Răscoala" de Liviu Rebreanu, în filmul care i-a adus notorietate actorului - „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”.

Citește și: Adevărul despre divorțul intentat de Magda Catone pentru soțul său. Actrița a rămas văduvă

Au urmat alte pelicule apreciate de marele public, precum „Capcana mercenarilor” (1981). „Imposibila iubire” (1984) „Horea” (1984), „Pădureanca” (1987) sau „Mircea” (1989)

În 1983, s-a căsătorit cu actrița Magda Catone, cu care are un fiu, Carol, născut în 1997, căsnicie ce a durat până la moartea artistului, deși ultimii ani au fost tulburi și pe marginea divorțului.

În 2010, după aproape 30 de ani de căsătorie au fost pentru prima oară la un ps de despărțire, dar Magda Catone a decis să renunțe la divorț de dragul familiei și al băiatului lor.

În rolul lui Cloșca, alături de Ovidiu Iuliu Moldovan, în filmul „Horea” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Doi ani mai târziu, însă, în august 2012, Şerban Ionescu a fost diagnosticat cu boala Lyme sau borelioză - o afecțiune gravă provocată de înţepătura unei căpuşe). Însă, în Germania, unde mersese pentru multe tratamente, primise diagnosticul de scleroză amiotrofică.

Avocatul actorului, Cătălin Dancu, declara la acea vreme că era vorba despre o boală incurabilă. „A fost la patru clinici în Germania și a fost diagnosticat cu scleroză amiotrofică. Boala este incurabilă, nu exista un tratament”, spunea avocatul, citat de Știrile PRO TV.

Cu jumătate de an înainte de deces, pe 28 mai 2012, a fost rândul lui Șerban Ionescu să-i ceară divorțul Magdei Catone. 

Aceasta a solicitat, atunci, o amânare în instanță, spunând că Șerban Ionescu este grav bolnav. Actorul a declarat că singurul lucru pe care și-l mai dorește este să pună punct căsniciei.

Citește și: Recunoașteți personajul? Doi mari actori. Ea a trăit o dramă din iubire. El s-a stins în putere

Avocatul Cătălin Dancu, care-i apăra interesele actorului, era indignat și vorbea despre motivele pentru care artista nu dorește să îi acorde divorțul.

Catone punea la îndoială semnătura soțului de pe documente, deși motivele pentru care Șerban Ionescu voia să divorțeze erau înregistrate și filmate. 

Șerban Ionescu și Magda Catone au fost căsătoriți aproape 30 de ani - Foto: kanald

Procura actorului către avocat a fost semnată cu degetul, pentru că acesta, din cauza bolii degenerative, deja nu mai putea nici să scrie.

Magda Catone a respins procura și s-a arătat convinsă ca actorul este inconștient și că nu este în deplinătatea facultăților mintale, informa observatornews.ro, în 2012.

În cele din urmă, divorțul nu a mai avut loc, intervenind decesul artistului, la 21 noiembrie 2012. Avea doar 62 de ani.

Citește și: Recunoașteți personajul? De la „prostu' clasei”, la actor genial. S-a iubit cu Anda Călugăreanu

Ulterior, începând cu 2021, Magda Catone a inițiat festivalul de teatru și fim „ȘI Festival”, în memoria fostului ei soț, „ȘI” venind, firește, de la inițialele numelui acestuia.

Evenimentul și-a derulat a patra ediție în vara acestui an, în localitatea 2 Mai din județul Constanța, după cum se arată pe site-ul oficial, festivalulserbanionescu.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te