Pe urmele plajelor secrete

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 20.07.2018 - 10:20

Găsirea unui petic liniștit de nisip în Europa, pe care să vă întindeți cearșaful sau sezlongul și să vă încărcați bateriile pentru încă un an, departe de aglomerație și zgomot, este o adevărată provocare, mai ales în plin sezon estival. Dar nu este imposibil.

SHARE

Spania, Italia, Franța, Grecia… Indiferent de destinația aleasă, există locuri retrase ori ascunse. Totul este să le descoperiți și să fiți dispuși să faceți câteva compromisuri. Aceste „oaze de liniște“ se află, de exemplu, fie la câțiva kilometri de stațiunile aglomerate, eventual la capătul unui drum accidentat și prăfuit, fie pe marginea unui golfuleț în care nu se poate ajunge decât închiriind o bărcuță. De cele mai multe ori, există o relație directă între frumusețea și  intimitatea unui loc și dificultatea de ajunge la el.

Efortul depus va fi, însă, pe deplin recompensat. În Corsica, pe coasta de nord-vest, de pildă, „Plage de Saleccia“ se află la circa 24 de kilometri de cea mai apropiată stațiune, se întinde pe aproape un kilometru, iar singurele sunete care perturbă nisipul alb și apa turcoaz a Mediteranei sunt cele scoase de greieri. 

Pe malul Golfului Biscay, pe coasta de vest a Franței, se ascunde o altă plajă intimă. Situată la circa nouă kilometri de Arcachon, „Dune du Pyla“ sau „Dune du Pilat“ oferă un peisaj fascinant, de plin deșert, fiind amplasată chiar la baza celei mai mari dune de nisip din Europa, cu acelasi nume, care atinge o înălțime de 110 metri. Iar dacă aveți noroc de cer senin, puteți zări și Pirineii. Mai mult, Bordeaux-ul, patria renumitelor vinuri roșii, se află la numai o azvârlitură de băț.

"Oazele de liniște" se află, în general, fie la câțiva kilometri de stațiunile aglomerate, eventual la capătul unui drum accidentat și prăfuit, fie la marginea unui golfuleț în care nu se poate ajunge decât închiriind o bărcuță

În accepțiunea generală, Ibiza este sinonimă cu distracția și aglomerația. Dar și aici se poate găsi un colț liniștit de plajă, dacă sunteți dispuși să explorați nordul insulei. Plaja „Cala Xarraca“, de pildă, este protejată de relieful stâncos și o pădure verde, fiind un loc ideal pentru snorkeling sau o seară romantică, în lumina soarelui care se scufundă tiptil în mare. 

O altă „oază de liniște“ se află în Calabria, aproape de vârful „cizmei“ peninsulei italiene, în zona cunoscută drept „Capo Vaticano“. „Virgin Mary Bay“ este o plajă izolată pe coasta din granit alb-gri, la circa patru kilometri de orașul Ricadi. Nu întâmplător, frumusețea locurilor l-a convins pe celebrul scriitor venețian Giuseppe Berto să se mute aici.

Plaja „Dune du Pyla“ sau „Dune du Pilat“ oferă un peisaj fascinant, de plin deșert, fiind amplasată chiar la baza celei mai mari dune de nisip din Europa.

Plaje izolate și liniștite există și mai aproape, în Halkidiki. Pe brațul Sithonia, de exemplu, dacă mergeți la
Vourvourou, puteți închiria o bărcuță cu motor și, în circa 20-30 de minute de navigat, ajungeți pe insulițele Diaporos și la „Blue Lagoon“. O altă plajă mai puțin cunoscută turiștilor este la Schinia, la nord de Panagia Ormos.

Dacă, totuși, nu găsiți plaja căutată, puteți porni pe urmele unor vedete precum cântăreața Kylie Minogue, designer-ul Jean-Paul Gaultier, designer-ul Christian Louboutin sau actrița Kristin Scott Thomas, care au fost de multe ori surprinse relaxându-se la bordul iachturilor sau în locații departe de ochii curioșilor, fie în Corsica, fie pe lângă Comporta, o enclavă aflată la circa o oră de Lisabona, fie în jurul insulelor grecești. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te