Ioan Luchian Mihalea, urmărit de un blestem? A murit la fel de brutal ca mama sa

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 15.12.2023 - 11:08
Ioan Luchian Mihalea, liderul grupului Song - Foto: gandul.ro

Ioan Luchian Mihalea, urmărit de un blestem? Conducătorul grupurilor Song și Minisong a murit, la doar 42 de ani, într-un mod la fel de brutal ca mama sa. Dacă ar fi trăit, cel supranumit de prieteni Oanță ar fi împlinit 72 de ani, pe 15 decembrie.

SHARE

Ioan Luchian Mihalea, urmărit de un blestem? Îndrăgitul creator și conducător al grupurilor Song și Minisong a încetat din viață pe 29 noiembrie 1993, într-un mod brutal, asemănător felului în care murise mama sa.

Ioan Luchian Mihalea, urmărit de un blestem? A murit la fel de brutal ca mama sa 

Ziarele din 30 noiembrie 1993 anunțau șocanta veste a morții lui Ioan Luchian Mihalea, una dintre vedetele scenei muzicale românești de la acea vreme. 

Născut la 15 decembrie 1951, în Ocnele Mari, Vâlcea, Ioan Luchian Mihalea a rămas la o vârstă foarte fragedă fără părinţii Marioara şi Ionel Mihalea. 

Șansa lui s-a numit Elisabeta Luchian, mama sa adoptivă, care l-a crescut ca pe propriul copil. Oanță, așa cum îi spuneau prietenii, o privea ca pe o icoană, dar niciodată nu a vorbit prea multe despre copilăria sa, nici măcar oamenilor apropiați.

Iar unul dintre motive a fost, cel mai probabil, faptul că mama artistului a fost omorâtă în cadrul unui jaf, fiind strangulată, potrivit adevarul.ro.

Mihalea nu avea de unde să știe că, într-o seară de sfârșit de noiembrie a anului 1993, avea să-i repete povestea, fiind ucis cu brutalitate de doi indivizi de 19 ani, în apartamentul său din Drumul Taberei, scopul crimei fiind tot jaful.

Citește și: Tragedia Mihaelei Runceanu care a șocat România: Ucisă de un prieten pentru un televizor. El e liber

Asasinii, Nelu Florian Gavrilă, zis „Bobița Neagră” și Ionel Păun, l-au lovit pe artist cu un box metalic şi cu un ciocan de lipit, strangulându-l apoi cu două cabluri găsite prin apartament.

Vestea a fost șocantă pentru apropiați, dar și pentru marele public, mai ales că era încă vie în memoria tuturor modul asemănător în care fusese omorâtă, cu doar 4 ani înainte, în noiembrie 1989, îndrăgita cântăreață Mihaela Runceanu.

Cei doi criminali au fost prinși după 40 de zile, fiind condamnați la închisoare pe viață și încarcerați la Penitenciarul Giurgiu.

Dar, ca și în cazul asasinului Mihaelei Runceanu, Nelu Florian Gavrilă a fost ulterior eliberat condiționat în 2015, iar complicele său, Ionel Păun, un an mai târziu. 

În schimb, Ioan Luchian Mihalea a fost înmormântat pentru totdeauna în Cimitirul Bellu din București. Trăise doar 42 de ani.

Citește și: Recunoașteți personajul? Compune șlagăre nemuritoare. Moare uitată. Trupul, găsit după câteva zile

Între 1991-1993, a prezentat la TVR spectacolul concurs de muzică pentru copii „TIP TOP MINITOP”. În aceeași perioadă, a fost profesor de canto la Universitatea Ecologică din Capitală.

Se stinge din viață brutal și nedrept, în seara zilei de 29 noiembrie 1993. Avea doar 42 de ani.

Ioan Luchian Mihalea a creat, în 1974, alături de alți studenți, grupul Song, pe care l-a condus până la moartea sa.  

Alături de Song a susținut sute de spectacole și turnee în țară și străinătate, acesta devenind în această peerioadă un adevărat fenomen artistic și cel mai popular grup coral din România, conform teatrultanase.ro.

Mai târziu a înființat și  Minisong, prin care a îndrumat paşii multor copii spre muzică. I-a învățat pe cei mici piese din folclorul românesc şi universal, titluri celebre din muzica de film, canţonete, muzică din operete.

Din grupurile corale respective au făcut parte, în diferite perioase, nume cunoscute ca Bogdan Stanoevici, Ducu Bertzi, Bianca Ionescu, Doina Matei Pocorschi, Bogdan Dragomir, Luminiţa Velciu, Dana Rogoz sau Gianina Corondan.

Citește și: Adrian Enache ar fi putut împiedica uciderea Mihaelei Runceanu. Cu ce treburi a fost prins

„Făceam în fiecare an un spectacol în decembrie, chiar de ziua lui Oanţă, la Sala Palatului. Şi-n primul an, am cântat două colinde, am crezut că se rupe sala. A fost o reacţie extraordinară. Urlete! Să auzi în sala congreselor PCR colinde cu „Fecioara Maria naşte pe Mesia”....”, a povestit regratatul actor  Bogdan Stanoevici, citat de Agerpres.

Ioan Luchian Mihalea a avut câteva apariții scurte și în filme, dar a avut roluri mai consistente pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”.

A fost căsătorit, pentru doar trei ani, cu Adina, ea însăși membră a grupului Song, cu care a avut un băiat. Ionuț. Deși au trecut trei decenii de la cumplita dispariție a artistului, multe generații de români nu-i vor uita uriașul talent, zâmbetul și energia.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te