M Runceanu ar fi avut 68 ani. A fost și a treia persoană în noaptea crimei? Cum l-a eliberat Iliescu

DE Alex Darvari | Actualizat: 04.05.2023 - 15:06
Mihaela Runceanu și criminalul - Foto: Arhiva / colaj

Mihaela Runceanu a fost ucisă cu sânge rece când se afla în culmea gloriei muzicale. Părinții au fost neconsolați și credeau că crima nu a fost pe deplin rezolvată. Criminalul a ieșit din pușcărie și și-a reluat viața departe de țară.

SHARE

Mihaela Runceanu avea să fie ucisă în anul 1989, pe 30 octombrie, la numai două zile după ce a fost bisată de mai multe ori după un concert la Sala Palatului. Avea să fie ultima ei apariție publică. Peste numai două zile avea să fie ucisă cu sânge rece, la vârsta de 34 de ani în propria sa locuință.

Mihaela a iubit de mică muzica 

Miahela Runceanu s-a născut la 4 mai 1955, la Buzău. Ar fi împlinit 68 de ani. Prima sa pasiune a afost vioara, încă din copilărie. A urmat cursurile şcolii elementare de pe lângă Liceul de muzică şi arte plastice din Buzău.

A urmat Conservatorul de muzică ''Ciprian Porumbescu'' şi, în paralel, cursurile Şcolii Populare de Artă din Bucureşti. 

Imediat după terminarea școlii se lansează în lumea muzicii ușoare și câștigă concurs după concurs. În 1975, câştigă trofeul Festivalului "Steaua litoralului" de la Constanţa. Debutează la radio cu o piesă, în primă audiţie, a compozitorului George Grigoriu.

Citește și: Bolnav de cancer, artistul care i-a dus pe ardeleni în Vestul sălbatic, vine din exil să moară acasă

Pe 8 aprilie 1976 a participat la un spectacol organizat în sala de concerte a Radioteleviziunii alături de unii dintre cei mai în vogă cântăreţi ai momentului. '„Acesta a fost adevăratul meu debut ca solist profesionist de muzică uşoară'', avea să spună Mihaela Runceanu. 

Noaptea fatidică

În 1989, Mihaela Runceanu l-a chemat în garsonieră pe cel care avea să îi fie criminal. Acesta îi furniza casete video.

Criminalul a tăiat o bucată din cablul de la telefon și în câteva secunde a încercat s-o stranguleze. Mihaela s-a trezit din somn și s-a apărat cât a putut. După ce și-a definitivat oribila crimă, criminalul a luat tot ce era mai de preț din casă. A mers în balcon, acolo unde cântăreața avea depozitate mai multe canistre pline cu benzină. A turnat peste cadavru și apoi i-a dat foc. A părăsit locuința și a mers la iubita lui din acel moment.”

La doar 36 de ore de la crimă, cercul suspecţilor s-a restrâns la o singură persoană, anume Daniel Cosmin Ştefănescu. Era un tânăr de 21 de ani care îi furniza cântăreţei discuri, casete cu muzică și filme video.

Potrivit anchetatorilor, scopul crimei a fost jaful. Probele o dovedeau, iar criminalul și-a recunoscut fapta. Daniel Cosmin Ştefănescu furase din casa Mihaelei Runceanu mai multe lucruri, găsite ulterior în locuința pe care o împărțea cu concubina sa.

Dan Cosmin Ştefănescu a primit o pedeapsă de 25 de ani pentru crimă. 

O eliberare cu cântec

„Criminalul Daniel Ștefănescu provine dintr-o familie de oameni influenți din perioada regimului ceaușist, ceea ce i-a adus în ultimă instanță libertatea.

Tatăl lui Ștefănescu era director în Ministerul Petrolului, iar mama, profesoară la Facultatea de Petrol și Gaze. Făceau parte din elită. Aceeași din care făcea parte și Ion Iliescu, cel care l-a grațiat „din greșeală“. Căci Ștefănescu ar fi trebuit să facă 25 de ani de închisoare, dar a făcut doar 17”, scrie curentul.info.

 După constatarea erorii, a fost reîncarcerat şi a mai ispăşit 16 luni de pedeapsă, după care a fost eliberat pentru bună purtare.

Avea o fetiță care nu l-a recunoscut.

„Aveam șapte ani când am aflat că tatăl meu e criminalul Mihaelei Runceanu. Atunci n-am înțeles mare lucru, eram mică. Dar nici n-am povestit cuiva despre asta, mi se părea totuși grav. Mi s-a părut un tip liniștit, care nu bea alcool și vorbește frumos. A fost și la ziua mea cu câțiva ani în urmă. A băut o cola și atât. Am păstrat o vreme legătura, dar acum e plecat în Anglia și nu am mai dat de el.

Poate o să mai vină, poate o să vrea să-și cunoască nepoții’, declara fiica lui Daniel Cosmin Ștefănescu pentru Libertatea.

După eliberare, el a încercat să se angajeze la un magazin de haine din București, numai că lumea a început să îl recunoască. Ulterior, niște prieteni l-au ajutat să se angajeze în Anglia la un depozit.

Citește și: Adrian Enache ar fi putut împiedica uciderea Mihaelei Runceanu. Cu ce treburi a fost prins

Nu a recunoscut că e criminalul

Judecătorul Turianu, cel care l-a condamnat, a mărturisit că bărbatul i-a spus în privat, în cabinetul lui, că nu el a fost cel care a omorât-o.

Procurorul care a instrumentat cazul a relatat cuvintele pe care i le-a spus criminalului:  „La final i-am spus că el nu a făcut nimic rău până atunci, doar că a ucis o privighetoare. Acest lucru a fost singura jignire pe care i-am adus-o. El s-a apucat să plângă.

Dar în rest nu a fost niciodată constrâns şi nimeni nu s-a purtat urât cu el. Mă uimeşte tupeul lui, dar e normal că încearcă să-şi construiască ceva. El a furat nişte bunuri de la Mihaela şi le-a vândut. Mi se pare ceva incredibil. Am soluţionat 1.000 de omoruri şi nu am greşit”.

Părinții cred că a avut un complice

Părinții cred că, în noaptea crimei, în garsoniera fiicei lor nu a fost un singur criminal.  

„Ne-a întrebat (un vecin al Mihaelei n.red.) dacă putem veni la Bucureşti, că «e o situaţie. S-a întâmplat ceva cu Mihaela». N-a pomenit nimic de sta­rea ei, dacă e la spital sau… Nu ştia cum să-mi spună. Imediat m-a fulgerat gândul că nu mai este. Am plecat într-un suflet şi, când am ajuns, scara blocului era plină de lume”.

"Am plâns zece ani zi de zi", spun bătrânii care n-au găsit nici acum iertare pentru uciderea unicului copil, povesteau acum 4 ani pentru observatornews.

Durerea părinţilor ei nu s-a stins, însă, niciodată. "N-avem puterea şi nu ne-am gândit vreodată la o posibilitate de răzbunare.

Lucrurile ei, de care n-au putut să se despartă, le vorbesc despre tot ce s-a întâmplat în urmă cu aproape trei decenii. Părinţii le-au aşezat cu grijă într-o casă muzeu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te