Irina Petrescu se reîntoarce în casa bunicilor după decepțiile în iubire cu Pintea și Iordache

DE Alex Darvari | Actualizat: 19.06.2023 - 11:28
Irina Petrescu se reîntoarce în casa bunicilor - Foto: Studiourile Buftea / Facebook

Irina Petrescu ar fi împlinit, azi, 82 de ani. A fost o actriță căreia regizori importanți i-au oferit roluri în filme foarte mari și a avut iubiri celebre, din păcate niciuna nu a avut un final fericit.

SHARE

Irina Petrescu ar fi împlinit 82 de ani. Ea s-a născut pe 19 iunie 1941 când războiul mondial era în plin avânt. 

A copilărit în zona Câmpulung Muscel, unde buncii săi aveau o casă. Bunicul său a fost învățător și director de școală. Își va pierde părinții într-un accident de mașină. Va primi vestea în timp ce se afla în turneu.

Citește și: Mariana Buruiană renunță la actorie la 40 ani. Se retrage în munți trăind în cumpătare și smerenie

Amintiri cu mama și bunica

„Mama, da, mama, care era o casnică dar fără să fie gospodină. Făcea totul aşa cum trebuie fără să fie o pasionată gospodină. Mamei îi plăcea foarte mult să citească. Bunica mea era o excelentă gospodină în bucătărie, o bucătăreasă extraordinară, şi gustul pentru gătit l-am deprins de la bunica mea şi nu de la mama, care atunci când nu gătea bunica, duminica, gătea ea.

Citește și: VIDEO Șlagărul „Bună seara, iubite” nu-i aparține Loredanei. Cine l-a cântat înaintea ei și cum suna

Şi atunci aveam în mod invariabil, sigur şi în anii aceia când se trăia mai greu din punct de vedere material când nu se găseau de toate pe toate drumurile, ba chiar uneori mai de nimic, pe toate drumurile; gătea invariabil, spuneam, supă de pasăre sau de vită, cu găluşti şi rasol din acea carne fiartă cu pilaf, tot în acea zeamă de supă. Şi, acest pilaf, varia: o dată era cu sos de hrean, altă dată era cu parmezan sau brânză sau caşcaval, altă dată era cu sos de roşii pe acest pilaf”, spunea Irina Petrescu într-un interviu.

Citește și: A jucat cu Pintea și Iuliu Moldovan. La 35 de ani a plecat în munți alegând „smerenia și iertarea”

„Curtată” de mari actori

A jucat alături de Dan Nuţu, Liviu Ciulei, Iurie Darie, Clody Bertola, Petre Gheorghiu, Ileana Predescu, Gina Patrichi, Mariana Mihuţ. Cu toţii, legende ale teatrului şi filmului românesc. În relaţia cu publicul, Irina Petrescu refuza să facă "cea mai mare concesie", aceea de a da publicului "exact ce aşteaptă el de la tine", scrie Marian Rădulescu, în lucrarea „Irina Petrescu - Semnul de departe”. 

Actrița a fost „modelată” de cei mai importanți regizori români: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Ion Popescu Gopo sau Gheorghe Vitanidis”, arăta criticul de film Irina Margareta Nistor într-un interviu, la o zi după decesul actriței la 19 martie 2013.

Actrița spunea, în unul din ultimele sale interviuri, că există ceva mai presus de artist. „Dacă vrea Dumnezeu să coboare îngerul. Că şi în teatru se spune în cîte o seară: "Şi astă seară a coborât îngerul". Adică este o seară cu totul neobişnuită. Spectacolul fiind acelaşi. Nu se schimbă nimic. Dar el are ceva, aşa cum se spune acum, şi detest acest cuvânt... are o energie în plus”, a declarat într-un interviu luat de Iuliana Iustina Stănculescu.

Talent sau har?

Talen sau har, a fost întrebată actrița.

Irina a spus: „Harul este întâi, întâi şi întâi. Dar nu este harul cerut de meserie, ci, în situaţia noastră, este puterea de a comunica. Acesta mi se pare lucrul cel mai important, mai mult decât disponibilitatea de a provoca râsul, de a provoca plânsul şi de a arăta: uite ce bine ştiu eu să fac tumba, şi roata, şi şpagatul, şi să stau într-un deget, să dansez breakdance... Toţi oamenii sunt oameni. Dar unii au în plus de la Dumnezeu capacitatea de a intra în comunicarea, alta decât cea a cifrelor, cu ceilalţi.

Noi nu comunicăm cu cifre, noi comunicăm cu cuvântul, în primul rând, cu corpul nostru, cu încărcătura asta care, cred eu, vine direct din cer spre pământ şi care trebuie să treacă prin noi. Dacă trece trece prin noi, această emisie de particule divine poate să fie ceva mai mult decît doar fizic, magnetic, electric. Nu neapărat spiritual. Dacă nu trece prin noi atunci, ori e mai bine să facem altă meserie, ori, meseria pe care ne-am ales-o dacă este asta, a actoriei, atunci o să fie foarte chinuită”.

S-a mutat în casa bunicilor

În ultimul său interviu, Irina Petrescu spune că s-a retras în casa bunicilor.

„Casa mea este o casă mică, burgheză, interbelică. Este făcută de bunicul meu pentru mama mea, şi e o casă banală, obişnuită, foarte comodă. 

Nu, eu nu am avut camera mea, dormeam în aşa-zisa sufragerie, îmi făceam lecţiile în biroul tatei, dar au fost ani în care din cauza... casa e cu sobe cu lemne, care între timp s-au transformat în gaze, după aia am introdus încălzire centrală... în fine, sobele au rămas... dar au fost ani în care raţia de lemne nu ajungea pentru încălzit în toată casa şi atunci stăteam toţi în dormitor”, a spus actrița.

De ce i s-a spus Sophia Loren de România?

„Nu m-am gîndit niciodată la asta. Nici nu mi s-a mai spus niciodată, pînă acum, acest lucru. În tinereţe mi se spunea, aşa, ca un compliment, că semăn mai mult cu o altă actriţă din perioada filmului neo-realist: Antonella Lualdi. De ce am amintit de acest nume? (n.r. Sophia Loren). Pentru că, ea are acum 70 şi ceva de ani, o vârstă care modifică aspectul unei femei sublim de frumoase. Ori ea, aparent, când te uiţi la ea, la o fotografie recentă, aparent, ea nu s-a schimbat”, potrivit sursei. 

Irina Petrescu s-a mutat în casa copilăriei sale în ultimii ani ai vieții

Irina Petrescu a cunosuct două mari iubiri, niciuna împlinită.

A fost colegă la Institutul de Teatru cu Ştefan Iordache. O mare iubire s-a născut între ei, după terminarea studiilor. Actorul o vedea ca o vedetă, pentru că avusese un rol important în film, era cunoscută”, se scrie în cartea "Regele Scamator Ştefan Iordache”, de Ludmila Patlanjoglu.

Iordache îi fusese coleg la clasă la IATC. 

„Am primit o scrisoare, la început nici nu ştiam de la cine e. Îmi scria că îi e dor de mine şi că vrea să mă vadă. Faptul că cineva se îndrăgostise de mine, o actriţă cunoscută, cum devenise Irina Petrescu, m-a copleşit. Am iubit-o şi eu, atunci, pentru iubirea ei. Dar, ca într-o telenovelă caraghioasă, părinţii ei nu m-au vrut. Cu tatăl ei am avut câteva discuţii. Mi-a spus în faţă: «Cum îţi îmaginezi că eu, un doctor, o să-mi las fiica să se mărite cu un copil de croitor, cu un derbedeu?»", a povestit Iordache în volumul "Regele Scamator Ştefan Iordache", al Ludmilei Patlanjoglu.

După despărțire, nu și-a mai revenit


O altă mare a iubire a Irinei Petrescu a fost Adrian Pintea - cu el chiar a înfiripat o relaţie în ciuda diferenţei de vârstă dintre ei. El era cu 13 ani mai mic decât ea. După despărţirea de el, Irina Petrescu a rămas cu inima frântă, iar apropiaţii spun că nu şi-a mai revenit, înstrăinându-se de lume şi lăsând dezamăgirea să-i macine sufletul. Iar asta pentru că pierderea relaţiei a fost în condiţii cât se poate de dureroase.

Irina Petrescu şi Adrian Pintea se cunoscuseră când el era încă student, prin 1978 - pe atunci el avea 23 de ani, iar ea, 36. După doi ani de relaţie, ea a primit un crunt diagnostic: cancer la sân. A luptat cu boala şi şi-a extirpat un sân, dar lovitura i-a afectat profund şi relaţia: Adrian Pintea a dus extrem de greu lovitura. A avut o cădere, gândul că o putea pierde pe Irina nu-i dădea pace. Apoi a început să-şi găsească evadarea într-o viaţă dezordonată, care, în cele din urmă, a dus şi la destrămarea relaţiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te