Povestea Elenei Bibescu, pianista care l-a lansat pe Enescu la Paris: Leșina la finalul concertelor

DE Alin Crișan | Actualizat: 22.05.2023 - 19:48
Elena Bibescu, pianista care l-a lansat pe Enescu la Paris - Foto: Wikimedia Commons

Elena Bibescu a fost considerată o a doua mamă de către George Enescu, după ce l-a lansat pe tânărul muzician la Paris. Ca artistă, principesa concerta până la leșin.

SHARE

Cunoscută de publicul meloman parizian la sfârşitul secolului al XIX-lea drept o mare pianistă, povestea principesei Elena Bibescu s-a pierdut în istorie.

Povestea Elenei Bibescu, pianista care l-a lansat pe Enescu la Paris

Deşi au rămas puţine mărturii, distinsa româncă de rang nobil a fost considerată de George Enescu drept o a doua mamă şi i-a dedicat opera creată până la Oedip.

Pe când avea doar 17 ani, George Enescu şi-a făcut intrarea ca muzician la Paris şi a susţinut un prim concert în faţa unui public elitist în salonul principesei Elena Bibescu.

Cunoscută la acea vreme drept o mare pianistă, prin salonul ei de muzică au trecut personalităţi precum Franz Liszt, Richard Wagner, Ignaţiu Paderewski sau Marcel Prous. În acelaşi loc, într-un cadru intim, a ţinut să-l prezinte şi să-l lanseze pe Enescu, intuind geniul acestuia.

Citește și: Istoria telefonului: Cu 15 ani înainte de Bell, „urechea mecanică” stârnea indignarea cercetătorilor

„Protectoarea lui George Enescu n-a apucat să cunoască nici măcar Rapsodiile române, deşi a avut revelaţia viitorului său de compozitor, aşa cum nici Lorenzo de Medici, protectorul lui Michelangelo Buonarroti, n-a apucat să se bucure de Pieta de la Roma, dar mai ales de splendoarea colosului David... Elena Bibescu i-a prevăzut însă lui George Enescu, cea dintâi, eternitatea”, a menţionat scriitorul şi profesorul C. D. Zeletin în „Mărturisirea” (prefaţa) lucrării „Principesa Elena Bibescu marea pianistă”, volum apărut în 2007 cu sprijinul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică.

„Prima vice-mamă, Mulţumită admirabilei fiinţe superioare care a fost principesa Helene Bibesco (...) mi-a fost cântată „Poema română”. Ea mi-a deschis porţile Parisului”, George Enescu.

Din inima Moldovei, la Paris

Trebuie spus încă de la început că Elena Bibescu ar fi rămas o anonimă în conştiinţa românilor în ciuda talentului şi faptelor sale, dacă marele cărturar C. D. Zeletin nu ar fi închinat peste 25 de ani de cercetare pentru a realiza studiul minuţiost.

Lucrarea „Principesa Bibescu marea pianistă” are peste 800 de pagini în care se regăsesc fragmente din scrisorile vremii, articole din ziarele româneşti care au preluat cronicile franceze, mărturii şi fotografii din patromoniul Bibliotecii Naţionale din Paris, potrivit historia.ro

Elena Bibescu s-a născut în 1855 în Bârlad ca fiică mijlocie a boierului Manolache Kostaki Epureanu, ilustru om politic al vremii care a fondat atât Partidul Liberal, cât şi cel Conservator, fost prim-ministru atât în Principatele Române, cât şi în România Mare. A urmat doi ani de conservator la Viena, unde a fost distinsă de Conservatorul Imperial cu o medalie. Continuă să studieze pianul timp de un an cu Anton Rubinstein, pianist cu renume internaţional. Debutează în februarie 1873 pe scena Teatrului Mare din Bucureşti cu un concert pentru săraci. În acea seară, fiul fostului domnitor Gheorghe Bibescu, prinţul Alexandru, o cere în căsătorie şi se unesc astfel două familii cu idealuri opuse: Kostăcheştii din Moldova care îl susţineau pe Al. I. Cuza şi Bibeştii din Oltenia – în opoziţie faţă de Cuza. Timp de un sfert de secol a întreţinut la Paris unul din cele mai ilustre saloane de muzică.

Concerta până la leşin

Elena Bibescu a murit în floarea vârstei, la 47 de ani, în urma unui cancer gastric. Nu au rămas înregistrări ale partiturilor abordate de ea deşi s-a scris în presa vremii că aceasta intra într-un fel de transă când degetele atingeau clapele pianului şi îşi încheia concertele intrând într-un leşin profund.

Pe atunci, aceste manifestări nu erau considerate semne de o posibilă boală gravă, ci dăruirea extremă, o dovadă că artista trăia pasajul interpretativ cu pasiune.

Citește și: Orașul din România care a fost capitala unui imperiu. Era condus de o rudă a lui Ginghis Han

“Uneori, după interpretarea celui de-al doilea concert pentru pian al lui Chopin, se prăbuşea într-o confuzie a simţurilor. O ajuta şi un grad oarecare de hipertiroidism (conduită febrilă, emaciere, exoftalmie), ce sporea prinderea ei în această horă de iele”, scria profesorul C. D. Zeletin.

Pretenia cu George Enescu

Corespondenţa din Enescu şi principesa Elena a fost amplă. Reproducem una dintre ele scrisă pe 28 mai 1900, din Mihăileni.

Principesă, Ce lucru încântător e să ai o mamă care, atunci când te simţi descurajat că nu va mai reveni vreodată, găseşte totdeauna resurse de a te alina! Eu nu mai sunt totuşi acela care am plecat din Paris: acum sper, nu ştiu exact ce, simt însă în mine de a vedea viitorul frumos... O fi primăvara, o fi odihna de lângă mama... (...) Închipuiţi-vă, Principesă, că am cunoscut aici, în acest colţ pierdut de ţară, una din rudele dumneavoastră foarte îndepărtate, domnişoara Elena Kostaki, de prin împrejurimile Bârladului, care a eşuat aici ca profesoară la şcoala comunală. E o fiinţă fermecătoare şi am fost uimit să o întâlnesc în acest oraş de trei parale. (...) Foarte respectuos şi umil, vă rog, Principesă, de a primi omagiile mele recunoscătoare, George Enescu.

Citește și: Misterul „El Dorado-ului” de România: Locul unde au fost descoperite două minerale unice în lume

La Biblioteca Naţională din  Paris este păstrată şi scrisoarea lui Romeo Drăghici, unul din puţinii muzicologi care au precizat rolul principesei în viaţa lui Enescu: „Elena Bibescu, artistă desăvârşită, cu suflet mare, desprins din toate meschinăriile unei lumi care nu a reuşit să-şi imprime egocentrismul pe firea ei, a continuat până târziu să se ocupe cu energie şi dragoste maternă de Georges (G. Enescu)".

Boala a îngenunchiat-o pe principesă, care revine în ţară în octombrie 1902 şi se retrage la conacul familiei de la Epureni (la câţiva kilometri de Bârlad).

Acolo face o hemoragie stomacală şi este dusă la un spital din Iaşi. Pe 18 octombrie se stinge din viaţă. Trupul neînsufleţit este adus în oraşul natal şi este îngropat în cimitirul Eternitatea din Bârlad, alături de tatăl său şi alţi membri ai familiei, potrivit adevărul.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te