Cel mai longeviv supraviețuitor al progeriei, mort la 28 ani. ”Lumina noastră, călăuzitorul nostru”

DE Elena Petrescu | Actualizat: 08.10.2024 - 14:47
Cel mai longeviv supraviețuitor al progeriei, mort la 28 ani. ”Lumina noastră, călăuzitorul nostru”  - FOTO: Sammy Basso Instagram(imagine cu rol ilustrativ)
Cel mai longeviv supraviețuitor al progeriei, mort la 28 ani. ”Lumina noastră, călăuzitorul nostru” - FOTO: Sammy Basso Instagram(imagine cu rol ilustrativ)

Cel mai longeviv supraviețuitor al progeriei, mort la 28 ani. ”Lumina noastră, călăuzitorul nostru”. Progeria, cunoscută și sub numele de sindromul Hutchinson-Gilford face ca persoanele afectate să îmbătrânească rapid, oferindu-le o speranță de viață de aproximativ 13,5 ani.

SHARE

Sammy Basso, cel mai longeviv supraviețuitor al progeriei, o boală genetică extrem de rară care provoacă îmbătrânirea accelerată, a murit la vârsta de 28 de ani, a anunțat duminică Asociația Italiană Progeria.

Cel mai longeviv supraviețuitor al progeriei, mort la 28 ani. ”Lumina noastră, călăuzitorul nostru”

Progeria, cunoscută și sub numele de sindromul Hutchinson-Gilford (HGPS), face ca persoanele afectate să îmbătrânească rapid, oferindu-le o speranță de viață de aproximativ 13,5 ani fără tratament.

Asociația a transmis un mesaj emoționant: „Astăzi, lumina noastră, călăuzitorul nostru, s-a stins. Îți mulțumim, Sammy, pentru că ne-ai inclus în această viață minunată.”

Citește și: O boală extrem de gravă, din nou în România. Pacientul este internat la spital

Sammy Basso a murit subit, sâmbătă seara, în timpul unei cine la un restaurant din Treviso, Italia, la scurt timp după ce revenise dintr-o călătorie în China, conform presei locale.

Născut în 1995 în Schio, în nordul Italiei, Sammy a fost diagnosticat cu progeria la vârsta de doar doi ani.

Această boală rară afectează doar 1 din 20 de milioane de oameni și provoacă îmbătrânire prematură și accelerată.

Cu toate acestea, Basso și-a dedicat viața cercetării bolii sale, absolvind în 2018 Facultatea de Științe Naturale la Universitatea din Padova, unde și-a susținut teza despre terapiile care ar putea încetini evoluția progeriei.

Citește și: Trauma unui bărbat care suferă de o boală gravă întâlnită la femei. „E prea multă viață de trăit”

Notorietatea lui Sammy a depășit granițele Italiei datorită multiplelor sale apariții media și a participării la un documentar National Geographic despre o călătorie prin Statele Unite.

În 2019, a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru a corecta o problemă la aortă, un caz medical unic pentru un pacient cu progerie.

După această intervenție, președintele Italiei, Sergio Mattarella, l-a decorat cu titlul de Cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Italiene, în semn de recunoaștere pentru curajul și determinarea sa.

Sammy și-a continuat studiile, specializându-se în biologie moleculară la Universitatea din Padova în 2021, în speranța de a contribui la cercetarea progeriei și la dezvoltarea de noi tratamente.

Ministrul italian pentru persoanele cu handicap, Alessandra Locatelli, i-a adus un omagiu, lăudându-l pentru „curajul și determinarea de a face cunoscută progeria lumii” și pentru speranța pe care a oferit-o celor afectați de această boală.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te