Recunoașteți mașina? A apărut în cel mai popular film românesc. Care este soarta ei?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 11.01.2024 - 12:06
Această mașină a fost vedetă în cel mai popular film românesc - foto: Facebook/Silviu Iliuta
masina nea marin miliardar

Mașina respectivă a apărut în cel mai popular film românesc. A cunoscut gloria, i-a uimit și încântat pe români, la vremea respectivă, dar, după 1990, faima câștigată pe peliculă nu i-a asigurat o soartă prea bună.

SHARE

Recunoașteți mașina? A apărut în cel mai popular film românesc și a rămas în memoria a milioane de spectatori. Dar, după 1990, soarta sa n-a fost deloc una pe măsura faimei ce și-o câștigase.

Recunoașteți mașina? A apărut în cel mai popular film românesc. Care este soarta ei?

Pe 5 ferbruarie 1979 avea loc premiera producției care avea să devină cel mai popular film românesc, „Nea Mărin miliardar”.

Cu o distribuție stelară, avându-l pe Amza Pellea în dublu rol - Marin Juvete, dar și miliardarul american Marlon Juvett - pelicula a făcut furori în epocă, rămânând și după 45 de ani cel mai vizionat film autohton și încântând chiar și astăzi noile generații de cinefili.

Dar dincolo de actorii uriași ce apăreau în savuroasa comedie, o mașină a devenit instantaneu, la rândul său, vedetă pentru spectatorii români.

Citește și: FOTO Concursul de Eleganță de la Sinaia. Cele mai frumoase mașini de altădată și poveștile lor

Era un model american, nemaivăzută de români, Cadillac DeVille Cabrio decapotabilă, produsă în anii 60. A rămas memorabilă cena în care Amza Pellea, cel aflat în „pielea” lui Nea Mărin Juvete, urcă la volanul ei, dar nu știe cum funcționează „drăcovenia”.

„Fir-ai a dracu' de mașină, un' ți-e botu'?”, este una dintre replicile acestuia, în timp ce automobilul își arată capacitățile aflate în dotare, inclusiv sistemul de decapotare automat.

Amza Pellea, în „Nea Mărin miliardar”, la bordul mașinii Cadillac DeVille Cabrio - Foto: Fqacebook/Studiourile Buftea

Faima adusă de film nu i-a asigurat mașinii o soartă mai bună. Imediat după Revoluția din '89, s-a stricat.

Mecanicii Studiourilor Buftea spuneau  că defecțiunea este la cutia de viteze. Motorul pornea, dar cutia nu mai schimba vitezele, conform 4tuning.ro.

Din lipsă de fonduri, mașina rămâne în „conservare” în garajul Studioului (anii 93/98), dar cu toate opțiunile erau încă funcționale.

Ultimul film în care Cadillac-ul din „Nea Mărin miliardar” apare în starea originală este „Faimosul Paparazzo”, în regia lui Nicolae Mărgineanu (1999).

Citește și: 40 de ani de la moartea lui Amza Pellea. Cum era să piardă rolul din „Nea Mărin miliardar”

În pelicula ce-i are în distribuție, printre alții,  pe Marcel Iureș, Maria Ploaie și Gheorghe Dinică, mașina este folosită tractată.

După privatizarea Studiourilor Buftea și transformarea acestora în Studiourile Media Pro, automobilul este „modificat genetic”.

Astfel, motorul și cutia originală dispar, fiind înlocuite cu o motorizare BMW diesel și o cutie de viteze manuală, mai scrie sursa citată.

În plus.  pentru un videoclip al fetelor din Andre, Cadillacul argintiu ete vopit  este  într-un roșu carmin sinistru.detul de îndoielnic.

Dar, după aceea, sistemul de decapotare automat este distrus iremediabil, suportul pentru aparatul de filmat dintre banchete dispare. 

În „era Bobby Păunescu”, noul patron al Studiourilor care, în 2022, au renunțat la numele MediaPro, revenind la cel de Buftea, mașina este parcată în fața cortului pentru nunți, amplasat, „moț-cocoț”, în fata „inimii” cinematografiei românești.

Cadillac-ul DeVille Cabrio nu mai are motor, cutie, capotă. Orice ploaie o udă în interior, tapiseria de piele s-a deteriorat, iar bețivii de la nuntă și-au luat suveniruri pt. acasă (scrumiere, brichete, ornamente de mahon, embleme).

„Din păcate, ea nu este într-o stare foarte bună acum, dar conducerea noastră a mai achiziționat încă două. Una este funcțională, iar cealaltă este donatoare pentru a reuși să o facem pe aceasta funcțională și să-i redăm strălucirea de altădată.

Să o aducem la culoarea inițială, să o retapițăm și să îi schimbăm partea mecanică și să fie funcțională. Asta ne dorim cel mai mult în momentul de față”, declara în 2021,Ștefan Chiriac, unul dintre responsabilii cu mentenanța aparaturilor tehnice din cadrul Studiourilo Buftea, pentru impact.ro.

Citește și: Cine este nepoata lui Toma Caragiu care a jucat în „Nea Mărin miliardar”? Cum a făcut avere în SUA?

Cu toate acestea, e vorbește încă de recondiționarea sa și folosirea ei în tururi ale studiourilor.

„Vrem să facem tururi de studio începând de anul acesta, în care să introducem în circuit și partea auto pentru că stârnește interes în rândul foarte multor oameni”, a mai spus Chiriac, potrivit aceleiași surse.

Poate că va veni și acea zi, în care ne vom putea plimba, într-un tur al Studiourilor Buftea în mașina în care au stat Amza Pellea, Draga Olteanu Matei ori Sebastian Papaiani., în cel mai vizionat film românesc din istorie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te