Recunoașteți personajul? „Radu cel Frumos” al filmului românesc, părăsit de prima soție

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 29.01.2024 - 18:15
„Radu cel Frumos” al cinematografiei române - Foto: Facebook/Cineclic
stefan velniciuc
velniciuc

Personajul din imagine este supranumit „Radu cel Frumos al cinematografiei românești”. Probabil că are una dintre cele mai recognoscibile figuri dintre actori, deși destul spectatori probabil că nu-și amintesc rapid numele său. Pe 30 ianuarie împlinește 75 de ani.

SHARE

Personajul de astăzi poate fi supranumit „Radu cel Frumos” al filmului românesc. A intrat atât de bine în „pielea” acelui personaj istoric încât s-a confundat cu acesta, indiferent de alte intepretări avute în teatru sau cinematografie. Dar destinul i-a fot marcat și de o grea cumpănă, atunci când soția sa a decis, în 1984, să rămână în Occident, fiind nevoit să-și crească singur fiica.

Recunoașteți personajul? „Radu cel Frumos” al filmului românesc, părăsit de prima soție

Ștefan Velniciuc a fot hărăzit, parcă, prin chipul său, rolurilor istorice. Așa a devenit „Radu cel Frumos” al cinematogrfiei noastre, personaj pe care l-a întruchipat chiar la debutul în film, în „Săgeata căpitanului Ion”, din 1972. 

Și aș i-a rămas „porecla” chiar dacă a intepretat și alte personaje, inclusiv Alexădrel, fiul lui Ștefan cel Mare, în „Frații Jderi”, cardinalul Andrei Bathory, în „Mihai Viteazul”, ba chiar însuși Ștefan cel Mare, în „Vlad Țepeș”.

Actorul s-a născut acum 75 de ani, la 30 ianuarie 1949, în Bucureşti. A copilărit, însă, mai mult pe la casa bunicilor, undeva în satul Roșu din comuna Chiajna, unde s-a bucurat de toată splendoarea naturii: livadă cu copaci numai buni pentru cățărat, multă verdeață și, răul Dâmbovița.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor împlinește 88 de ani. Care a fost marea dramă din viața sa?

A ajuns să se facă actor, după o întâlnire „astrală”, la începutul liceului, cu văduva marelui scriitor, Camil Petrescu.

„Imediat ce am intrat, a venit soția lui Camil Petrescu, actrița Ghighi Petrescu, eu fiind coleg cu unul din fiii romancierului, și a făcut o selecție, la care m-am prezentat și eu. Și au urmat două luni și jumătate de bucurie, pentru că montam două acte din piesa „Bălcescu” a lui Camil Petrescu.

Ne-au adus costume, săbii. În plus, puteam chiuli organizat de la ore. Dar am și luat premiu pentru piesă, alături de ceilalți interpreți, printre care și colega mea, Doina Spătaru, viitoarea cântăreață”, a povestit Velniciuc într-un interviu, conform romaniastats.wordpress.com.

Ștefan Velniciuc împlinește 75 de ani pe 30 ianuarie - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”

Examenul de intrare la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie (IATC) l-a luat ajutat și de prestanța dată de costumul pe care-l purta. A recunoscut că a fost puțin dezamăgit de asta, pentru că el dorea să-și demonstreze mai mult talentele actoricești.

„Văzusem un film românesc la care am apreciat ținuta vestimentară a actorului principal, un sacou fără revere de culoarea untului.

La examenul de admitere, când conta o asemenea ținută, am venit și eu cu unul similar, având și o cravată roșie. Era în 1967.

Nu mai trebuie să precizez că numele din comisie erau unele sonore. Mi s-a cerut să spun o poezie. Nu prea aveam starea sufletească. Dar am început să recit. M-au ascultat și m-au poftit afară. „Doar atât?!” – am întrebat eu.

Mai târziu mi s-a explicat că fusese de-ajuns că arătam ca un june prim, frumos colorat. Asta m-a decepționat puțin, pentru că dorisem și eu să demonstrez de ce sunt în stare”, a spus actorul, în interviul menționat.

A făcut lupte și gimnastică

A absolvit facultatea în 1971, fiind coleg de clasă cu Florin Zamfirescu și Gelu Colceag, iar de generație cu Mircea Diaconu, Tamara Crețulescu, Corina Chiriac și  George Mihăiță.

Deși mereu a părut slăbuț și firav, a practicat multe sporturi, printre care lupte, gimnastică și scrimă. „Aveam circumferința gâtului de 42 cm. Acum o am de 39”, a menționat Velniciuc.

În facultate și-a descoperit și pasiunea pentru cai, lucru care l-a ajutat mult în carieră, mai ales prin prisma rolurilor istorice pe care avea să le interpreteze.

Citește și: Secretul dramatic al lui „Bachus”. Marele actor român care a murit după ce a uitat tot

„În facultate mi-am descoperit un hobby. După ce ne-am plâns pe la toate forurile că se fac filme istorice și noi nu învățăm călărie, s-au găsit niște bani la UASCR, așa încât am devenit prima promoție de studenți actori care am avut acces la asemenea cursuri.

Acestea se făceau la hipodromul de lângă Cotroceni. La prima încălecare am fost prezenți toți, fiind entuziaști. De la a treia, a patra însă, ne-am rărit substanțial. Eu însă am rămas, cam singurul, că era iarnă, că era vară, mai ales că era și aproape de casa mea”, a mai mărturisit artistul.

În teatru, a juat pe scenele de la Nottara (1968  - 1970 și Bulandra (1972 - 1989), iar încă din anul absolviri a fost asistent universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie. În 2004 a devenit doctor în teatru şi profesor universitar.

A trăit o poveste de dragoste uriașă cu pianista Mihaela Velnbiciuc, cu care s-a căsătorit și au avut o fetiță, Alexandra, născută la 1 septembrie 1980.

Dar cel mai dificil moment al vieții ale avea să vină în 1984, când soția sa a decis să rămână în Occident, în Italia, unde putea să-și împlinească mai bine cariera de pianistă. Actorul s-a trezit singur și cu un copil de nici 4 ani pe care să-l crească.

Ștefan Velniciuc, alături de fiica sa, Alexandra, care i-a călcat pe urme în profesie - Foto: Facebook/Velniciuc Alexandra

„Întâmplarea a făcut ca de la trei ani și 10 luni să rămână doar în grija mea, mama ei fugind în străinătate. După această fugă, am fost pedepsit; nu m-au dat de tot afară din învățământ, dar m-au trecut disciplinar la o branșă tehnică, căci nu mai eram de încredere.

Astfel am fost constrâns să-mi alcătuiesc modul de viață în așa fel încât să pot avea grijă de ea. Așa că am luat-o după mine peste tot, filmări, repetiții”, a rememorat Velniciuc acel episod tulburător din destinul său.

Pe de altă parte, Alexandra Velniciuc, ajunsă ea însăși actriță, a susținut că a înțeles motivul despărțirii părinților ei. Abia la vârsta de 10 ani, în 1990, și-a reîntâlnit mama, după o pauză de peste 6 ani. 

„Tata m-a însoțit să-mi revăd mama. Aveam zece ani pe atunci. A fost o revedere puternică și pentru ei, pentru că s-au iubit foarte mult, enorm.

Dar, după despărțire, fiecare a fost pe drumul lui, cu suferințele lui. Suntem totuși un exemplu de familie, care deși nu am mai mers împreună, nu ne-am certat niciodată.

Eu am înțeles motivul pentru care ea a plecat, era un artist cu vânt în pânze, era pianist, iar tata era un actor care nu putea să se manifeste decât în țara lui, și atunci a fost o opțiune de viață. 

Ai mei s-au adorat, s-au iubit foarte mult, de aceea eu am ieșit atât de frumoasă', a declarat artista pentru ego.ro.

Fiica sa este actrița Alexandra Velniciuc

Ea a mai declarat că mama sa nu a mai vizitat România din 1984, rupând orice legătură cu țara natală. În schimb, între timp, aceasta s-a recăsătorit și are o fiică de 33 de ani, jucătoare de tenis de performanță.

Citește și: Se împlinește un an fără „Cocoșilă” din „Moromeții”. Care a fost marele regret al genialului actor?

La rândul lui, Ștefan Velniciuc și-a regăsit fericirea lângă actrița Jeanine Stavarache. Dar, deși formează un cuplu de peste 30 de ani, cei doi nu s-au căsătorit oficial.

După 1990, actorul a apărut în multe alte filme și seriale, printre care "Cei care plătesc cu viaţa" (1991), "Şobolanii roşii" (1991), "Triunghiul Morţii" (1999), "Dark Angel: The Ascent" (1994), "Second in Command / Gardă de corp" (2006), "Carol I" (2009), "Umbre" (2014) și "Octav" (2017).

De asemenea, a jucat în piee pue în scenă la Teatrul Elisabeta, în multe dintre ele având-o ca perteneră chiar pe fiica sa, Alexandra.

„Fac parte din categoria actorilor care nu-și doresc să joace un anume rol. M-am lăsat provocat de fiecare dată. A fost bine. Dar și rău, pentru că atunci când rolul era mai subțirel, se zicea „păi să-l chemăm pe Velniciuc, că încearcă ăsta să scoată ceva”, a mai mărturisit

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te