Patru whisky-uri „infuzate“ cu fum de turbă

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 29.06.2018 - 11:15

Afumat sau neafumat? Pentru iubitorii de whisky, această întrebare este foarte importantă.

SHARE

Fumul de turbă, care conferă o aromă aparte licorii, este cel mai des întâlnit în segmentul scotch-urilor aristocrate, de tip „single malt“, dar îi poate pune în dificultate și pe băutorii de whisky-uri produse în Irlanda și Japonia. 

Malțul de orz este încălzit pentru a fi uscat și a i se opri germinarea. Iar pentru a se obține aroma de fum, se face focul cu turbă, un tip de cărbune format prin carbonizarea parțială a unor resturi de plante. Gradul de afumare al whisky-ului depinde de timpul de expunere a cerealelor la fum și se măsoară în PPM (unități de fenol la milion). Astfel, cu cât PPM-ul este mai mare, cu atât băutura are o aromă mai puternică.

Gama de whisky-uri afumate este extrem de bogată, variind de la cele cu doar un ușor iz de fum, la cele cu un parfum dramatic de pregnant. Prin urmare, dacă cumva ați degustat un whisky afumat și nu v-a convins, probabil nu ați încercat tipul cel mai potrivit. Iată câteva exemple de whisky-uri afumate recomandate atât „începătorilor“, cât și fanilor „smoky“.

Woodford Reserve Cherry Smoked Barley 

Dacă vă place bourbon-ul și sunteți puțin reticent la ideea de afumat, Woodford Reserve Cherry Smoked Barley este o alegere inspirată. Băutura este făcută dintr-un mix de malț afumat cu lemn de cireș și malț de orz obișnuit. Aroma de fum este discretă, iar papilele gustative pot identifica și câteva note de nuci afumate și de zahăr brun.


Ardbeg An Oa

Ardbeg se numără printre cele mai cunoscute distilerii de „single malt“-uri cu adevărat afumate din Islay, o insulă cunoscută și drept „Regina Hebridelor“. Iar An Oa este singurul nou sortiment de whiskey care a intrat în familia Ardbeg în ultimii zece ani. Whiskey-ul îmbătrânit în butoaie de cherry, stejar și foste butoaie de bourbon are o aromă puternică de fum, dar, totuși, nu la fel de pregnanta ca a renumitului Ardbeg 10.


Compas Box No Name

No Name este cel mai afumat sortiment de whiskey produs de Compas Box. Licoarea îndrăzneață, dar nu foarte ofensivă, este un amestec de whiskey-uri. Unul este adus de la o distilerie necunoscută din Islay, altul provine de la una din Port Askaig, iar cel de-al treilea este un whiskey maturizat în butoaie de stejar franțuzesc. 


Lagavulin 12

Lagavulin este tot o distilerie din Islay, renumită mai ales pentru „single malt“-ul de 16 ani excelent. Lagavulin 12 are doar 12 ani vechime și are o aromă de fum mai ușoară, iar vârsta mai fragedă îi conferă o notă fructată de duritate. La prima înghițitură, gustul de poate duce cu gândul la o brânză albastră și un strop de grapefruit.


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te