Sărbătoare religioasă pe 20 februarie. Cine este sfântul Leon care a intrat în foc cu un vrăjitor

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.02.2024 - 06:54
Sărbătoare pe 20 februarie Foto: Pixabay.com - rol ilustrativ
Sărbătoare pe 20 februarie Foto: Pixabay.com - rol ilustrativ

Este sărbătoare mare la români, pe 20 februarie. Este prăznuit Sfântul Leon, cel care a făcut mai multe minuni și a scăpat oamenii de un vrăjitor rău. El a intrat cu el în foc și a ieșit nevătămat de acolo. Vrăjitorul a murit însă.

SHARE

Creștinii ortodocși în sărbătoresc, pe 20 februarie, pe Sfântul Leon. El avea grijă de oamenii săraci și bolnavi. Însă la un moment dat un vrăjitor rău îi chinuia pe oamenii orașului unde era Sfântul. 

Acest vrăjitor primise puterile de la diavol. 

Sărbătoare religioasă pe 20 februarie. Cine este sfântul Leon care a intrat în foc cu un vrăjitor

Sfântul Leon a trăit în timpul împăratului Heraclie (641-668). A fost episcop în Catania, din insula Sicilia. El se îngrijea neîncetat de săraci și bolnavi. La un moment dat și-a făcut apariția în Catania, vrăjitorul Eliodor.

Citește și: Ce se întâmplă dacă lucrezi când e cruce neagră în calendar. Semnificația acestor sărbători

Acest vrăjitor înșela poporul cu diferite închipuiri.

A fost prezent și la o Liturghie, unde a făcut diverse vrăji. În urma acestui fapt, Sfântul Leon l-a legat cu unul din capetele omoforului și l-a dus duce în piața orașului. Acolo a poruncit  să se facă un foc mare și a intrat în el împreună cu vrăjitorul Eliodor.

Sfântul Leon a ieșit din foc nevătămat, în timp ce vrăjitorul a fost ars cu desăvârșire. A păstorit mulți ani episcopia Cataniei, aducând la credință multe persoane și ajutând pe mulți, fară să țină seama dacă sunt creștini sau nu. După trecerea să la cele veșnice, moaștele sale au fost așezate în Biserica "Sfânta Lucia“.

Citește și: Sărbătoare religioasă pe 19 februarie. Ce trebuie să faci de ziua Sfinților Arhip, Filimon și Apfia

Cum a ajuns copilul unei femei creștine vrăjitor cu puteri diavolești

Eliodor era de fapt fiul unei femei creștine de neam, cu numele Varvara și se socotea a fi creștin; însă era de copil semeț și mândru și poftea să fie eparh al cetății, ca să facă fără de rușine voile sale cele rele. Dar nu era voia lui Dumnezeu să ia o vrednicie ca aceasta preaînaltă, el care era nevrednic.

Deci, a luat altă îndrăzneală întru tot necuratul, adică a aflat un iudeu vestit în vrăji și în farmece, cu care s-a împrietenit și l-a rugat să-i ajute să ia vrednicia cea dorită.

Citește și: Cine este Sfântul pedepsit să trăiască 360 de ani

Iar acela i-a dat o scrisoare, zicând astfel: „Du-te în miezul nopții la mormintele boierilor și te suie deasupra unui stâlp și acolo va veni un om înfricoșat la vedere, dar să nu te temi.

Și dacă îți va zice să te cobori, să nu-l asculți până nu-ți va făgădui să-ți facă toate voile tale”.

Atunci Eleodor s-a dus în locul acela, bucurându-se și aruncând în văzduh hârtia, a văzut pe diavol călare pe un cerc și i-a zis: „Ce-ți trebuie de la mine?”. Iar el a răspuns: „Voiesc să-mi faci tot ce doresc”. Iar el a răspuns: „Dacă primești să te lepezi de Hristos, orice-mi vei cere îți voi face degrab!”.

Citește și: Cum treci de ”ceasurile rele” de marți. Superstițiile românilor despre ghinionul din această zi

Atunci Eleodor s-a lepădat de Hristos și s-a rânduit împreună cu satana, care i-a dat pe diavolul cel mai puternic în răutate și prea viclean, ce se numea Gaspar, căruia i-a poruncit să stea lângă dânsul și să i se supună totdeauna că să săvârșească și să împlinească toate poruncile lui, conform dexologia.ro

Acestea poruncind, boierul întunericului s-a făcut nevăzut ca un potrivnic al lui Dumnezeu. Iar înșelătorul și lepădatul de Dumnezeu, Eleodor, a rămas bucurându-se, necunoscând ticălosul pierderea sufletului și a trupului său.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te