Boala de care suferă Lady Gaga afectează cumplit întregul corpul. De ce cred oamenii că se preface

DE Bianca Iosef | Actualizat: 08.01.2023 - 15:54
Lady Gaga- Foto: PEOPLE

Lady Gaga a vorbit deschis despre boala de care suferă, dar și despre oamenii care nu consideră că problema sa de sănătate este una reală doar pentru că nu există teste medicale speciale pentru identificarea acestei afecțiuni.

SHARE

În urmă cu ceva timp, Lady Gaga a dezvăluit că suferă de fibromialgie, o boală cronică atât de intensă încât a dus la „dureri severe” și anulări de turnee în timpul carierei sale muzicale.

Fibromialgia este o tulburare de lungă durată care „provoacă durere și sensibilitate în întregul corp”, conform Institutului Național de Artrită și Boli Musculo-scheletale și de Piele, deși efectele sale pot avea un impact grav asupra celor cu această boală, în prezent, nu poate fi diagnosticată prin teste medicale, motiv pentru care mulți consideră că afecțiunea nu este una reală. Oamenii sunt adesea diagnosticați cu fibromialgie pentru că este singura explicație rămasă, după ce medicii au exclus orice altceva.

Citește și: Ne pregătim de turiști. Cât costă un city-break în Timișoara, Capitala Europeană a Culturii în 2023

Gaga, al cărei nume este Stefani Germanotta, și-a exprimat frustrarea față de oamenii care nu văd această afecțiune ca pe o boală reală într-un interviu pentru Vogue.

Citește și: Rivalitate extremă între frații Dassler, fondatorii Adidas și Puma: Se urau de moarte și nu vorbeau

„Sunt atât de iritată de oamenii care nu cred că fibromialgia este reală”, a spus cântăreața. „Oamenii trebuie să fie mai plini de compasiune. Durerea cronică nu este o glumă. Și în fiecare zi te trezești fără să știi cum te vei simți”, a explicat artista, potrivit CNBC.

Ce este fibromialgia

Simptomul principal al fibromialgiei este durerea - adesea durere destul de acută - care apare uneori la cea mai mică atingere.

„Oricine poate simți o înțepătură într-o mică măsură, dar o persoană cu fibromialgie o poate simți amplificată”, spune dr. Elizabeth Volkmann, profesor asistent de medicină în divizia de reumatologie de la UCLA, adăugând că cineva cu această afecțiune va experimenta și dureri în zone foarte specifice.

"Căutăm durerea în anumite părți ale corpului: zone discrete, nu ca umflarea țesuturilor moi peste o articulație. De obicei, identificăm zonele musculare: 18 puncte pe tot corpul", spune Volkmann.

Durerea este simptomul principal, dar medicii asociază boala și cu tulburări profunde în somn, care pot duce la oboseală cronică și tulburări de dispoziție, inclusiv depresie.

Simptomele pot fi atât de accentuate încât pacienții nu pot desășura activități zilnice. Și, deși afecțiunea nu este în sine fatală, depresia reactivă poate fi atât de gravă încât, atunci când nu este tratată, ar putea duce la sinucidere, spune Volkmann, potrivit NBC News.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te