PE HARTĂ. Mâncăruri unice din întreaga lume

DE Alexandra Schonfeld | Actualizat: 16.01.2021 - 23:15
Mattak și Kiviak

Pentru mulți oameni, sezonul de vacanță este aproape sinonim cu un flux nesfârșit de mese, din noiembrie până la sfârșitul anului și începutul anului următor.

SHARE

Bunica are o rețetă faimoasă de tort cu ciocolată pe care îl face o singură dată pe an? Sau poate ceva special pentru pachetul cu de-ale gurii al unchiului  burlac care nu stă să încălzească mâncare?

Chiar și atunci când nu poate petrece vacanța împreună, aproape fiecare familie are un fel de mâncare sau două pe care le face în spirit de sărbătoare.

Fiecare colț al globului are preparate speciale, fie că este vorba de sărbătorirea Anului Nou Chinezesc, de moșul în costum roșu care a coborât pe horn, pe care trebuie să-l întâmpini cu preparate care-i plac, sau pur și simplu specialități pregătite doar de sărbătoare. 

Ponche Navideño, Mexic 

Nicio adunare de familie mexicană nu este completă fără aroma acestei băuturi de casă servită oaspeților.

Acest nectar festiv cald, condimentat (și uneori înțepător) este realizat prin fierbere din trestie de zahăr proaspătă, hibiscus, guave, tejocote și diverse condimente.

Miroase a sărbătoare într-un pahar. 

Lefse, Dakota de Nord, Statele Unite

Aceste pâinci plate pe bază de cartofi au ajuns în Dakota de Nord prin intermediul imigranților norvegieni.

Deosebit de populare în timpul sezonului de vacanță, pot fi asortate cu multe toppinguri, de la zahăr dulce, la ouă sărate.

Mattak și Kiviak, Groenlanda 

Groenlanda este cunoscută pentru peisajele sale înghețate - iar danezii  pretind chiar că aici ar fi locuința lui Moș Crăciun.

Însă contribuțiile sale pentru  masa de Crăciun – și pentru orice zi festivă din iarnă - sunt delicatese cu adevărat unice: mattak - realizat din untură de balenă - și kiviak - realizat prin înfășurarea unor păsări auk (mică pasăre arctică) în piele de focă, lăsate să fermenteze sub pământ luni de zile.

Laufabrauð, Islanda 

Acest fel de mâncare originar din nordul Islandei a apărut la începutul secolului al XVIII-lea și este o activitate de familie în timpul sezonului de iarnă.

Foarte subțire și făcută să arate ca fulgii de zăpadă din hârtie pe care înveți să-i faci în școala elementară, această pâine crocantă este nelipsită în Islanda de Crăciun și alte sărbători din sezonul rece.  

Bûche de Noël, Franţa 

Cunoscută și sub denumirea de Buturuga Yule, această prăjitură de ciocolată este făcută din foaie de blat rulată peste un strat de cremă.

Pentru a-i da un plus de bucurie de sărbătoare, este uneori acoperită cu fulgi de bezea și zahăr pudră, pentru a semăna cu zăpada.

Tentația lui Jansson, Suedia 

Se spune că a primit numele de la un cântăreț de operă celebru la începutul anilor 1900. Această rețetă nu a devenit populară decât mai târziu, în secolul al XX-lea.

Făcută din cartofi, ceapă și hamsii, această mâncare se servește de obicei în perioada Crăciunului și a sărbătorilor de iarnă.

Kutia, Ucraina 

Consumată în mod tradițional în ajunul Crăciunului, această budincă dulce este la mare preț la evenimente festive.

Este făcută din afine sau alte fructe de pădure, zahăr, miere, nuci, prune și alte ingrediente. Variante ale acestui fel sunt servite în Polonia, Rusia și în alte părți.

Sufganiyot, Israel 

Hanukkah este cunoscut ca Festivalul Luminilor și durează opt zile, timp în care este tradițional să mănânci alimente prăjite, inclusiv aceste delicioase gogoși, mai cunoscute ca clătite de cartofi, umplute cu jeleu și presărate cu zahăr pudră.

Banh Chung, Vietnam 

Potrivit legendei, aceste tartine tradiționale de orez servite în jurul Anului Nou Lunar au fost create în secolul al XVII-lea, când regele din a șasea dinastie Hung a lansat o provocare pentru fiii săi: cel care va crea cel mai delicios fel de mâncare avea să-i succeadă la tron.

Cel mai sărac, folosind doar ingrediente locale, l-a creat pe acesta - din orez, mazăre și carne de porc, înfășurate în frunze de banan. Și a devenit rege.

Tang Yuan, China 

Dacă ați avut vreodată ocazia să încercați gustosul desert chinezesc „mochi”, Tang Yuan nu este prea diferit.

Făcute pentru a sărbători Anul Nou Lunar, aceste bile mici de făină de orez pot fi umplute cu susan negru, fasole roșie sau pastă de arahide și sunt de obicei servite într-un castron cu sos zaharat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te