Sărbătoare religioasă pe 27 februarie. Cine sunt sfinții care îi ocrotesc pe creștini

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 26.02.2024 - 06:59
Cine sunt sfinții care îi ocrotesc pe creștini Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Pe 27 februarie este ziua în care sunt sărbătoriți doi sfinți foarte iubiți de creștinătate. Ei au fost arestați pentru credința lor însă nu au încetat să îi apere pe creștini.

SHARE

În calendarul creştin ortodox la 27 februarie sunt sărbătoriți Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Procopie şi Talaleu. Ei au fost arestați pentru credința lor însă nu au renunțat la aceasta.

Mai mult, după ce s-au întors de la închisoare, aceștia au continuat să se roage pentru umanitate.

Sărbătoare religioasă pe 27 februarie. Cine sunt sfinții care îi ocrotesc pe creștini

Sfântul Procopie s-a născut în timpul când la Constantinopol era împărat Leon al III-lea Isaurul (717-741), care a declanşat prigoana iconoclastă împotriva drept credincioşilor, consideraţi de autorităţile eretice închinători la idoli.

Monah în ţinutul său natal, Decapole, lângă Marea Galileii, şi iconodul (cinstitor de icoane), Sfântul Procopie a fost prins, întemniţat şi supus la chinuri.

Citește și: Cine este sfântul Leon care a intrat în foc cu un vrăjitor

După moartea lui Leon IV (775-780), care a urmat în şirul împăraţilor iconoclaşti, cei întemniţaţi pentru dreapta credinţă au fost eliberaţi. Sfântul Procopie s-a întors astfel la mănăstire, unde a rămas până la moarte.



Sfântul Cuvios Talaleu s-a născut în Cilicia. A intrat din tinereţe în Mănăstirea "Sfântul Sava" din Palestina. După un timp de stat în mănăstire, Sfântul Talaleu s-a dus lângă cetatea Gavalia din Siria, unde pe un loc necurat pe care se aflau risipite ruinele unui templu vechi şi-a ridicat mai întâi o colibă, apoi o mică chilie.

Chilia era atât de strâmtă, căci nu o construise după măsura staturii sale, ci înaltă de doi coţi şi largă de un cot, încât totdeauna ţinea capul plecat la genunchi.

Cuviosul Talaleu a fost învrednicit de Dumnezeu cu darul săvârşirii minunilor. Tămăduia bolile şi neputinţele, nu numai la oameni, ci şi la animale. Pentru aceasta, mulţi locuitori din satele din jur veneau la el şi mulţi închinători de idoli s-au întors la Dumnezeu.

Citește și: Cine este Sfântul pedepsit să trăiască 360 de ani

Cu ajutorul locuitorilor, Sfântul Talaleu a stricat capiştea idolească (templu sau altar dedicat zeităţilor antice) din hotarele cetăţii Gavaliei şi a zidit în locul ei o biserică în cinstea Tuturor Sfinţilor Mucenici.

Sfântul Talaleu a trăit în rânduiala monahală 70 de ani, neîncetând din plângere niciodată şi spunând către toţi: "Dumnezeu ne-a dat nouă vremea aceasta, fraţilor, spre pocăinţă şi, de o vom pierde pe ea, vom fi foarte mult întrebaţi de dânsa.

Ce să faci în această zi

Pentru că sărbătoarea de 27 februarie este marți, românii au o serie de obiceiuri legate de această zi. În zilele de marți ne putem ocupa de lucrurile care necesită curaj și care presupun anumite riscuri, deoarece energia lui Marte ne vă ajută să trecem peste greutăți.

Citește și: Cum treci de ”ceasurile rele” de marți. Superstițiile românilor despre ghinionul din această zi

Tradiția creștină spune că marțea este ziua în care se pomenesc proorocii și îndeosebi Sf. Ioan Botezătorul, cel care, după cum se arată în Biblie, ne ferește de ceasul rău, de răufăcători și de ispita celui viclean.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te