Povestea celui mai înalt român: „Goliat de România” angajat la circ, apoi star în box. A murit tânăr

DE Alin Crișan | Actualizat: 20.03.2023 - 19:08
Povestea celui mai înalt român: „Goliat de România” angajat la circ, apoi star în box. A murit tânăr - Foto: Colaj Playtech

„Goliat de România” a fost cel mai înalt român din toate timpurile. A fost angajat la circ, apoi a cunoscut succesul în box. Povestea lui se termină tragic, în condiții suspecte.

SHARE

Cel mai înalt român din toate timpurile a fost şi cel mai mare boxer din istoria acestui sport. Gogea Mitu care avea 2,42 de metri înălţime şi s-a născut într-o comună din judeţul Dolj acum peste un secol.

Suferea de gigantism şi la 22 de ani l-a răpus o complicaţie la plămâni. Scheletul lui poate fi studiat şi acum de studenţii de la Medicină din Craiova.

Povestea celui mai înalt român

Gogea Mitu (el se prezenta Gogu – sau Gogea – Ștefănescu, dar numele său real ar fi Dumitru Goagă), s-a născut pe 14 iulie 1914, la Mârşani, în judeţul Dolj, la aproximativ 50 kilometri de Craiova.

Mama sa avea 16 ani când l-a născut, el fiind cel mai mare din cei 10 frați și surori ai unie familii de oameni simpli, care se ocupa cu activităţile agricole.

Citește și: VIDEO Imagini inedite cu mai mulți mistreți care se bălăcesc în noroi, în pădurile din Apuseni

Gogea Mitu a învățat să citească singur încă de la vârsta de trei ani, iar la 10 ani, în clasele primare fiind, nu mai avea loc în bancă.

Suferea deja de gigantism și era căutat fie de doctori care doreau să-l studieze, fie de oameni care doreau să profite de pe urma staturii sale impresionante.

Trebuie spus că şi un alt frate al său, Tudorel, avea să fie atins de gigantism, şi a murit la la vârsta de 7 ani, când deja măsura 1,80 metri înălţime.

Având 11 copii de hrănit, familia lui Gogu n-a stat însă pe gânduri când a venit oferta unui patron de circ din Praga.

Și-au lăsat astfel băiatul în grija acestui profitor rătăcit pe drumurile Olteniei, iar adolescentul de 17 ani nu s-a supărat pe părinți, ba chiar a glumit cu tatăl său: „Lasă, tată, și așa te plângi mata că n-o să mă ia nici o fată din sat! Mergând la circ, poate mă însor cu una care, suită pe trapez, poate ajunge la mine”.

Astfel începea marea aventură a lui Gogea Mitu, una tristă, indiferent dacă avem în vedere viaţa sa reală sau miile de pagini, sau zecile de legende urbane care au circulat pe seama sa.

Citește și: O româncă, prima sportivă din lume care a participat la 6 ediții consecutive ale JO: Am eșuat adesea

Copilul din Mârşani, care cântărea deja 120 de kilograme, era prizonier într-un cort, prin diverse târguri și bâlciuri bucureștene, dar şi prin capitalele Europei, fiind expus în reprezentaţii, ca o raritate umană.

El era scos în fața mulțimii pentru demonstrații ieftine, în care îndoia, în palmele sale gigantice, bare de metal și drugi de fier, un procedeu pe care, probabil, un om obișnuit n-ar fi reușit să îl realizeze, potrivit radioromâniacultural.ro

Uriașul s-a plimbat în toată lumea cu circul

La începutul anilor ’30, Gogea Mitu a fost angajat de un circ din Praga, care l-a prezentat ca pe o raritate umană. Alături de membrii circului, băiatul a călătorit în întreaga Europă.

Când a împlinit 17 ani, tânărul a fost remarcat de șefii celebrului circ Globus, căruia i s-a alăturat. În timpul spectacolelor, Gogea Mitu surprindea pe spectatori îndoind cu ușurință bare de oțel.

În timp, forța sa extraordinară i-a câștigat admirația publicului. La acea vreme, Mitu era considerat cel mai înalt om din lume.

Citește și: FOTO Imagini inedite cu un cocoș de munte care stă la pozat, în Parcul Natural Călimani: Era curios

Treptat, în jurul uriașului s-au țesut numeroase legende. Se spunea că înghite zece kilograme de mâncare și că bea cinci sticle de vin la o singură masă.

Gogea Mitu, mare boxer

Dar adevărata șansă a lui Gogea Mitu a venit în 1934. În acel an, fostul pugilist român de origine italiană Umberto Lancia se afla în București, în căutare de noi talente.

Lancia l-a remarcat pe Mitu la un târg din Obor și s-a oferit să-l sponsorizeze dacă se hotăra să urmeze o carieră în lumea boxului.

După ce a absolvit școala de box din Paris, Gogea Mitu a început să practice cu mult succes acest sport.

Primul său meci a fost găzduit pe fosta arenă Venus din București. Mitu a câștigat prin knock-out meciurile disputate cu italianul Severio Gizzo și cu Dumitru Pavelescu, fostul campion la categoria supergrea.

Citește și: Operație în premieră la Spitalul CJU Bihor: Un pacient care nu putea respira, salvat de la moarte

A început să călătorească în întreaga lume, pentru a participa la confruntări de box. Statura sa impresionantă făcea deliciul presei, iar Mitu era răsfățat cu recenzii dintre cele mai elogioase.

Apoi, pugilistul german Bergman l-a provocat pe Mitu la o confruntare în ring, la Paris. Germanul avea o înălțime de peste doi metri, iar cei doi au luptat în ring pe viață și pe moarte.

Meciul s-a încheiat cu o remiză, dar lumea era convinsă că Mitu va fi de neoprit și că va avea o carieră fulminantă. Era un boxer foarte puternic, deși puțin cam lent.

Americanii erau înnebuniți după el și așteptau cu sufletul la gură să-l vadă în carne și oase, boxând, potrivit identitatea.ro

O moarte suspectă

Constanta Burada, nepoata lui Gogea Mitu, a declarat în ziarul Ediție Specială unchiul ei a fost ucis. 

"După spusele mamei mele, Mărioara, care a fost sora lui Gogea Mitu, unchiul meu era destul de inteligent, îi plăceau glumele și vorbea din vârful limbii. A fost foarte matur de mic: a învățat citească singur și, pe la 10-12 ani, în clasele primare fiind, nu mai avea loc în bancă. Nici nu bănuiți cât de harnic era și cât de mult iubea animalele", povestește nepoata gigantului român.

Varianta îmbolnăvirii de tuberculoză e infirmată de aceasta.

"Întorcându-se de la Paris la București și fiind foarte cald în tren, a deschis fereastra, și l-a tras puțin curentul. La sfatul managerului său, s-a internat câteva zile la Spitalul Filantropia, pentru masaje și investigațiiApoi, am aflat de la radio a murit", mărturisea nepoata uriașului.

Pe Gogea rudele l-au găsit mort, ascuns într-un subsol al spitalului, gata îmbălsămat, “ reziste pentru 20 de ani”.

Deși varianta oficială a decesului este tuberculoza, există și suspiciunea uriașului de 2,42 metri i-au fost administrate în buric patru injecții conținând o substanță letală, versiune îmbrățișată de urmașii celui care a fost cel mai înalt român al tuturor timpurilor.

Citește și: Reţeaua de droguri a lui „Creţu”, spaima Ardealului, a căzut în plasă. Marfa, transportată cu Poșta

Presa de la acele vremuri semnala suspiciuni la adresa victoriilor pe bandă ale gigantului român, cu 9 KO-uri în doi ani.

"Poate unele din ele au fost aranjate", scria un ziar din Oakland, care anunța venirea lui Gogea Mitu în State.

Aceasta nu e singura controversă legată de Gogea Mitu.

Presa din Franța, dar și cea din SUA avea alte măsuri pentru gigantul român: 2.21 sau 2.26.

Cu toate astea, românul era considerat cel mai înalt om din lume.

Se spunea despre el  mănâncă 10 kg de mâncare la o masa și bea 5 sticle de vin și o cafea, potrivit sport.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te