Recunoașteți personajul? Actorul care i-a dat voce lui Mihai Viteazul. S-a stins de dorul soției

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 07.02.2024 - 18:00
Actorul care i-a dat voce lui Mihai Viteazul - Foto: Facebook/Studiourile Buftea
emanoil petrut
petrut cu caragiu

Personajul din imagine este actorul care i-a dat voce lui Mihai Viteazul, dar și regelui Decebal, chiar dacă figura acestora i-a aparținut lui Amza Pellea. Nu a putut rezista mult fără soție, iubirea vieții sale, plecând la întâlnirea din eternitate cu aceasta, la doar 51 de ani.

SHARE

Personajul de astăzi este actorul care i-a dat voce lui Mihai Viteazul. Dacă ar fi trăit, la 8 februarie ar fi împlinit 92 de ani. A rămas în memoria publicului prin asocierea cu Tudor Vladimirescu, pe care l-a întruchipat până la contopirea cu acesta. S-a stins de dorul soției la doar 51 de ani, vârsta la care murise și aceasta.

Recunoașteți personajul? Actorul care i-a dat voce lui Mihai Viteazul. S-a stins de dorul soției

Proabil mulți și-l mai amintesc din rolul care a devenit simbolic pentru cariera sa. Așa cum pe Ștefan cel Mare îl asociem cu Gheorghe Cozorici, iar pe Mihai Viteazul cu Amza Pellea, în cazul lui Tudor Vladimirescu nu ne poate veni în minte decât chipul lui Emanoil Petruț.

Dacă ar fi trăit, pe 8 februarie ar fi împlinit 92 de ani.

Acum 60 de ani, el devenea una dintre vedetele cinematografiei noastre, după ce l-a întruchipat pe conducătorul Revoluției de la 1821 din Țara Romănească în pelicula „Tudor”, din 1963. 

Au urmat și alte roluri memorabile: Ștefan a Petrii, tatăl lui Nică, în „Amintiri din copilărie” (1965), haiducul Amza în „Răpirea fecioarelor” (1968) și, „Răzbunarea haiducilor” (1968), precum și preotul Iraclie, tatăl marelui compozitor, în „Ciprian Porumbescu (1973).

Citește și: Văduv la 49 ani, Emanoil Petruț se stinge de dorul soției după doar doi ani. Mă așteaptă în ceruri

Și să nu uităm că a dublat vocea lui Amza Pellea în două dintre cele mai importante roluri istorice ale acestuia: „Dacii” și „Mihai Viteazul”.

Astfel, glasul regelui dac și al marelui voievod au rămas în memoria spectatorilor ca având timbru profund al lui Petruț, chiar dacă figura i-a aparținut, în ambele cazuri, lui Pellea.

Emanoil Petruț s-a născut pe 8 februarie 1932 la Mărășești și a urmat școala primară și liceul la Focșani

După cum a mărturisit mai târziu, primul rol l-a jucat în Biserica de la Mărășești, unde a fost pus să spună Tatăl nostru: “Toate babele plângeau, iar eu am fost convins că nu plâng de ale lor, ci pentru felul în care am spus eu poezia”.

Ca amator, la 15 ani a jucat la Focșani rolul fiului din piesa „Fiul meu” de Gergely Sándor la matineu.

Atunci este remarcat de George Vraca, care se afla în oraș și avea un spectacol chiar în acea seară. Marele astirst l-a chemat în cabina de machiaj și i-a spus fără să-l privească: „Termină liceul și fă-te actor!”.

Emanoil Petruț l-a întruchipat memorabil pe Tudor Vladimirescu - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Cu încurajarea marelui Vraca, Emanoil pleca în 1948 la Iași, sprijinit de autoritățile focșănene, să susțină concurs la Facultatea de Teatru din Moldova. Este un caz rarisim în care autoritățile locale „sponsorizează” studiile unui tânăr.

 După absolvirea Institutului, în 1953, a devenit angajat al Teatrului Nottara, iar în 1957 a fost primit în echipa Teatrului Național din București, pe scena căruia a jucat aproape 100 de roluri.

Cea dintâi apariție a lui Emanoil Petruț pe marele ecran a fost în filmul lui Jean Georgescu și Victor Iliu, „În sat la noi”, primul film de propagandă despre colectivizare.

Citește și: Emanoil Petruț, actorul cu 100 de roluri, moare la doar 51 de ani. A fost mistuit de o mare iubire

După absolvirea Institutului, în 1953, a devenit angajat al Teatrului Nottara, iar în 1957 a fost primit în echipa Teatrului Național din București, pe scena căruia a jucat aproape 100 de roluri, conform dosaresecrete.ro.

Între timp, încă din 1960, de la vârsta de 28 de ani, Emanoil Petruț s-a căsătorit cu Catinca Ralea fiica marelui critic literar Mihai Ralea, care era cu 3 ani mai în vârstă.

Aceasta a fost traducătoare, regizoare de film, actriță și realizatoare de emisiuni radio-tv

Dar, la doar 51 de ani, pe 19 ianuarie 1981, Catinca se stingea, din viață, lăsându-și soțul neconsolat și mistuit de dor. 

Emanoil Petruț n-a suportat prea mult o viață fără femeia iubită, așa că a urmat-o în eternitate, doi ani mai târziu, la 8 august 1983. Avea aceeași vârstă ca ea, la „marea trecere”, 51 de ani.

S-a spus că actorul s-a stins de dorul soției și că, înr-un fel, și-ar fi presimțit moartea. Cel puțin asta rezultă dintr-un articol publicat în revista „Teatrul”, din 1983, în care era evocat Petruț

În rolul haiducului Amza, alături de Toma Caragiu - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

„Ochii săi de culoarea lacurilor glaciare de munte nu vor mai reflecta în ei nici strălucirea Soarelui, nici luminile reflectoarelor.

Vocea sa cu timbru baritonal şi accente vrâncene se va rătăci în eterul amintirii şi cine oare şi-o va mai reaminti peste numai câţiva ani ? Cu fruntea sus și cu pas legănat a pornit spre o întâlnire la care era aşteptat.

Mi-a spus-o nu fără vădită teamă, la o repetiţie de acum doi ani. Poate că la capătul drumului, drumul acestei ipotetice întâlniri, îl aşteaptă un celebru hohot de râs (n.r. - al soției)”, scria autorul articolului.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele pictor care a devenit vedetă de film. A jucat în „Bietul Ioanide”

Câțiva ani mai târziu, în 1987, Tudor Petruț, nepotul marelui actor, devenea, la rândul său, o celebritate a filmului nostru după rolurile intepretate în iubiele pelicule „Liceenii” și „Extemporal la dirigenție”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te