Pe urmele năbățenilor, în Iordania

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 23.11.2018 - 08:54
Petra, minunatul oraș antic năbățean parțial săpat în stâncă trandafirie, parțial construit din piatră

Iordania nu începe și se termină cu Petra, minunatul oraș antic năbățean parțial săpat în stâncă trandafirie, partial construit din piatra, și situat strategic, în valea Arabah.

SHARE

Este adevărat, în 2007, Petra a fost nominalizată printre cele șapte noi minuni ale lumii și se luptă cu Machu Picchu si Angkor Wat pentru titlul de cel mai dramatic oraș pierdut din lume, dar teritoriul Iordaniei, care este locuit încă din Paleolitic, are mult mai multe de oferit. 

Ruine romane conservate excepțional, fortărețe construite de către cavalerii cruciați, peisaje impresionante în deșertul Wadi Rum și o inestimabilă moștenire religioasă, genarată de locul de unde Moise a zărit „Țara Promisă“, locul în care Isus a fost botezat sau de fortăreața în care Herod a ordonat decapitarea lui Ioan Botezătorul. Indiferent de gusturi, posibilități, standarde și preferinte, toate acestea, alături de ospitalitatea localnicilor, infrastructura foarte bună și prețurile accesibile fac din Iordania o destinație completă și complexă.

Deșertul Wadi Rum mai 
este cunoscut și drept „Valea Lunii“ sau „Valea Romană“


Aventura poate începe în capitala Iordaniei, Amman, un oraș modern, seducator, dar și plin de contraste. Partea de vest a metropolei este zona rezidențială, înțesată de vile, cafenele, restaurante și galerii de artă, iar zona de est, care include și centrul orașului, este zona urbană săracă. Din itinerar nu trebuie să lipsească Teatrul Roman, ridicat în perioada stăpânirii lui Marcus Aurelius, Biserica Bizantină sau Citadela Jabal al-Qal’a.

Apoi, puteți merge către Jerash, una dintre puținele așezări din Iordania populate continuu în ultimele șase milenii și jumătate. Până cu puțin timp în urmă, s-a crezut ca orașul a fost fondat în anul 331 Î.e.n, de către Alexandru cel Mare, pentru a servi drept garnizoană. Dar, săpături recente au relevat că așezarea a fost locuită înca din Epoca bronzului (3200 Î.e.n – 1200 Î.e.n).
La Jerash, veți vizita o așezare tipic romană în care, datorită gradului excelent de conservare, înca pot fi admirate străzile pavate, templele închinate zeilor, teatrul, fântânile și zidurile care își fac loc printre
turnuri și porți. 

Una dintre cele mai interesante experiențe în Iordania este constituită de „Castelele Desertului“


Una dintre cele mai palpitante și interesante experiențe în Iordania este constituită, poate, de „Castelele Desertului“ - Azraq, Amra și Kharaneh. Iar fortăreața cruciată de la Kerak, denumită „Crak des Moabites“, care se înalță deasupra văiilor și dealurilor din împrejurimi ca un vapor pregătit să spargă valuri din piatră, îi va impresiona și pe cei mai versați pasionați de călătorii.

Sigur, Petra, cea mai vizitată destinație din Iordania, nu are cum să lipsească din itinerar. La misteriosul oras năbățean din deșertul Wadi Rum, care a dispărut secole din istorie până să fie redescoperit de elvețianul Juhann Ludwig Burkhardt în anul 1812, se ajunge după străbaterea unui canion strâmt numit Siq, cu un lungime de 1,2 kilometri. Iar la finalul aventurii, vă puteți relaxa câteva zile la Marea Moarta, un lac sarat, situat între Israel și Iordania, care este locul cu cea mai joasă altitudine de pe glob - 400 de metri sub nivelul mării. 

Amman este un oraș modern, seducator,dar și plin de contraste


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te