Povestea bărbatului care a decis să moară din cauza sărăciei, la 55 de ani, este una cutremurătoare.
După o viață plină de traume, Michael Fraser s-a trezit izolat în casă din cauza durerii, a sărăciei și a unei boli incurabile. Normele relaxate ale Canadei privind asistența medicală pe moarte i-au oferit o alegere.
După o viață trăită în durere, Michael Fraser și-a numărat zilele până la moarte.
Neputând să mai meargă singur, bărbatul în vârstă de 55 de ani rămăsese captiv în apartamentul său înghesuit, cu un singur dormitor din Toronto.
Nu-și mai vizitase prietenii de la biserica în care lucra voluntar ca om de serviciu înainte ca starea sa de sănătate să se deterioreze.
Nu se mai oprise la barul din apropiere unde își bea berea preferată, plătită cu puținii bani care îi mai rămâneau după ce dădea pe chirie cea mai mare parte a ajutorului pentru handicap.
Nu mai ieșise afară de cinci săptămâni, relatează The Star.
Povestea bărbatului ce a ales să fie eutanasiat din cauza sărăciei la 55 de ani
Când medicul de familie al lui Michael i-a sunat la ușa apartamentului din Toronto, amândoi au știut că nu venise să-l vindece.
Au venit și cei mai apropiați prieteni ai lui Michael, adunându-se pentru o mică petrecere la care acesta a savurat o ultimă bere alături de cei dragi lui. Apoi, el și soția lui Ann s-au retras în dormitorul lor, unde îl aștepta doctorul Navindra Persaud, potrivit Daily Mail.
Michael Fraser, în vârstă de 55 de ani, stătea întins pe pat cu soția sa, în timp ce medicul său, după ce a cerut mai întâi aprobarea finală, i-a injectat în braț soluția care avea să-i aducă sfârșitul, dar și liniștea. Mai întâi, un sedativ care induce somnul în una sau două minute, urmat de un anestezic local, apoi un alt sedativ care induce comă.
Când Ann a ieșit în lacrimi din cameră, i-a rămas doar doctorului să sune medicul legist, să raporteze că a oferit „îngrijiri paliative” pacientului său, acum mort, și să aranjeze ca trupul să fie luat și dus la morgă.
Michael tocmai s-a alăturat numărului tot mai mare de canadieni care s-au folosit de cel mai permisiv program de sinucidere asistată de guvern din lume. Deși a avut o existență dificilă, care includea boli hepatice, paralizie și depresie, Michael Fraser nu era în niciun caz pe moarte. În schimb, a recunoscut că sărăcia lui l-ar împiedica să ducă o viață demnă.
Cândva considerată complet tabu, eutanasia devine din ce în ce mai acceptată într-o lume din ce în ce mai dornică să respecte drepturile omului, inclusiv dreptul de a decide când și cum moare.