luni 06 octombrie
EUR 5.0886 USD 4.3619
Abonează-te
Newsweek România

Se face mustul! Cât timp poți bea, fără să prezinți urme de alcool la etilotest? Ce e mustul tăiat?

Data publicării: 14.09.2025 • 17:15 Data actualizării: 14.09.2025 • 16:59
Must de struguri - Foto: drmax.ro (rol ilustrativ)
Must de struguri - Foto: drmax.ro (rol ilustrativ)
struguri roșii
struguri roșii

Mustul este apreciată în multe culturi din întreaga lume, fiind considerat un simbol al sărbătorii recoltei și al toamnei. Nici românii nu fac excepție. Totuși, există încă o nedumerire, în special în rândul șoferilor: cât timp pot să bea must fără să apară alcoolul la etilotest?

Mustul de struguri este unul dintre deliciile toamnei pentru mulți oameni, inclusiv pentru conducătorii auto. Populara băutură se remarcă prin savoarea sa dulce și proaspătă, fiind asociat de unii cu un simplu suc ori sirop. 

Totuși, el este obținut din struguri și, după ce fermentează, se transformă în vin, adică într-o băutură alcoolică.

Dilema unora este cât timp pot bea must proaspăt făcut, fără ca etilotestul polițiștilor să le pună în pericol permisul de conducere dacă se află la volan?

Mustul din struguri roșii, cel mai des întâlnit 

Toamna înseamnă și culesul strugurilor și prepararea, într-o primă fază, a mustului atât de iubit de români, mai ales dacă e combinat și cu pastramă și mămăliguță.

Cel mai des întâlnit este mustul de struguri roșii. Și asta, deoarece conține o cantitate semnificativă de resveratrol.

Acesta e un compus cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare puternice, care poate ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului și a altor boli cronice. potrivit drmax.ro.

Producția și consumul de struguri, precum și de must, datează de mai mult de 6.000 de ani.

Primele dovezi istorice ale utilizării strugurilor pentru producerea de must provin din zona Mării Mediterane, din regiuni precum Mesopotamia, Grecia și Egiptul antic.

Citește și: Cum se făcea rachiul de vin pe vremea lui Ceaușescu? Modul în care îl poți prepara acasă

Mustul de struguri era apreciat pentru gustul său dulce și răcoritor, dar și pentru beneficiile sale nutritive.

În cultura greacă antică, mustul de struguri era considerat o băutură sacră și era asociat cu ritualurile religioase.

În mitologia vechilor greci, se spune că zeul vinnului, Dionysos, a încurajat consumul de must de struguri și de vin, simbolizând bucuria și extazul.

Să nu uităm că și dacii erau iubitori de vin, probabil inclusiv de must. Așa mare le era atașamentul față de rodul viței de vie, că marele rege Burebista a fost nevoit să ordone incendierea viilor, pentru a-i dezobișnui pe supușii săi de acest obicei.

Mustul obținut din struguri roșii poate avea multiple beneficii asupra sănătății - Foto: Pixabay (cu rol ilustrativ)

În Evul Mediu, în Europa, mustul de struguri a devenit o parte integrantă a tradițiilor creștine, asociat cu celebrarea Sfintei Împărtășanii, potrivit imark.ro.

De asemenea, mustul de struguri a devenit o băutură populară în perioada recoltei și a sărbătorilor de toamnă.

Dar cât alcool conține, de fapt, mustul? Prin însăși definiția sa, cel proaspăt făcut nu trebuie să aibă alcool în compoziția sa. Cel mult, să existe o cantitate infimă de maxim 1%.

Mustul proaspăt are o un conținut de alcool de maxim 1%

Potrivit Legii 67/1997 care reglementează definițiile mustului sau ale derivatelor din vin, mustul de struguri este produsul lichid obţinut, prin scurgere liberă sau prin procedee fizice, din struguri proaspeţi.

Se admite ca mustul să aibă un conţinut în alcool dobândit de cel mult 1% în volume.

Mustul trece prin mai multe faze în doar câteva zile din clipa în care a fost produs. Cel mai dulce must este cel obținut în prima zi, după ce a fost stors din struguri. Atunci mustul nu conţine deloc sau cel mult 1% alcool.

Însă, după trei sau cel mult patru zile, mustul care fermentează începe să își facă simțit efectul.

Mai exact cel care îl bea simte pișcături pe limbă, de asemea băutura prinde un gust acrișor, iar gradul de alcoolemie urcă spre 4%.

Citește și: Cum distingi vinul făcut din struguri de cel falsificat? La ce să fii atent? Testul simplu de făcut

După aproape o săptămână, băutura deja nu mai este must, ci tulburel, iar procentul din alcool poate ajunge și la 8%.

Dar mustul poate fi și „tăiat”, pentru a nu avea alcool și a fi sigur că nu va conține alcool.

Potrivit definiției date de legea citată, mustul tăiat este mustul oprit să intre în fermentaţie alcoolică prin aplicarea unui procedeu autorizat, al cărui conţinut în alcool nu depăşeşte 1% în volume.

Rețeta simplă pentru must tăiat conține 1 litru must dulce, abia stors, din struguri care nu au fost lăsaţi să fermenteze și 3 aspirine netamponate.

Mod de preparare must tăiat: 

  • Mustul proaspăt stors se strecoară printr-un tifon, apoi se pune la fiert, la foc potrivit. Fierberea se face într-un vas încăpător, pentru că se va forma destul de multă spumă;
  • Cu o sită fină se îndepărtează spuma care se formează, până când mustul rămâne limpede;
  • Aspirinele dizolvate într-o cantitate mică de must se adaugă în mustul aflat pe foc şi se mai lasă la fiert încă 5 minute;
  • După ce se opreşte focul, vasul cu must se lasă la răcit;
  • După ce mustul s-a răcit, se toarnă în sticle din plastic de 1 sau 2 litri, care se închid foarte bine. Sticlele se păstrează la loc răcoros, într-o cămară sau în beci.
    ATENȚIE! O sticlă cu must începută trebuie consumată în cel mult 7 zile.

Conform alba24.ro, un polițist din Bihor, Tavi Perțea, a realizat pe canalul său de YouTube, un experiment.

Mai exact, acesta a mers într-o piață publică, a cumpărat o sticlă de must proaspăt făcut și a băut un pahar.

Apoi, el și-a făcut două teste cu aparatul alcool test. La primul test, imediat după ce a băut paharul de must, rezultatul a fost negativ.

După mai bine de 10 minute, acesta s-a testat iar. Rezultatul a fost, ca și prima dată, negativ pentru alcool.

Polițistul a continuat experimentul lăsând sticla cu must peste noapte pentru a fermenta și a repetat testul a doua zi.

Băutura „pișca” foarte vag pe limbă, susține acesta și a repetat degustatul cu aceeași cantitate, două căni de 250 ml.

Citește și: VIDEO Cea mai mare cramă din lume se află în Republica Moldova. Deține 1.500.000 de sticle cu vin

Mitul că mustul ar fermenta în stomac și ar produce alcool s-a dovedit doar o legendă. Etilotestul nu a indicat vreo urmă de alcool în aerul expirat nici a doua zi.

Însă, atenție, după 3-4 zile, alcoolizarea mustului va crește în mod natural, către 4%, apropiindu-se de nivelul dintr-o sticlă de bere mai „ușoară” și va tot crește în zilele următoare

De aceea, nu mai este recomandat să consumați un asemenea must, iar apoi să vă așezați la volan.

Deja, etilotestul poliției va indica o valoare ce vă va pune în pericol permisul, ca să nu mai vorbim de siguranța dumneavoastră, a celor din mașină, dar și a celorlalți participanți la trafic.

De aceea, cel mai bine e să evitați total consumul de must la mai mult de o zi, maximum două, după ce a fost făcut.

Iar numărul de pahare e bine să nu depășească cifra 1, cel mult 2. Cum organismul uman reacționează diferit, pot apărea surprize, mai ales neplăcute.

Mai multe articole din secțiunea Timp liber

Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră