Regele Charles, prima vizită în Australia de la încoronare. La ce eveniment a participat

DE Florentina Enache | Actualizat: 20.10.2024 - 12:39
Regele Charles, prima vizită în Australia de la încoronare. La ce eveniment a participat - Foto: Profimedia Images
Regele Charles, prima vizită în Australia de la încoronare. La ce eveniment a participat - Foto: Profimedia Images

Regele Charles, prima vizită în Australia de la încoronare. La ce eveniment a participat? Monarhul, în vârstă de 75 de ani, a sosit în Sydney împreună cu soţia sa, Camilla, vineri seara, târziu. Bolnav de cancer, el s-a odihnit sâmbătă, înainte de a-şi începe îndatoririle regale.

SHARE

Regele Charles a participat duminică la o slujbă religioasă şi şi-a exprimat „marea bucurie” că s-a întors în Australia, în prima sa apariţie publică de la sosirea în ţară, informează AFP.

Monarhul, în vârstă de 75 de ani, a sosit în Sydney împreună cu soţia sa, Camilla, vineri seara, târziu. Bolnav de cancer, el s-a odihnit sâmbătă, înainte de a-şi începe îndatoririle regale.

Charles şi-a făcut prima apariţie publică duminică dimineaţa, la slujba de la biserica anglicană St. Thomas, din nordul oraşului Sydney.

Câteva sute de persoane s-au adunat în jurul clădirii şi au aplaudat, ţinând flori şi steaguri, scrie News.ro.

Citește și: Regele Charles, prima vizită oficială lungă de când a fost diagnosticat cu cancer. Locul și scopul

Charles a ţinut un scurt discurs în faţa Consiliului Legislativ al statului New South Wales, unde a salutat „promisiunea şi puterea democraţiei reprezentative”.

Apoi a glumit pe seama vârstei sale: „Am venit pentru prima dată în Australia acum aproape 60 de ani, ceea ce este un pic îngrijorător”.

„Nu-mi rămâne decât să spun cât de încântat sunt să vin pentru prima dată ca monarh”.

Charles îşi va petrece restul zilei de duminică la Admiralty House, reşedinţa guvernatorului general al Australiei, reprezentantul monarhului în ţară.

Australienii vor avea o altă şansă de a-l vedea pe rege luni, când acesta va sosi în capitala Canberra, pentru cea mai aglomerată parte a unui program care este mai uşor decât vizitele regale tradiţionale.

Sănătatea fragilă a regelui l-a scutit de necesitatea unor apariţii publice lungi şi a unui program care se întinde pe mai multe săptămâni.

Citește și: Prinţul William luptă împotriva sărăciei! Copie fidelă a angelicei lui mame, Prințesa Inimilor

Această călătorie de nouă zile în Australia şi Samoa este primul turneu important al lui Charles de la încoronare şi de la aflarea veştii despre cancerul său.

Mai mulţi protestatari s-au adunat duminică în apropierea bisericii, afişând pancarte prin care cereau „decolonizarea” Australiei.

Citește și: Prințul William, gest emoționant față de Kate, când făcea chimioterapie. La ce a renunțat prințul

Potrivit unui sondaj recent, aproximativ o treime dintre australieni sunt în favoarea abolirii monarhiei, o treime în favoarea menţinerii acesteia, iar o treime nu au nicio părere. În orice caz, fervoarea monarhică din ţară în 2024 este mult mai scăzută decât în timpul ultimei vizite regale din 2011, când mii de oameni s-au adunat pentru a o întâmpina pe regina Elisabeta a II-a.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te