Se împlinește un an fără „Cocoșilă” din „Moromeții”. Care a fost marele regret al genialului actor?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 03.01.2024 - 11:03
Mitică Popescu, în rolul lui Cocoșilă din „Moromeții” - Foto: Facebook/Colecția ”Mari Actori Romani”
mitica popescu balanuta

Se împlinește un an fără „Cocoșilă” din „Moromeții”. Mitică Popescu a plecat dintre noi într-o zi de 3 ianuarie. S-a dus să se odihnească veșnic lângă doamna sufletului său, actrița Leopoldina Bălănuță. Dincolo de împlinirile aduse de profesie, actorul a avut și un mare regret.

SHARE

Se împlinește un an fără „Cocoșilă” din „Moromeții”. Marele actor Mitică Popescu s-a stins din viață pe 3 ianuarie 2023, la vârsta de 86 de ani. I-a supraviețuit, timp de un sfert de secol, marii sale iubiri, actrița Leopoldina Bălănuță. 

Se împlinește un an fără „Cocoșilă” din „Moromeții”. Care a fost marele regret al genialului actor?

Acum un an, pe 3 ianuarie, Mitică Popescu pleca  - sperăm noi - spre întâlnirea cu marea lui dragoste, actrița Leopoldina Bălănuță, care-l aștepta în Ceruri de circa 25 de ani.

A făcut zeci de roluri memorabile pe scena teatrului și în filme, dar, probabil, cel pe care și-a pus cel mai mult pecetea unei adevărate genialități a fost cel al lui Cocoșilă, din „Moromeții I”, din 1987.

Felul în care fuma, în care punea „Bă, io v-am spus că sunteți proști!” și, apoi, le explica „proștilor” cum stă treaba cu politica, rămâne un moment de referință în arta cinematografică românească.

Citește și: Recunoașteți personajul? Era să-l regizeze pe Kirk Douglas și a murit convins că are un fiu

E greu de imaginat altcineva în „pielea” lui Cocoșilă, după cum Moromete va fi greu de „încarnat” cu veridicitatea cu care a făcut-o Victor Rebengiuc.

Despre Mitică Popescu s-a scris, firește, și la moartea sa, dar și înainte. Este cunoscut deja detaliul biografic al închisorilor comuniste, unde a stat timp de trei ani, începând din 1959. 

Dar să amintim ce s-a întâmplat atunci: în anul 1958, în timp ce era în anul II la Teatru, Mitică Popescu se afla la onomastica unui prieten, de Sfântul Ştefan, unde unii participanţi au afirmat că vor să plece în America.

La doar câteva zile, Securitatea îl arestează, pe motiv de „trădare şi trecere de frontieră”, iar ulterior este condamnat la 3 ani de închisoare pentru „nedenunţare de acte preparatorii pentru trecerea frontierei”.

Ceilalţi, care au fost arestaţi, au primit pedepse mai mari, între 8 şi 12 ani de închisoare, amintește radiromaniacultural.ro

A întrerupt studiile teatrale, reluate cu greu mai târziu, din cauza etichetei care li se aplică celor închiși. Abia în anul 1963, i s-a permis să dea un nou examen la Teatru, graţie unor oameni care l-au apreciat în primii doi ani de facultate.

Citește și: Un lanț de supermarketuri cunoscut în România își închide mai multe magazine. Care este motivul

Din cauza acestei experiențe dureroase, până după vârsta de 40 de ani, Mitică Popescu era aproape necunoscut în lumea artistică. Modest, nespectaculos, cu o tipologie de om simplu, îşi făcea conştiincios datoria pe scena Teatrului Mic prin rolişoare de film şi televiziune.

Dar, atunci va apărea cea mai importantă realizare din viața sa personală: viitoarea sa soție, Leopoldina Bălănuță.

Mitică Popescu și Leopoldina Bălănuță - Foto: spectacola.ro

„Eram actor la Teatrul din Piatra-Neamț când am fost anunțat că s-a eliberat un loc la Teatrul Mic din București. Era în anul 1973, iar eu încă îmi căutam drumul, chiar dacă aveam 37 de ani”, povestea actorul, ani mai târziu.

Destinul a vrut  să fie distribuit alături de Leopoldina Bălănuță în spectacolele „După cădere” și „Stâlpii societății”.

În scurt timp, Mitică Popescu a fost cooptat în grupul de prieteni ai Leopoldinei, din care făceau parte Ileana Dunăreanu sau Mihai Dogaru, fostul soț al Danei Dogaru.

„Ne făcea plăcere să ne întâlnim doar noi doi, fară prieteni, și stăteam ore întregi într-un restaurant până la ora închiderii. Fără declarații banale, pompoase, am simțit amândoi că suntem făcuți unul pentru celălalt.

Am realizat că o iubesc pe Poldi atunci când a trebuit să fie internată timp de o lună și jumătate la Fundeni, din cauza unei peritonite. O vizitam în fiecare zi, îi duceam de mâncare și stăteam cât mai mult posibil lângă ea. Și acum îmi mai aduc aminte că m-a rugat să-i fac rost de o casetă cu Demis Roussos. I-am îndeplinit dorința și m-am bucurat de bucuria ei”, spunea Mitică Popescu.

După externare, Leopoldina i-a cerut lui Mitică să se mute împreună. S-au căsătorit la trei luni după cutremurul din martie 1977.

Mitică Popescu avea 40 de ani, iar Leopoldina Bălănuță, 42 de ani.

Ca o ironie a sorții, în ziua cununiei, pe 2 iunie, Mitica Popescu a trebuit să fie prezent la spectacolul „Cântarea României”.

Viitoarea soție l-a așteptat două ore la Starea Civilă din Piață Amzei, alături de un unchi și doi colegi. Într-un final, actorul a venit transpirat, dar fericit că își împlinește visul. 

În același an, la Focșani, și-au petrecut Revelionul în casa părinților Leopoldinei. Tatăl actriței, preot, i-a cununat religios în acea noapte, dar nu în biserică.

Din păcate, Leopoldina Bălănuță era o fire bolnăvicioasă. Înainte de a-l cunoaște pe Mitica Popescu, regretata actriță suferise șase operații. 

De altfel, ea a ezitat să se căsătorească, spunându-i lui Mitică: „Nu are rost să te înhami la o căruță stricată”.  Dar, pentru Mitică Popecu, acest „amănunt” n-a contat câtuși de puțin.

Așa a apărut, pentru următoarele două decenii, unul dintre cuplurile artistice de invidiat ale țării. Până în toamna lui 1998.

Pe 14 octombrie al acelui an, cei doi soți au urmărit meciul de fotbal Ungaria - Romania. Poldi, mare microbistă și patrioată, s-a cam enervat din cauză că publicul maghiar huiduise imnul țării noastre.

După încheierea partidei, Leopoldina i-a mărturisit actorului: „Te iubesc atât de mult, încât aș vrea să mori înaintea mea”.

Leopoldina ar fi vrut să-i supraviețuiască, pentru a fi ea cea care să jelească. După care actrița i-a cerut ceva de mâncare, apoi și-a aprins o țigară. La scurt timp a acuzat dureri stomacale foarte mari.

În acea noapte, Leopoldina Bălănuță a fost operată, pentru ca în dimineața zilei de 14 octombrie, la ora 7:00, marea actriță să treacă în neființă, potrivit jurnalul.ro.

După moartea soției, Mitică Popescu și-a căutat echilibrul tot în muncă, deși părea că duce cu sine, mereu, chiar și când mergea pe stradă, două trupuri, două suflete.

Citește și: Cât de rapid se elimină din organism vinul, țuica și berea? La câte ore poți conduce în siguranță

Așa se face că a prezentat una dintre cele mai longevive producții TVR, emisiunea ”D’ale lui Mitică”, difuzată din 2000, la postul TVR 2.

Mitică Popescu a reunoscut că marele său regret a fost lipsa copiilor, dar profesia de actor îți oferă puține șanse, puțin timp pentru a-ți împlini și această dorință umană firească.

„Regret că nu am copii, dar în profesia noastră nu realizezi la timp chestia asta. N-ai timp să ţii nici măcar o floare… Îmi amintesc că, atunci când s-a prăpădit bietul tata, am avut nu ştiu câte spectacole în acea săptămână. Poldi (n.r. – soția lui, Leopoldina Bălănuță) nici n-a putut veni la înmormântare, că avea matineu. Eu, dimineaţa am fost la înmormântare la tata, iar seara eram pe scenă. Această meserie înseamnă sacrificii”, declara actorul, pentru Adevărul, în 2011.

De un an, de la 3 ianuarie 2023, „Cocoșilă” s-a dus să se odihnească lângă doamna inimii sale, Poldi Bălănuță. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te